Life
3505 prikaza

3 zlatna pravila doručka koji pomaže smršaviti

Žena se važe
Thinkstock
Kao najvažniji obrok dana, dobar doručak je i glavni način na koji utječe na svoju težinu

S približavanjem proljeća, dolaskom toplijih dana i oskudnije odjeće, većina ljudi počinje razmišljati o mršavljenju i dovođenju u formu. Brzinske i drastične dijete u tome dokazano imaju najgore rezultate - kilogrami se brzo vraćaju, a psihološko stanje je još gore. Zbog toga nutricionisti uvijek ističu nepobitnu činjenicu - mršavljenje i održavanje nove težine je moguće jedino uz uvođenje nekih životnih promjena.

Doručak je u tom smislu najvažniji saveznik mršavljenja i vitke linije jer je pokretač metabolizma. No, velik broj ljudi ne priznaje važnost doručka, pa ga ili preskaču, ili pogrešno biraju namirnice - s čime sabotiraju mršavljenje.

Zlatna pravila doručka

1. Jedi odmah

Istraživanja pokazuju da doručak pokreće sagorjevanje kalorija, stoga je nužno jesti u roku od 30 do 60 minuta nakon buđenja kako bi se metabolizam pravilno pokrenuo. Osim toga, jutarnji obrok osigurava tijelu osjećaj sitosti i kasnije u danu, zbog čega ćemo birati puno zdravije namirnice te unijeti manje kalorija. Za sve one koji nisu doručak-tipovi, važno je naglasiti kako je već tjedan dana doručkovanja dovoljno da tijelo stvori te prigrli tu naviku.

2. Puno proteina

Doručak pun proteina poput onih koje možemo pronaći u jajima, mlijeku i jogurtu, definitivno je najbolji odabit. Udružite li ga s žitaricama, poput zobenih pahuljica, tijelo će definitivno dulje biti sito. Istraživanja pokazuju da ljudi koji odabiru ovakav doručak u prosjeku teže od 10 do 15 posto manje od onih koji jedu "sladak" obrok nakrcan šećerima i ugljikohidratima.

3. Dodaj bananu

Ako ste ipak obožavatelj slatkih okusa, tada napravite zdraviju verziju služeći se složenim ugljikohidratima. Najbolji izbor za brzinski doručak su banane. One vas drže sitima duži dio dana jer sadrže otporni škrob koji se sporije razgrađuje i postupno otpušta energiju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.