Life
35386 prikaza

Bez milosti je upucala slavnog hrvatskog skijaša

Spider Sabich
Screenshot
Pjevačica Longet je priznala da ga je upucala, a Sabich je preminuo na putu za bolnicu

Prije no što je O.J. Simpson i nasilna smrt njegove supruge Nicole Brown Simpson šokirala svijet, još je jedna romansa završila u krvi i na sudu, ovaj puta veza između olimpijskog skijaša i pjevačice - "it" para u Aspenu, u Coloradu.

Olimpijski skijaš plave kose i očiju Spider Sabich rođen je kao Vladimir Peter Sabich Jr., unuk hrvatskih imigranata i navodno inspiracija za lik Roberta Redforda u filmu "Downhill Racer" iz 1969. godine. Bio je jedan od najpopularnijih skijaša šezdesetih i sedamdesetih.

Claudine Longet je pak bila francuska glumica i pjevačica, poznata kao bivša supruga pjevača Andyja Williamsa. Sabich i Longet upoznali su se 1972. godine na skijalištu i ubrzo postali par. Sabich je pozvao Longet i njezino troje djece da se usele u njegov luksuzni stan, kraj kuće pjevača Johna Denvera. Sve se činilo idealno.

Četiri godine kasnije više nije vladala idila. Longet je, navodno, bila posesivna i naporna, a neženja navodno viđe nije htio obiteljski život. Longet, čini se, prekid nije padao na pamet.

Charles i Woody Harrelson UBIO J.F.K-ja? Life Priča o C. Harrelsonu, ubojici i ocu Woodyja Harrelsona

Datuma 21. ožujka 1976. policija je pozvana u njihov dom gdje su u kupaoni pronašli krvavo tijelo skijaša. Upucan je u trbuh, iz blizine, s imitacijom Luger pištolja iz Drugog svjetskog rata, kojeg mu je poklonio otac.

Policija je pretražila stan i pronašla oružje kao i dnevnik od Longet. Sabich je preminuo u kolima hitne pomoći na putu za bolnicu. Longet je priznala da ga je upucala, ali je inzistirala kako je oružje opalilo samo od sebe. Uhićena je.

Suđenje je bilo medijska senzacija. U Aspen su došli iz svakog kutka svijeta, a bivšoj je potporu došao dati i Andy Williams. Upravo je on plaćao skupe odvjetnike i pratio je u sudnicu svaki dan.

Svjedočila je i 12-godišnja Noelle, koja je rekla kako Sabich viče "Claudine, Claudine", a onda je, kaže, njezina majka histerično zvala hitnu pomoć.

Svjedok za tužiteljstvo Roy Griffith rekao je kako je Longet bila malo rastresena taj dan (mnogi misle da je to eufemizam, da se zapravo ponašala kao luđakinja). Longet je, pak, kroz suze opisala kako je pištolj slučajno opalio dok joj je Sabich pokazivao kako radi.

Policija u Aspenu je dodatno zakomplicirala stvari time što je napravila dvije krucijalne greške koje su pomogle obrani - uzorak krvi i dnevnik (iz kojega je bilo jasno da im ne cvjetaju ruže) prikupljeni su bez naloga. Kasnije je tužiteljstvo tvrdilo da je u krvi bilo kokaina no to sve nije prihvaćeno kao dokaz.

Onda se krenulo na plan B, forenziku. Tvrdili su kako je Sabich stajao ukoso od partnerice, te da je bio previše udaljen za nekog tko nešto pokazuje.

Nakon samo četiri sata razgovora, 31. siječnja 1977. porota je donijela odluku -  slučajno ubojstvo. Tužitelji su bili u šoku s jedne strane, a Longet je pak bila šokirana što nije proglašena nevinom.

Abigail Folger Obitelj Manson Life Izbodena 28 puta, ali su je zbog slavne glumice zaboravili

U cvjetnoj minici na izricanju kazne molila je suca Georgea Lohra da "poštedi njezinu djecu odrastanja bez majke". Lohr se sažalio i poslao ju u zatvor na - 30 dana i to kad ona želi. Dobila je dvije godine uvjetno i kaznu od 25 dolara.

S obzirom da je u zatvor (gdje je čak dala prebojiti ćeliju) išla vikendima, trebale su joj godine da "odradi" kaznu. Stanovnici Aspena su bili uvjereni da je lijepa žena uspjela ubiti i proći nekažnjeno. Dodatno je omražena bila jer je onda počela hodati s jednim od svojih odvjetnika, Ronaldom Austinom, koji je bio oženjen i s dvoje djece. To je šokiralo zajednicu.

Saturday Night Live je 1976. imao skeč u kojem hrpu skijaša nakon slaloma "slučajno" upuca Longet. Morali su se ispričati kad im se zaprijetilo tužbom.

Mick Jagger je napisao pjesmu "Claudine" koja opisuje događaje ali je Stonesi nisu 1980. uvrstili na svoj "Emotional Rescue" album, isto radi potencijalne tužbe.

Godine 1978. Longet je potpisala ugovor o neotkrivanju sa Sabichevim roditeljima, to joj je zabranilo da ikada priča o pucnjavi, a oni su odustali od privatne tužbe.

Longet se udala za Rona Austina i danas žive u Aspenu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.