Life
2069 prikaza

Barbara Bush: Snažna i odlučna dama formirala je SAD

Barbara Bush
1/14
wikipedia/reuters
Iako je skrivala politička uvjerenja Barbara Bush je tijekom desetljeća sagradila imidž principjelne i snažne javne ličnosti

Samo su dvije žene u povijesti SAD-a bile supruge predsjednika i majke predsjednika. Jedna od njih je Abigail Adams, supruga Johna Adamsa, i majka Johna Quincyja Adamsa, a druga je Barbara Bush, supruga Georgea Busha Sr., i majka Georgea Busha Jr.

Barbara Bush, umrla je u utorak, piše u priopćenju glasnogovornika njezina supruga koje prenosi Hina.

"Barbara Bush umrla je u utorak, 17. travnja 2018. u 92. godini", stoji u u priopćenju koje je na Twitteru objavio Jim McGrath, koji je u nedjelju obznanio kako je odlučila prekinuti liječenje. 

"Nakon nedavnog niza hospitalizacija i konzultiranja obitelji i liječnika, Barbara Bush (92) odlučila je ne nastaviti s medicinskim liječenjem i umjesto toga okrenut će se palijativnoj skrbi", najavio je on spominjući "pogoršano" zdravlje. 

Bush, koja je rođena kao Barbara Pierce, bila je druga dama za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana, kada je njezin suprug bio potpredsjednik, a 1989. godine postala je i prva dama. Njezin je sin George Bush Jr. bio predsjednik od 2001. do 2009. godine, a drugi sin Jeb Bush je guverner Floride koji nije uspio poraziti Trumpa na predsjedničkim izborima.

Barbara Bush potomak je Henryja Sampsona koji je u Ameriku došao na Mayfloweru i Frankina Piercea (14. predsjednika Amerike). Supruga je upoznala na druženju kad je imala samo 16 godina, a oženili su se nakon njegovog povratka iz vojske. Dobili su četiri sina, i dvije kćeri, od kojih je kći Robin 1953. umrla od leukemije. Umrla je samo sedam mjeseci nakon dijagnoze, a Bush je tada ustvrdio da "ako postoji nešto još gore od smrti roditelja, to je smrt djeteta".

"Mjesecima smo doslovno osjećali fizičku bol, srca su nam se lomila na komadiće", rekla je Barbara 1988. za Texas Monthly. Kasnije će Bushevi, upravo radi toga, postati veliki donatori koji daju milijune dolara klinikama koje traže lijek za rak.

Barbara Bush poznata je kao prva dama koja je mnogo manje od, recimo, Nancy Reagan patila na modu, pa je uvijek imala sijedu kosu i relativno zastarjelu garderobu. Na inauguraciji je imala ogrlicu od tri reda perli kojima je, kasnije je rekla, "skrivala bore na vratu". Bila je i manje politički elokventna u usporedbi s Hilary Clinton i Michelle Obamom. 

No, to što svoja uvjerenja nije javno iznosila ne znači da ih nije imala. Za razliku od mnogih Republikanaca nije se protivila pobačaju, a bila je izrazito i za to da se ratificira Equal Rights amandman.

"Osobno ne bih otišla na pobačaj, ali ne bi mi nikada palo na pamet da to nekome branim", rekla je Bush svojedobno.

Tijekom života u Bijeloj kući Bush se borila protiv nepismenosti, i poticala čitanje knjiga, nešto oko čega je i sama bila pasionirana. Tvrdila je kako nikada ne gleda televiziju, već samo i isključivo čita.

Ona i njezin suprug mnogo su novca i vremena potrošili u cilju saniranja štete uragana Katrina u New Orleansu, a Bush je u starosti postala brža na jeziku nego ikad prije. Tako je javno rekla kako "ne razumije da neka žena može glasati za Donalda Trumpa".

Demokrat Bill Clinton je veliki kućni prijatelj obitelji, kojeg Barbara iz milja zove "petim" sinom, i "crnom ovcom".

"Ne slažemo se u politici i o tome ne pričamo. Ali volim ga", govorila bi Barbara.

Barbara Bush, kao i supruga njezinog sina, Laura Bush, dolaze iz poduzetničke, naftne i političke dinastije gdje, dok u isto vrijeme "igraju ulogu" tradicionalnih poslušnih žena i temelja obitelji, i dalje imaju snage i odlučnosti, tiho ali uporno, gurati vodu na svoj mlin i pokazati svoje mišljenje čak i ako se ne slaže s predsjednikovim.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gogicc 10:12 18.Travanj 2018.

    http://www.dw.com/en/eu-officials-warn-of-underestimating-russian-propaganda-in-balkans/a-41371020 obavezno procitati,vjerodostojno za razliku od puno laznih vijesti,a i vi novinari snosite dio odgovornosti za dugu i laznu kampanju velicanja putina

  • nelson 10:10 18.Travanj 2018.

    rip ali čak i bush stariji je bolji predsjednik od trumpa