Life Kraljevsko vjenčanje
1920 prikaza

Bijele vjenčanice: Otkad se nose u kraljevskoj obitelji?

Princeza Diana i princ Charles
1/4
News Syndication/PIXSELL
Mladenke tradicionalno odabiru bijele vjenčanice, no to baš nije bilo tako oduvijek, a naročito ne u kraljevskim obiteljima

Zamislite Meghan Markle kako stoji ispred vjenčanice večer prije svog vjenčanja i razmišlja. Umjesto prekrasne bijele vjenčanice ona je odabrala nešto drugo. Sjetno gleda vjenčanicu u kojoj će otići do oltara - crvenu

Iako vam se to čini potpuno šokantno za 2018. godinu, u ne tako davnoj prošlosti bogate europske mladenke birale su upravo takve vjenčanice, u boji. Bijele vjenčanice kao iz bajke koje ćete obući jednom i nakon toga će skupljati prašinu u vašem ormaru, nisu bile uobičajene.

Tako je bilo sve do vjenčanja Kraljice Viktorije i Princa Alberta 1840. godine. Bio je to prvi puta da je netko iz kraljevske obitelji na vjenčanje stigao u jednostavnoj, gotovo običnoj bijeloj vjenčanici s čipkom. Krunu je zamijenila jednostavnim vjenčićem od cvjetova narančinog drveta i mirte.

Gosti inače naviknuti na bogatstvo boja, luksuza i raznih dodataka na tadašnjim vjenčanjima, ostali su u šoku.

Vjenčana haljina Kraljice Viktorije | Author: Wikipedia Wikipedia

Tema kraljevskih vjenčanja nije zapravo bila ljubav između mlade i mladoženje, već politička povezanost, ugovori i pokazivanje bogatstva. Obitelji su tako koristile priliku da svoj utjecaj i važnost pokažu upravo preko mlade, tj. njezine vjenčanice

Haljina Margarete od Yorka iz 1468. godine bila je toliko bogata nakitom i toliko teška da su ju morali nositi u crkvu. Princeza Charlotte je 1816. godine nosila srebrnu haljinu u koju su bile utkane školjke i cvijeće. Kažu kako je njezina cijena tada bila 10.000 funti, što bi danas bilo oko 1,3 milijuna dolara. 

Stoga ni ne čudi kakav je šok izazvala jednostavna bijela haljina, koju je Viktorija nosila na svom vjenčanju. I to je upravo bila i njezina želja. Tada mlada kraljica Viktorija u svojim 20-ima, Lady Regent, željela je pokazati zdrav razum i obzirnost prema ljudima i tako im poručiti da će ih tako i voditi, tj. upravljati njihovom zemljom, piše CNN.

Zašto je odabrala baš bijelu boju?

Odgovor na to pitanje nije baš jednostavan. Znajući kako će se o njezinoj haljini pričati ne samo u kraljevstvu već i diljem svijeta , odlučila je obući haljinu napravljenu od honitonske čipke iz malog sela Beer kako bi podržala industriju koja nije baš bila na dobrim nogama. Bijela je. kako je zaključila, mogla najbolje prikazati umjetničku vještinu onih koji su izradili čipku. 

Vjenčana haljina Kraljice Viktorije | Author: Wikipedia Wikipedia

Željela je ona upravo na taj način, bez naslijeđenog nakita, teških tkanina i raznih boja pokazati i onaj romantični element vjenčanja, koji je u kraljevskim vjenčanjima često bio zanemaren. Željela je tako pokazati kako će zavjete muškarcu kojeg voli dati ne kao član monarhije i kraljevske obitelji, već kao 'obična' žena koju onu voli. 

Kao što je i pretpostavila o njezinoj haljini pričalo se mjesecima nakon vjenčanja. Vijesti su se prenijele i do udaljenih kolonija, a punile su stupce i gotovo svih tadašnjih novina i magazina. Vogue viktorijanskog doba, Godey's Lady's Book, tako je napisao: Običaj je prevagnuo, od najranijih dobnih skupina, bijela je najbolja boja, bez obzira na materijal. Simbol je to čistoće i nevinosti djevojčice, i srca koje sada daje odabraniku.

Bijela je bila boja koja se povezivala s luksuzom

No bijela haljina ipak nije postala nezaobilazni dio kulture vjenčanja i vjenčanica zbog simbola nevinosti. Barem ne tada. U početku je to bilo zbog toga što je izgledala poput novca jer je bila odabir onih bogatih koji novca imaju. U to vrijeme žene su se udavale haljinama koje su već imale, a postojala je samo jedna manja grupa ljudi koja si je mogla priuštiti nešto bijelo. U kasnom 19. stoljeću nije bilo kemijskih čistionica i praonica pa zadatak održavanja bijelog bijelim, nije uopće bio lak. 

Kupovanje bijele haljine bilo je nepraktično, posebno u trenucima velikog slavlja - vjenčanja. Između plesa, pića i hrane teško je bilo sačuvati tu bjelinu i još teže ju nakon toga očistiti. 

1873. godine 20-godišnja američka mladenka Mary Sheehan Ronan u svoj je dnevnik zapisala kako sanja o bijeloj vjenčanici, no umjesto toga nosila je sivu haljinu koju su ona i njezina majka napravile. U svijetu 'običnog' puka bijelo i posebna haljina za tu prigodu je bilo samo neostvareni san. 

Princeza Diana i princ Charles | Author: News Syndication/PIXSELL News Syndication/PIXSELL

Tek nakon 2. svjetskog rata bijela haljina, tj. posebna haljina za taj jedan dan, postala je dio trenda oponašanja svijeta bogatih i slavnih. Nakon što se stanje u društvo malo popravilo nije više bilo tako teško kupiti haljinu samo za jedan dan. Velike zasluge da bijela haljina postane današnji trend velike imao je i Hollywood koji je počeo glumice na vjenčanjima u filmovima prikazivati upravo u bijelom. 

No bilo je i tih godina mladenki koje nisu slijedile trendova pa su se vjenčale kao npr. Brigitte Bardot u rozom. Čak je i velika dama Elizabeth Taylor bijelo nosila samo na dva od svojih osam vjenčanja. Keira Knightley na svom je vjenčanju 2013. godine nosila blijedu sivu Chanelovu haljinu, Sarah Jessica Parker nosila je crnu balsku haljinu 1997. godine, a  Julianne Moore 2003. godine vjenčala se u Pradinoj haljini boje lavande. 

Princ Harry i Meghan Markle TROŠKOVNIK Life Cjenik kraljevskog vjenčanja: Vjenčanica, torta, hrana...

Običaji su i danas drugačiji diljem svijeta. Tako na vjenčanja u Kini i Indiji mladenke dolaze u crvenom, simbolu dobre sreće i blagostanja. Tradicionalne mladenke u Nigeriji nose šarene, životopisne haljine, a u Gani će primjerice svaka obitelj nositi svoj tradicionalni uzorak. U Maleziji će haljine najčešće biti ružičaste ili ljubičaste. 

Meghan Markle će najvjerojatnije obući bijelu vjenčanicu, i poštovati tradiciju. Iako se izgleda haljine drži u tajnosti, sigurno je kako će ona  do oltara stići praćena gotovo istim oduševljenjem kojeg je izazvala kraljica Viktorija. Žena je to koja zna što hoće i koja se ne boji prekršiti protokol i razviti neku svoju novu tradiciju.

Tko zna, možda će se upravo tako nešto dogoditi na vjenčanju. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.