Life
101971 prikaza

5 užasavajućih fotki uhvaćenih sekunde prije katastrofe

Prikaz udara tsunamija
screenshot/youtube
Fotografije zarobljuju trenutak u vremenu, a on nije nužno uvijek lijep - već ponekad uvod u katastrofu

Neke naizgled obične fotografije mogu postati vrlo uznemirujuće samo ako doznamo njihovu pozadinu ili pak ono što je uslijedilo nedugo nakon okidanja, a sljedeće su fotke pravi primjer toga.

1. Korak do smrti

Fotografije nastale prije tragedije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Svakog dana na desetke tisuća ljudi obilaze slapove Niagare, gdje se slikaju kraj tog nevjerojatnog čuda prirode. Čini se kako ova fotografija nije ništa drugačija od mora drugih, na njoj se mogu vidjeti Andrea Smith i Jason Watson kako poziraju za tipičnu fotku s odmora. Iza njih, u crvenoj vesti, nalazi se studentica Ayano Tokumasu.

Ona gleda preko ruba barijere brzaca koji jure ispod. Trenutak nakon nastanka ove fotografije, 20-godišnjakinja se poskliznula, pala preko i na mjestu poginula. 

2. Vatreni obruč

Fotografije nastale prije tragedije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Ova fotografija ne djeluje toliko užasavajuće na prvi pogled. Čini se kako na njoj grupa vatrogasaca promatra otvoreni plamen. No, zapravo se radi o posebnoj jedinici koja se naziva "Granite Mountain Hotshots" koje se 2013. bore s požarom poznatim kao vatra na Yarnell brdu. Sekunde nakon što je ova fotografija uslikana, 20 vatrogasaca krenulo je s kamenjara boriti se s vatrom.

No, na njihovu nesreću, vjetar se naglo pojačao i okrenuo, zbog čega je vatra napredovala izvan kontrole. Čak 19 od 20 muškaraca ostalo je zarobljeno u vatrenom obruču te su njihova tijela spaljena do neprepoznatljivosti, a pomoći im nije bilo. 

3. Umrli u sekundi

Fotografije nastale prije tragedije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
U rujnu 1978., pilot leta PSA 182 pripremao se za slijetanje u San Diegu sa sa zrakoplovom na kojem se nalazilo 135 ljudi. Kod prilaska aerodromu, taj je putnički zrakoplov "udario" mali privatni avion.

Oštećenje je bilo veliko i rezervoari goriva su planuli. Fotograf je na tlu uspio uhvatiti jezivu fotografiju onog što se poslije prikazalo kao posljednje sekunde života za nesretne ljude na letu. Pilot je očajnički pokušao spasiti avion, no spasa nije bilo i u plamenu su se sudarili s tlom te nitko nije preživio.

4. Tsunami ispred nas

Fotografije nastale prije tragedije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
U prosincu 2004. jugozapadnu je Aziju pogodio moćan potres i tsunami koji je uslijedio te ubio oko 250 tisuća ljudi. Među stradalima su bili turisti Jackie i John Knill. Nakon što je neposredna opasnost prošla, spasilačke službe koje su prokopavale svoj put između smeća tražeći preživjele, pronašle su kameru za koju je poslije zaključeno da pripada Knillsima, zajedno s neoštećenom USB karticom.

Pregledavajući materijal, spasitelji su shvatili kako je nesretan bračni par fotografirao do samog kraja - i zadnji su prizori približavanje prijetećeg morskog vala koji ih je usmrtio. 

5. Bez poštovanja

Fotografije nastale prije tragedije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Što dulje gledate ovu fotografiju, to uznemirujuća ona postaje. U zoološkom vrtu indijskog New Delhija, muškarac s imenom Maqsood je upao u zonu koja je područje rezervirano za dom bijelog tigra.

Tigar mu se brzo približio, očigledno uznemiren prisutnošću čovjeka. Prošlo je kratko vrijeme promatranja prije nego je benglaski tigar naskočio na čovjeka i izvježbanom mu kretnjom zubima prerezao žile na vratu - a cijelu mučnu scenu promatralo je na stotine posjetitelja zoološkog vrta. 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 18:31 28.Travanj 2019.

    Na slikama nema ništa strašno.

  • Avatar MIKA1975
    MIKA1975 10:22 25.Rujan 2017.

    Strava!