Life
28641 prikaza

Arkanov dosje: Sa 15 godina je silovao djevojku

Željko Ražnatović Arkan
Screenshot Youtube
Dosje Državne bezbednosti o ubijenom ratnom zločincu otkrio je niz detalja koji potvrđuju da je Arkan još kao tinejdžer upao u kriminal

Kada je imao samo 15 godina ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan silovao je djevojku T. Ž. (ime poznato redakciji Kurira) i pokušao je silovati još dvije djevojke.

Arkan Sud u Zagrebu Top News Ovo je dokument kojim je Arkan pušten na slobodu

U "evidenciji specijaliziranih izvršitelja" Arkan se vodio kao provalnik, razbojnik i silovatelj, a bio je poznat po nadimcima Arkan, Hibrid i Bombona, navodi se u dosjeu Državne bezbednosti (DB) o Arkanu iz 1991. godine, kojeg je u utorak objavio Kurir.

U tom dokumentu detaljno su navedene sve Arkanove aktivnosti od najranijeg djetinjstva do početka devedesetih, pa se tako otkriva da je još kao dijete imao problema sa zakonom, jer je često pljačkao i varao.

Kaznena evidencija

"Ražnatović je evidentiran u kaznenoj evidenciji GSUP Beograd pod brojem 188521. Iz materijala evidencije se vidi da ga je 1964. uhvatilo osoblje samoposluge u Novom Beogradu u krađi tri špila karata. Doveden je kod roditelja, koji su obaviješteni o Željkovom pokušaju krađe, a Željko je pobjegao od kuće za Zagreb, te je za njim raspisana tjeralica. U to vrijeme bio je dobar učenik, a roditelji su imali dobre materijalne uvjete za život", navodi se u dokumentu DB-a.

Dodaje se da je 1966., kao četrnaestogodišnjak, s nekoliko vršnjaka napravio više teških krađa, provala u kioske, automobile i krađa po dućanima...

"Iste godine imao je i dva pokušaja silovanja (G. B. i M. L.), a 17. siječnja 1967. sudjelovalo je sa još nekim osobama u silovanju T. Ž. Zbog toga, kao i zbog razbojništva, 31. siječnja 1967. protiv Željka i ostalih (I. K., P. S., H. Z., M. D., M. M., N. M. i M. D.) podnesena je kaznena prijava", navodi DB.

Pljačka u hotelu

Početkom sedamdesetih u Portorožu je opljačkao goste hotela "Metropol", gdje je kasnije znao trošiti velike novčane iznose (i do 100.000 maraka) u kockarnici, a kockanje je 'vježbao' i u beogradskom "Majesticu".

Osim u tadašnjoj Jugoslaviji, DB podrobno opisuje koja je krivična djela Arkan počinio i u zemljama u svijetu, poput Švedske, Njemačke i Belgije, a navedene su i prijave koje su bile protiv njega podnesene, ali se ističe i podatak da je kao maloljetnik određeno vrijeme proveo u odgojnom domu.

Također, DB ističe i neke pojedinosti, kao što je ona koja se odnosi na to kako je Ražnatović dolazio do umjetnina:

Željko Ražnatović Arkan Nepoznati heroj Top News "Uhitio sam Arkana 1990., ali Zagreb ga je pustio"

"Godine 1988. pisana je informacija da su 27. prosinca 1988. dva Roma predala Ražnatoviću u njegovoj kući više komada umjetničkih slika i crkvenih ikona, koji najvjerojatnije potječu iz nekih krađa." 

Krvavi obračun

Pucao na policajce, vezao ih lisicama

Državna bezbednost u svom dokumentu navodi i to kako je Arkan osamdesetih u Beogradu napao dvojicu policajaca koji su ga htjeli uhititi. Kako se objašnjava, milicajci postaje na Paliluli M. Z. i M. N., 4. studenog 1983. oko 20 sati u civilnim odijelima došli su u stan Ražnatovićeve majke, i otamo su telefonom kontaktirali sa Željkom, tražeći od njega da dođe u stan, te da su oni njegovi prijatelji i da trebaju obaviti jedan razgovor. Arkan je došao, napao je policajce, pucao na njih, obojica su zadobili ozljede, a on ih je čak vezao i lisicama. Zbog ovoga je protiv njega podnesena kaznena prijava, a bio je i uhićen.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:17 25.Listopad 2017.

    psihopat