Life
3964 prikaza

5 najvećih i zamalo fatalnih grešaka Google Mapsa

Google Maps netočno pokazuje ulice u Slavonskom Brodu
1/2
Ivica Galović (PIXSELL)
Donosimo vam pregled najvećih navigacijskih pogrešaka Google Mapsa koje su korisnike zamalo stajale života

1. Što zapravo snimaju?

Fotografije objavljene na Flickru 2012., čiji je autor Pit Keller i njegov www.travelbookshop.ch, započele su polemike o neobičnoj misteriji vezanoj za ovaj uništeni automobil.

Auto je pronađen napušten u sjevernoj Indiji, a na sebi je imao oznake koje su upućivale na to da je pripadao ekipi koja je snimala materijal za Google Maps "Street View". 

Google je izdao priopćenje u kojem je negirao da Google Street View snimao u Indiji godinu ranije, unatoč tome što je na Google India Blog postu u isto to vrijeme objavljeno da Google auti snimaju Bangalore. 

Greške google mapsa | Author: Flickr Flickr

Bizarno, uništeni auto, Opel Astra hatchback, nije se podudarao s modelima koji su bili navedeni u objavi Google India, a očito je kako auto i kamera odgovara opremi koju je Google koristio za snimanje europskih država. Unatoč tome, Google je čvrsto zanijekao kako je vozilo i 50 tisuća dolara vrijedna oprema njihovo vlasništvo.

Teorija je mnogo - od toga da je auto ukraden te da je Google želio izbjeći pažnju, do toga da taje kada i što rade iz samo njima poznatih razloga. 

2. Pogrešan smjer

U ožujku 2017., 24-godišnja avanturistica Amber VanHecke zaglavila je u Grand Canyonu u Arizoni punih pet dana nakon što joj je nestalo goriva dok je slijedila upute Google Mapsa prateći cestu koja zapravo ne postoji.

Bez signala nije mogla uputiti poziv upomoć, a preživjela je racionalizirajući s vodom i grickalicama koje je imala sa sobom. 

Također se poslužila velikim kamenjem koje je pronašla kako bi na tlu ispisala HELP i SOS, te je čim bi pala noć sa svjetiljkom pokušavala poslati signale da je u nevolji.

Greške google mapsa | Author: Flickr Flickr

Vjerujući da neće preživjeti, čak je i snimila video za obitelj i prijateljima u kojima se oprostila s njima. Petog dana, nakon što je ostavila poruku potencijalnim spasiteljima, propješačila je 35 kilometra kako bi pronašla mjesto gdje će imati signal i napokon je nazvala 911. Oni su je u roku od sat vremena uspjeli spasiti helikopterom.

3. Panoramski pogled

Arentinski i španjolski turisti su 2017. zajedno putovali prema Rio de Janierou, slijedeći upute Google Mapsa. Cilj im je bio doći do kipa Isusa Iskupitelja na brdu Corcovado, no Google Maps ih je na putu naveo na ulazak u favelu Morro dos Prazeres.

Rio de Janeiro | Author: Kirilos Kirilos

To je jedan od najopasnijih slumova u zemlji, a njihov se automobil našao pred teškom pucanjavom iz koje su jedva pobjegli. Favele su prije bile isključene iz Google Mapsa zbog poteškoća s mapiranjem uslijed gustoće tih nereguliranih područja. Otakako su uključene, incidenti s turistima koji zalutaju u njih su znatno češći.

4. Na granici

Vojne trupe iz Nikaragve su 2010. izvršile invaziju na kostarikanski teritorij uzduž njihove zajedničke granice nedaleko od obale Kariba. Tamo su cijelu noć kampirali i zamijenili zastavu Kostarike s onom Nikaragva.

Iz SAD-a je pozvan Jose Miguel Insulza kako bi pomogao riješiti konflikt, a zapovjednik nikaragvanske vojske izjavio je kako je do greške došlo jer im je Google Maps pokazao neispravnu granicu.

Pripadnici američke nacionalne garde | Author: Terra C. Gatti/Virginia Guard Public Affairs Terra C. Gatti/Virginia Guard Public Affairs

Teritorij uzduž rijeke San Juan je sporan već desetljećima, no većina priznaje granice uspostavljene dogovorom iz 1858. Nakon razgovora s američkim State Departmentom, Google je priznao pogrešku "do 2,7 kilometara".

5. Kuc Kuc

Lindsay Diaz je 2015. otpuštena kući iz bolnice nakon što je tek lakše ozlijeđena kad je moćna oluja prohujala kroz grad Rowlett u Texasu i uzrokovala tornado koji je sa sobom donio uništenje. 

Diaz je sreća ipak napustila kad je lokalna kompanija uništila njen dom dok je ona bila na poslu. Tvrtka je za svoju pogrešku okrivila Google Maps, koji je trebao dovesti ekipu do druge kuće koju je trebalo srušiti. Upute su ih umjesto toga dovele do kuće Diaz, koja je imala isti kućni broj, no drugu ulicu

Iz Google Mapsa su priznali da su doista prikazali netočne infromacije za tu konkretnu kuću te su obećali ispraviti grešku. 

Pogledajte video: 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:41 13.Srpanj 2017.

    ništa nije sigurno ni točno

  • Artus 10:21 13.Srpanj 2017.

    Sasvim jasno piše kako Google ne garantira za bilo što.