Life
22400 prikaza

'Anđeo smrti': Medicinska sestra koja je ubijala djecu

Ubojica Beverley Gail Allitt
murderpedia.org
Na dječjem odijelu bolnice u Velikoj britaniji ubila je četvero, a pokušala ubiti još više djece

Punim imenom Beverley Gail Allitt, poznata je postala kao "Anđeo smrti" . Bila je britanska medicinska sestra. Optužena je da je između veljače i travnja 1991. godine na dječjem odjelu bolnice Grantham i Kesteven u Lincolnshireu u Velikoj Britaniji ubila četvero,  pokušala ubiti troje te ozlijedila još šestero djece. Postala je jedna od najozloglašenijih serijskih ubojica u Britaniji.

Allitt je ubijala djecu tako što im je ubrizgala inzulin ili kalij kako bi izazvala poremećaj rada srca. Kad nije mogla doći do injekcija gušila bi djecu.

Ubrizgavala im smrtonosne injekcije

Liam Taylor imao je samo 7 mjeseci kada ga je Allitt ubila. Maleni Liam je 21. veljače primljen u bolnicu zbog sumnje na upalu pluća. Nakon što su se uvjerili da je njihov sin u sigurnim rukama, roditelji su pošli kući. Idući dan im je rečeno da je Liam imao respiratornih teškoća , ali da se oporavio. Drugog dana Allitt je svojevoljno uzela još jednu noćnu smjenu kako bi ostala uz dječaka.

Te noći stanje mu se ponovno naglo pogoršalo , preživio je srčani zastoj i zadobio teške ozljede mozga. Liam je mogao živjeti jedino uz pomoć aparata. Roditelji su donijeli tešku odluku i odlučili se zauvijek pozdraviti sa svojim sinom. Službeni uzrok smrti bio je srčani zastoj, a Allitt se nije nikada našla pod istragom.

Samo dva tjedna kasnije preminuo je Timothy Hardwick (11) . Dječak je bolovao od cerebralne paralize. U bolnicu je primljen 5. ožujka zbog epileptičnog napada. Allitt je preuzela brigu nad dječakom, a onda je jedne noći pozvala hitni tim za spašavanje. Dječak je ostao bez pulsa i sav je poplavio . Unatoč naporima liječnika, nije mu bilo pomoći. Nikada nije utvrđen pravi uzrok smrti.

Pokraj koga je bila, taj je umro

Kayley Desmond (1) primljena je u bolnicu 3. ožujka zbog upale srčanog mišića. Pet dana kasnije Allitt ju je pokušala ubiti. Djevojčica je imala srčani zastoj, ali zahvaljujući brzo reakciji liječnika, preživjela je. Roditelji su je prebacili u drugu bolnicu.

Paul Crampton imao je pet mjeseci kada je 21. ožujka primljen u bolnicu, također zbog upale srčanog mišića. Allitt ga je tri puta pokušala ubiti dajući mu velike doze inzulina. Prebačen je u bolnicu u Nottinghamu.

Bradley Gibson (5) primljen je 21. ožujka u bolnicu zbog upale pluća. Preživio je dva srčana zastoja, rezultati krvnih pretraga pokazali su visoku dozu inzulina . Prebačen je u bolnicu u Nottinghamu, gdje se oporavio. 

Yik Hung Chan (2) primljen je istog dana u bolnicu. Tijekom liječenja dva puta je, iz nepoznatih razloga, ostao bez kisika, ali se uspio oporaviti. Prebačen je u bolnicu u Nottinghamu.

Ubojica Beverley Gail Allitt | Author: murderpedia.org murderpedia.org

Allitt je tada pažnju usmjerila na dvomjesečne blizanke Katie i Becky Phillips koje su zadržane na promatranju jer su se rodile prerano. Becky je 1. travnja primljena na Odjel 4 zbog gastroenteritisa . Dva dana kasnije, Allitt je alarmirala liječnike jer je Becky, kako im je rekla, imala hipoglikemiju . Djevojčica je puštena kući. Tijekom noći zabrinuti roditelji su javili liječnicima da Becky ne prestaje plakati, no liječnici su kazali da se ne trebaju brinuti i da se radi o kolikama. Becky je tijekom noći umrla. Autopsija nije otkrila uzrok smrti.

Prevarila sve

Sestra Katie je primljena natrag na promatranje iz mjera predostrožnosti, a na žalost opet je u smjeni bila Allitt. Nakon dva dana imala je sličan napadaj koji je rezultirao zastojem pluća. U bolnici u Nottinghamu liječnici su utvrdili da djevojčica ima pet slomljenih rebara i teške ozljede mozga nastale zbog gubitka kisika. U neočekivanom obratu, majka blizanki bila je toliko zahvalna Allitt što je Katie preživjela da ju je zamolila da joj bude njezina krsna kuma .

Djevojčica je ostala djelomično paralizirana te je zadobila oštećenja vida i sluha. Bolnica u Lincolnshireu je 1999. godine isplatila 2,1 milijun funti roditeljima djevojčice kako bi financirali opremu i troškove njezinog doživotnog liječenja. Bolnica nije priznala krivnju.

Napokon: Smrt Claire Peck bacila sumnju na Allitt

Još četiri neobjašnjiva napadaja zabilježena su kod inače zdravih pacijenata o kojima se brinula sestra Allitt, što je u konačnici bacilo sumnju na osoblje bolnice . Claire Peck, stara 15 mjeseci, primljena je u bolnicu 22. travnja zbog napada astme. Nakon samo nekoliko minuta pod Allittinom skrbi, djevojčica je imala srčani zastoj , no liječnici su je uspjeli oživjeti. Na žalost, kod drugog takvog napada, nije joj bilo pomoći .

Iako su nalazi autopsije pokazivali da je uzrok smrti prirodan, doktor Nelson Porter je zahtijevao da se slučaj istraži .Povećan broj pacijenata koji su u protekla dva mjeseca na Odjelu 4 patili od srčanih problema bili su dovoljan razlog za sumnju. Neuobičajeno visoka koncentracija kalija u krvi preminule Claire alarmirala je policiju. Tijelo je ekshumirano, a nalazi krvi su pokazali tragove Lignocaina - lijeka koji se daje kod srčanog zastoja, no u liječničkom kartonu nigdje nije stajalo da ga je djevojčica primila.

Na svim slučajevima radila je Allitt

Ubojica Beverley Gail Allitt | Author: murderpedia.org murderpedia.org

Daljnjom istragom utvrđeno je da su kod svih pacijenata zabilježene velike količine inzulina u krvi. Allitt je u međuvremenu prijavila da je nestao ključ od ormarića u kojem drže inzulin. Policija je ispitala osoblje bolnice, roditelje pacijenata i pregledala nadzorne kamere s odjela. Svim slučajevima je bilo zajedničko to da je na njima asistirala Beverley Allitt.

Iako je do 26. lipnja 1991. policija skupila dovoljno dokaza protiv Allitt, uhićena je tek u studenom . Tijekom ispitivanja ostala je mirna, poricala je krivnju te isticala kako skoro da i nije bila zadužena za pacijente koji su stradali. Pretresom njezina stana, policija je pronašla nestale dijelove liječničkih kartona.

Istražitelji su tvrdili da Allitt boluje od  Münchhausenovog sindroma koji karakterizira simuliranje ili izazivanje bolesti ili ozljeda s ciljem zadovoljenja dubokih emocionalnih potreba. Takve osobe mogu poduzimati opsežne postupke kako bi izbjegli razotkrivanje svog obmanjivanja, tako da može biti vrlo teško primijetiti da su njihovi simptomi zapravo dio ozbiljnog mentalnog poremećaja. Kod Münchhausenovog sindroma preko posrednika, netko čini drugu osobu bolesnom kako bi zadobio pažnju.

Od mladosti poremećena

Allitt je u mladosti bila sklona samoozljeđivanju, a ozljede je skrivala odjećom ne dopuštajući da ih itko vidi. U adolescenciji je pažnju okoline pokušala pridobiti debljanjem, a nerijetko je bila agresivna. Često je posjećivala liječnike. Njezin partner, u to vrijeme, kazao je da je Allitt bila agresivna, manipulatorica i sklona laganju. Jednom je čak tvrdila da je trudna, a drugi pak put da ju je netko silovao . Njezino čudno ponašanje primijetili su i na tečaju za medicinske sestre s kojeg je često izostajala zbog navodnih bolesti.  Unatoč psihičkim problemima, Allitt je primljena n a šestomjesečni probni rad na dječjem odjelu bolnice u Lincolnshireu. Kako nije uspjela pridobiti pažnju svojim izmišljenim zdravstvenim problemima, okrenula se ozljeđivanju svojih malih pacijenata.

Nikad nije otkrila svoj motiv

Allitt je optužena za četiri ubojstva, 11 pokušaja ubojstva te ozljeđivanje 11 pacijenata. Tijekom suđenja je svjesno izgubila na kilaži te razvila anoreksiju , ponovno kako bi privukla pozornost na sebe. U zatvoru su je posjećivali brojni liječnici i psihijatri no odbijala je priznati krivnju.  Konačno,  23. svibnja. 1993. osuđena je na 13 doživotnih kazni. Odjel pedijatrije u bolnici u Lincolnshireu je nakon slučaja Allitt zatvoren.

I dalje je u zatvoru

Allitt kaznu izdržava u psihijatrijskoj bolnici, visokog stupnja sigurnosti, u Nottinghamshireu. Za vrijeme izdržavanja kazne pokušala je pridobiti pažnju tako što je jela staklo i izlijevala vrelu vodu po rukama.

2006. godine podnijela je žalbu na duljinu zatvorske kazne , no sud ju je odbio. Nakon nekog vremena priznala je tri ubojstva i šest napada za koje je i osuđena. Njezini motivi nikad nisu razjašnjeni.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.