Life
5922 prikaza

Ante Todorić je trebao biti nasljednik dinastije Todorić

Ante Todorić i Andrej Plenković
1/10
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Ozbiljan i odgovoran, oduvijek je slovio za jedinog dostojnog nasljednika u dinastiji Todorić

Ante, 39-godišnji stariji sin Ivice i njegove supruge Vesne Todorić, ovih bi se dana, prema obećanjima njegovog odvjetnika, trebao pojaviti u Hrvatskoj. Otišao je odavde prije ljeta, kako je objašnjeno, zbog poslovnih razloga. Početkom tjedna saznalo se da je s ocem u Londonu.

Uvijek ozbiljan

Svi koji bolje poznaju obitelj Todorić, upravo su u Anti vidjeli Ivičinog nasljednika. Ozbiljan, odgovoran, malo kad ga se moglo vidjeti na prijemima koji nisu bili usko povezani s poslom. Za razliku od sestre Ive (41) ili najmlađeg brata Ivana (33), o Anti se u javnosti najmanje znalo, a nikad nije novinarima dao niti jedan intervju. Izgledalo je oduvijek da je vrlo ozbiljno shvaćao svoju poziciju u obitelji i da ga je otac Ivica u tome snažno podržavao.

Martina i Ante Todorić | Author: Nina Djurdjevic (PIXSELL) Nina Djurdjevic (PIXSELL)
Uostalom, na hijerarhijskoj ljestvici u Agrokoru, on se popeo na najvišu stepenicu. Njegova posljednja funkcija, s koje je otišao nakon uvođenja privremene Uprave s Antom Ramljakom, bila je  - dopredsjednik koncerna Agrokor.

Prvi je počeo pomagati u obiteljskom biznisu. Kao i njegov otac, koji je počeo učiti posao sadeći cvijeće uz svog oca Antu, tako je i Ante junior počeo raditi kao skladištar voća i povrća. Iste godine kad je upisao fakultet, otac ga je postavio za poslovođu cvjećarnice. 

Zaljubljen u kolegicu

Na fakultetu je Ante zapazio i atraktivnu, godinu dana mlađu kolegicu Martinu Novosel. Ona je 1997. postala Miss Hrvatske, a pet godina kasnije i Antina supruga. Bila je uspješna studentica, pa je i ona diplomirala ekonomiju, a baš kao i Ante, kasnije je na istom fakultetu magistrirala. No, za razliku od svog supruga, nije imala priliku poslovno se dokazivati. Najprije su 2004. godine dobili kćer Emu, pa 2007. Luciju, a onda 2009. i sina Ivicu. 

Ante i Martina Todorić | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Ante je nakon diplome magistrirao financije, a istovremeno mu je otac prepuštao sve odgovornije poslove u Agrokoru. 

Ante Todorić je u obiteljskoj tvrtki u Agrokoru karijeru započeo kao skladištar voća i povrća. Nakon toga je napredovao te je 1996. godine postavljen na mjesto poslovođe cvjećarnice. S vremenom je ponovno napredovao te je počeo stjecati iskustva i na svim ostalim radnim mjestima obavljajući i mnoge druge bitne i odgovorne funkcije u tvrtki. Jedna od njih je bila i potpredsjednik za maloprodaju, što znači da je pod sobom imao dva najjača trgovačka lanca u Hrvatskoj, ali i regiji - Konzum i Tisak.

 | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Nakon toga Ante Todorić postao je dopredsjednik koncerna Agrokor, što znači da je postao drugi čovjek kompanije. Jedino što se o njemu zna izvan posla jest da su mu slabost skupocjeni i brzi automobili. 

Ime po djedu

Ime je dobio po svom djedu Anti, Ivičinom ocu, koji je udario temelje cijelog obiteljskog biznisa. Bivši direktor uspješnog socijalističkog mastodonta Agrokombinat, završio je u zatvoru 1971. godine zbog pronevjere, ali je 15-ak godina kasnije obitelj stala na noge i pokrenula vlastiti biznis s uzgojem i prodajom cvijeća. U smiraj socijalizma, kad su se već počele osnivati privatne tvrtke, Agrokor je bio među prvima, a vlasnik je bio upravo Ivica Todorić.

 | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Tvrtka se urušila početkom ove godine, a u travnju je stupio na snagu tzv. Lex Agrokor s kojim je obitelj predala cijelu kompaniju u ruke Vladi Republike Hrvatske. Bio je to ujedno prvi signal da bi se mogli pokrenuti i kazneni postupci protiv bivših vlasnika, a kad je prije tjedan dana privremeni upravitelj Ante Ramljak objavio sve financijske dubioze, bilo je jasno da je privođenje članova obitelji Todorić pitanje dana.

Odvjetnik i prijatelj

U ponedjeljak, kad su krenula hapšenja, saznalo se da je Ante za svog odvjetnika uzeo prijatelja koji ga prati od prvog razreda osnovne škole. Fran Olujić, sin odvjetnika Željka Olujića, obznanio je da je njegov klijent Ante još u rujnu odjavio svoje boravište u Hrvatskoj i da se nalazi u Londonu. 

 | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Inače, Ante je u Agrokor doveo još jednog svog bliskog prijatelja iz djetinjstva i vjenčanog kuma, Ivana Crnjca. Sprijateljili su se još na fakultetu, a nakon što je radio u bankarskom sektoru, u Agrokoru je bio član Uprave. Ovih dana i on je završio nakratko iza rešetaka u istražnom zatvoru. 

Razvod nakon 15 godina braka

Ante je ujedno jedini koji se javio na telefonski poziv iz policije i obećao da će stići u Hrvatsku prvom prilikom. Za razliku od njega, otac Ivica objavljuje na blogovima optužbe protiv članova hrvatske Vlade i svoji dojučerašnjih suradnika, a Antinom mlađem bratu Ivanu gubi se svaki trag. 

No, za razliku od njih, Anti se, kako se ovih dana saznalo, raspada i brak. Njegova supruga Martina podnijela je zahtjev za razvod braka. Da je brak kojim slučajem potrajao, 9. studenog proslavili bi 15. obljetnicu. 

Očito da Ante i dalje vrlo staloženo podnosi sve nevolje koje su se ove godine sručile na njega i njegovu obitelj, a ako se doista i pojavi u Hrvatskoj, može se reći da će, barem zasad, biti i jedina žrtva

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • s 03:18 21.Listopad 2017.

    Toliko ste se rasplakali pišuči o Anti Todoriču kao pametnom sposobnom naslijedniku trona Todorič.A koliko je bio karika u lancu kriminala koji vodio taticom.Jsdna djeca koje ruditelji uvuku kriminalnu pohlepu.Ime Todorič je ono što je postalo adljivo kada se.spomene.Od kraljeva ... prikaži još! do lopova tanka nit koja povezuje.Pošto u Hrvatskoj sve se može kupiti ako se ima sa čime.Todoriči su tolliko pokrali da mogu i hoce sa kojom milijardon odkupiti svoju kožu.