Life
4529 prikaza

Abalonia - otočka nacija koja nikad nije postojala

Tanker usred mora
Thinkstock
Lokacija je bogata morskim biljem i životinjama zbog čega je danas idealna ronilačka lokacija

Američki mediji 1966. godine pisali su o nevjerojatnoj priči koja zvuči kao da je iz nekog pustolovnog filma. Jedan B glumac i nekoliko kalifornijskih biznismena počeli su planirati ambiciozni pothvat -  izgradnju svog otoka. Odabrana lokacija bila je na udaljenosti oko 160 km od kalifornijske obale, na velikom, potopljenom otoku poznatom po nazivu Cortes Bank

No nisu to mogli samo tako jednostavno napraviti. Morali su minirati plodnu žilu morske flore i faune da bi ostvarili svoj plan velike zarade. Samo ih je jedan incident spriječio na tom putu rođenja njihove otočke nacije. Otok se trebao zvati Lemuria, po izgubljenom kontinentu. No mediji su skovali drugo ime, privlačnije - Abalonia

Cortes Bank se oduvijek smatrao vrijednim ali opasnim mjestom. Brodovi su pristajali uz Bishop Rock koji vreba nekoliko metara ispod površine, a označen je bovom. Lokacija je bogata morskim biljem i životinjama zbog čega je danas idealna lokacija za ronjenje. Legendarno je to mjesto i za surfanje, jer tu nastaju i neki od najviših valova na svijetu. Za Joe Kirkwooda Jr., Richarda Taggarta Bruce McMahanana, posebna atrakcija je bio morski život. Oni su imali velebni plan, nadali su se kako će izgraditi otok s kojeg će moći, jeftino, ubirati morske plodove i na njima dobro zarađivati.

No nisu znali ništa o valovima. 

Najmlađi otok u Pacifiku Izronio iz vulkana Znanost Čudo: Najmlađi otok na svijetu nastao je preko noći

Bili su eklektična grupa. Kirkwood je bio slavan nakon pojavljivanja u filmskoj verziji stripa Joe Palooka. Bio je i talentirani golfer i vlasnik dvorane za kuglanje. Taggart i McMahan radili su na konzerviranju školjki. Između ostalih u akciju su bili uključeni i Robert Lynell, predsjednik štedionice i stručnjak za podmorje James Houtz.

Plan im je bio dovući teretnjak iz 2. svjetskog rata SS Jalisco do Cortes Banka i nasukati ga u plićaku. Nakon toga dovukli bi kamenje i smeće na obalu, kako bi stvorili plodno tlo s kojeg bi prikupljali školjku Petrovo uho. I mogli bi vladati svojom novom nacijom Abalonijom. 

"Znam da to zvuči kao neki SF, no mi smo konzultirali stručnjake međunarodnog prava i ne postoji ništa što bi nas moglo spriječiti da pokrenemo svoju državu, ako to želimo", rekao je Taggart u rujnu 1966. godine za Los Angeles Times

Većinu povijesti Abalonijalaca saželi su novinari, koji su i izmislili taj naziv. 2011. godine Christopher Dixon objavio je knjigu Ghost Wave, povijest Cortes Banka i njegovih istraživača, tragača za blagom, i surfera koji su njime bili opsjednuti. Jedno je poglavlje bilo posvećeno priči o Abaloniji. 

"Ideja da bi netko pokušao oživjeti potopljeni otok meni zvuči kao prava američka ideja", rekao je. 

Bermeja GDJE JE? Znanost Misterij nestalog otoka - uništila ga CIA?

Do trenutka kada je Dixon pisao svoju knjigu mnogo Abalonijalaca je već umrlo. Njegovi pokušaji pronalaska Kirkwooda ili nekoga povezanog s njim bili su promašaj. Sve do jednog dana kad je primio tajanstveni paket anonimnog pošiljatelja. Unutra je bio rukom napisan tekst i nekoliko fotografija Jalisca. Pismo je bilo, kako kaže Dixon, Kirkwoodov zapis dramatičnog potapanja teretnjaka i njegovog iskustva na rubu smrti, kojeg je on navodno napisao za Sports Illustrated ali nikada nije objavio. 

No tu priča postaje još zanimljivija. Ubrzo je dobio poziv od Jamesa Houtza koji je bio na brodu tog povijesnog dana. Ovaj danas 79-godišnjak u mirovini, uzeo je predah od igre s unucima da bi ispričao kako se pridružio ovoj pustolovini. Houtz je bio podvodni stručnjak za eksplozije i ronilac koji je služio u Mornarici. Uvijek u potrazio za adrenalinom, slavu je stekao nakon što je ronio podvodnom špiljom Devil’s Hole, u nacionalnom parku Death Valley. To je i mjesto na kojem obitava najrjeđa riba na svijetu. 

U dubinama te špilje nestalo je dvoje mladih ronilaca 1965. godine a tada je pozvan upravo Houtz koji ih je trebao pronaći, no pronašao je samo masku. Publicitet kojeg je doživio zbog toga potaknuo je Kirkwooda da ga kontaktira. 

"Bio je lud", komentirao je Houtz Kirkwoodov plan. No bio je mladi i odvažan, u svojim kasnim 20-ima. Privukao ga je izazov i uskoro je bio uključen. 

"Po mom mišljenju, za nešto nemoguće treba samo malo više...malo više razmišljanja", rekao je. 

I naravno želio je i on svoj dio kolača. Osim što je u ovom slučaju bio podvodni stručnjak i financijska podrška (podigao je drugu hipoteku na svoju kuću) Houtz kaže kako je upravo on bio taj koji je došao na ideju da pronađu teretnjak kako bi izgradili bazu Abalonije, piše Atlas Obscura.

Ekipa je pronašla Jalisca na rezervnoj floti na Berkeleyju. Nakon što su sa broda skinuli sve što je moglo biti prodano kao suvenir,  postao je pravo mjesto za proizvodnju morske hrane. Nasukavanjem broda u blizini Bishop Rock, najplićeg dijela zaljeva, ribari su odmah mogli započeti sa žetvom hrane.

Hao Fan 6 Hao Fan 6 Top News Vrti se u krug - brod koji nigdje ne smije pristati

San o Abaloniji bio je velik. Lokacija je trebala postati i središte komercijalnog ribarstva, u što je Kirkwood vjerovao, a mogli su izgraditi i pistu za avione. Brodovi bi mogli pristajati da natoče gorivo, a mogli su čak i malo kockati. Iako je Kirkwood negirao optužbe kako je htio izgraditi kasino, Houtz je desetljećima kasnije potvrdio kako mu je to bilo u mislima. 

Čak bi i izgradnja otoka bila subvencionirana, jer je Kirkwood tvrdio kako će se udružiti sa gradom Los Angelesom kako bi Abaloniju izgradio od gradskog smeća. Činilo se da je riječ o nemogućem snu, no Kirkwood je imao mogućnost da ga prikaže mogućim. Houtz se Kirkwooda sjeća kao bučnog i jako šarmantnog. Izgledao je poput filmske zvijezde i imao kosu "za koju bi većina muškaraca umrla".

No kaže Houtz kako je Kirkwood imao i jednu neodgovornu crtu, koja je mogla potopiti Abaloniju. 

U svojoj knjizi Dixon piše kako je Kirkwood pokrenuo pothvat Abalonije u žurbi, iz straha da će vlada zaustaviti taj projekt. U toj je vrijeme bjesnila oluja na obalama Japana, no mislili su kako neće imati velikog utjecaja na njihov plan. 13. studenog Abalonijalci i njihova ekipa otišli su iz Balboa Bay kluba kasno navečer. SS Jalisco je bio na putu od mjesta gdje je bio usidren na sjeveru u Richmondu u Kaliforniji. Teretni čamci prepuni kamenja trebali su stići ubrzo nakon njega. 

Houtz je već bio u zaljevu, u izvidnici, kako bi pronašao idealan način i mjesto za brod. Pripremio je niz bova, dva sidra i dugačke lance kako bi mogao Jalisca usidriti prije potapanja. 

Ironija je da kada se Jalisco približio Bishop Rocku mirno je plovio još mirnijim morem.

"Onakvim kakvog priželjkujete. More je bilo potpuno mirno i glatko", prisjeća se Houtz. No ubrzo je more postalo nemirno i brod se počeo ljuljati. Posljedice udaljene oluje polako su se počele približavati. Brod je pogodila prirodna ali i ljudska katastrofa.

Jalisco je udario u Bishop Rock u ponedjeljak navečer i počela je prodirati voda. Bila je to nesreća za koju se nije moglo kriviti Kirkwooda.  Houtz se pak prisjeća kako se nesreća dogodila sljedećeg jutra. Kaže kako je većinu pripreme prepustio Kirkwoodu. Kada su se na brod popeli Houtz, Kirkwood i još trojica, jednog sidra i lanca više nije bilo. Taj vitalni dio broda prodan je da bi se zaradila dodatna sredstva. Uz to, bio je potrgani i kompresor. Dovesti brod na pravo mjesto bit će gotovo nemoguće.

Otok North Sentinel Raj na zemlji Life Otok s kojeg se nikad nitko nije vratio živ

Valovi su postajali sve veći i veći, dizali su brod u zrak kao da je riječ o igrački, i bacali ga po površini. Jedan ga je val bacio na  Bishop Rock. U brod je počela ulaziti voda nakon što mu je trup razbijen prilikom udarca. Brod se okretao a masivni val potrgao mu je lanac. Kirkwood se uspio primiti za motku, no ostali su letjeli po brodu, toliko jako da je Houtz slomio rebro. 

Tegljač Whitney Olson koji je dovukao Jalisca priskočio je u pomoć. Jedan je uspio prijeći, jedan je upao u more a Houtz, Kirkwood, i Will Lesslie ostali su na brodu. No ne zadugo. Kirkwood je bio toliko u strahu da ga ne odnesu valovi pa nije htio opustiti motku za koju se pridržavao. Još jedan veliki val odnio je Willa Lesslija i Kirkwooda u more, a Houtza slomio. 

Šokirani Houtz skočio je u more i stigao do tegljača. Uskoro su se spasili i svi ostali. 

No tegljač nije bio te sreće. Valovi su ga u potpunosti uništili, strukturu tog nekad strašnog i masivnog broda. Trebalo mu je nekoliko mjeseci da i u potpunosti nestane ispod površine mora. Po Houtza i ekipu helikopterom je stigao FBI i odvedeni su na ispitivanje.

Houtz je bio potpuno uništen, fizički i financijski. Bio je slomljenog rebra i slomljenih snova o izgradnji carstva morske hrane. Abalonijalci su se razišli, a Houtz nakon toga više nikada nije razgovarao sa Kirkwoodom. Unatoč tome što je obalna straža pokrenula istragu, Kirkwood  je uspio izbjeći bilo kakve pravne posljedice zbog upletenosti u ovu aferu.

Valovi Morski grob Znanost Ovako nastaju valovi čudovišta od 30 metara

Iako je ideja o Abaloniji bila prava ludost, Kirkwoodu nije bilo loše. Obogatio se nakon što je prodao golf igralište na Havajima 1987. godine prilikom čega je zaradio 50 milijuna dolara. McMahan je postao bogati menadžer, čiji je život često bio tema pisanja raznih tabloida. A možda Abalonija i nije bila tako loša ideja, i potaknula je i druge. Jedna je korporacija počela širiti priče o izgradnji otoka na istom mjestu gdje je potopljen Jalisco. Njihove snove u korijenu je sasjekla američka vlada i proglasila područje Cortes Banka američkim teritorijem. 

Houtz se pak brzo oporavio i vratio na tu obalu. I uživao u mirnom moru, pogledu u daljinu i pravoj idili. 

"Predivno je ali i jezivo", rekao je Houtz. 

Sada je Cortes Bank zloglasno mjesto, s potonulim hrđavim brodom ispod vode što ga čini još opasnijim za surfere, koji ga ipak obožavaju. Houtz kaže kako nije bio svjestan koliko veliki valovi na tom dijelu mogu biti. Kaže kako nije siguran što bi se dogodilo da je Jalisco bio dobro pripremljen. 

"Bio je jako krhak", naglašava. 

Misli Houtz kako bi se Abalonija ipak 'rodila' da je bilo mirnog mora. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Sonalokka
    Sonalokka 01:55 28.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==> Sexydrom.com