Life
6989 prikaza

Amerima pred nosom su ukrali atomsku bombu i prodali Rusima

Julius i Ethel Rosenberg
Screenshot Youtube
Rosenbergovi su prvi civili smaknuti radi špijunaže, i prvi špijuni poslani u smrt u mirnodopsko vrijeme

Neki se brakovi temelje 'samo' na zajedničkom kućanstvu i djeci, no ima onih koji u svoje veze upletu nešto manje konvencionalno - političku i ideološku strast - te odu u nekom drugom smjeru.

Takvi su bili Julius i Ethel Rosenberg, bračni par u samom epicentru skandala sovjetske špijunaže. Julius Rosenberg i Ethel Greenglass oboje potječu iz židovskih obitelji u New Yorku. Odrastali su jedno blizu drugog, u istome kvartu, išli u istu srednju školu, a ona je bila dvije godine starija od njega.

Ono što ih je najviše vezalo, osim njihove ljubavi, bila je politika. Kao tinejdžer, Julius - čiji su roditelji bili ruski imigranti - prijavio se u mladež komunista, nakon što je neko vrijeme razmišljao da bude rabin.

Ethel su opisivali kao djevojku koja je "htjela napraviti karijeru u kazalištu ili filmu". Društvena ju je promjena tada manje zanimala.

"Radikalna politika koju su rado prigrlili Židovi u New Yorku nije bila dio svakodnevice obitelji Greenglass".

Kada su se Julius i Ethel sreli, ona je već iz prve ruke iskusila što je smatrala eksploatacijom na radnom mjestu. Tako se i ona uplela u mladež komunista, što joj je odredilo ostatak života. 

Ethel Rosenberg | Author: wikipedia wikipedia
Zaboravila je na ideje o glumi i teatru, iako je Juliusa upoznala na događanju gdje je pjevala 1936. godine, i oženili su se nakon tri godine kasnije.

Ethel je ostala kod kuće i odgajala sinove Michaela i Roberta, Julius je pak u to vrijeme skupljao regrute i bavio se komunističkom filozofijom. Talentirani inženjer, Julius je tijekom rata radio u United States Army Signal Corps (USASC) - branši vojske koja se bavila komunikacijama. Uvjeren da ga Sovjetski Savez treba više nego Amerikanci, počeo je operirati kao ruski špijun.

Pomagao mu je i Ethelin brat David, koji je radio na zloglasnom projektu "Manhattan". Bio je na odličnoj poziciji da prenosi tajne o nuklearnom naoružanju. Četvrti u cijeloj priči bio je Morton Sobell, žestoki komunist kojem je suđeno skupa s bračnim parom ali nije osuđen na smrt. On je prošle godine u prosincu umro u svom stanu na Manhattanu, a čitav je život žestoko negirao upletenost u špijunažu, da bi 2008. naglo sve priznao i to New York Timesu, piše Washington Post. Priznao je kako je krao i kopirao stotine stranica tajnih vojnih dokumenata, kao i da mu je u tome pomagao Julius Rosenberg. Odslužio je 18 od 30 godina zatvorske kazne.

Julius se dočepao, i prenio, informacije o tome kako napraviti važne dijelove oružja koje je korišteno kako bi se srušio U-2 avion 1960. godine. Pilot, Francis Gary Powers, je uhvaćen od strane Sovjeta. Priča je ovjekovječena u Spielbergovom filmu "Bridge of Spies" 2015.

Ništa se nije znalo o njihovom "dilanju" informacijama dok Amerikanci 1949. nisu shvatili da Rusi imaju bombu te da su im sigurno procurili neki podaci.

"Sekvenca događaja koja je dovela do uhićenja bračnog para bila je kao domino kocke", piše Jewish Women’s Archive.

Amerikanci su uspjeli dešifrirati neke poruke te su shvatili da idu Juliusu Rosenbergu, čiji je nadimak bio Liberal, i da je on upleten sa Sovjetima.

David Greenglass odmah je uhićen nakon što ga je razotkrio Harry Gold, Amerikanac koji je radio kao dostavljač poruka za Klausa Fuchsa. Fuchs, njemački fizičar koji je doprinio "Manhattan" projektu, uhićen je 1950.

Ethelin brat je surađivao s vlastima, jer se šuškalo da bi on mogao završiti u zatvoru skupa sa suprugom. Godinu dana kasnije, Rosenbergovima se sudilo, a on je bio glavni svjedok tužiteljstva. Odslužio je samo desetgodišnju kaznu zatvora, a svojim je svjedočenjem "zapečatio" sudbinu bračnog para.

Politička atmosfera u Americi je uzavrela, a njihova je presuda bila teška. U to je doba američka vojska bila u sukobu s komunističkim silama na nekoliko frontova, prvenstveno u Koreji.

Ethel se na sudu ponašala neočekivano za "jednu ženu". Nije pokazivala emocije, a mediji su je radi toga dodatno razapinjali. Šef FBI-ja Edgar J. Hoover rekao je kako je taj "nedostatak histeričnog plača i emocija pokazatelj da je ona dominantna u braku, i špijunaži".

Satirični su crteži Ethel često prikazivali kao mnogo višu od njezina supruga, upravo iz tog razloga. Osuđeni su radi špijunaže i urote u ožujku 1951. godine te u unutar mjesec dana je donesena odluka da ih čeka električna stolica.

Mnogi su tvrdili da je kazna preoštra, a Rosenbergovi su prvi civili smaknuti radi špijunaže, i prvi špijuni poslani u smrt u doba kada se formalno nije vodio rat.

"Oni koji su ih podržavali rekli su kako je to pokušaj da se utišaju progresivni mislioci u eri kada je komunizam bio baba-roga", piše History.com.

David Greenglass | Author: wikipedia wikipedia
Tome treba nadodati i suca Freda Vinsona koji je ubrzao proces koji je dodatno par gurnuo prema uništenju, zaobišao sva pravila i ubrzao procese da čim prije dođe do smaknuća.

Rosenbergovi su smaknuti u Sing Singu u američkoj saveznoj državi New York, 19. lipnja 1053. Julius je imao 35 godina, a Ethel 37.

Samo nekoliko minuta prije smaknuća odvjetnik para stajao je ispred Bijele kuće s pismom Ethel Rosenberg, u kojem moli pomilovanje, no Eisenhower nije imao milosti.

Njihova su djeca, sedmogodišnji Michael i trogodišnji Robert predani u židovski dom za djecu. Kasnije su promijenili prezimena, a kada su odrasli i sami su tražili od CIA-e i FBI-ja da im pokaže inkriminirajuće papire te na svoje oči vidjeli da je Julius - bio špijun.

Što se Ethel tiče, situacija je manje jasna jer je David Greenglass kasnije priznao kako je izmislio da je ona imala pristup Juliusovim papirima i bilješkama. Isto je potvrdio Morton Sobell, rekavši da je Ethel bila, de facto, nevina.

Povijest još uvijek nije do kraja prosudila je li riječ o zločincima, ideolozima ili žrtvama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:12 03.Lipanj 2019.

    nije kriv einshower nego cia ,, nema dokaza uopće dasu oni krivci