Life
32413 prikaza

13 mjesta svijeta za koja rijetki znaju - i smiju posjetiti

tajna mjesta gdje je pristup ograničen
screenshot/youtube
Pristup ovim mjestima je ili zabranjen ili strogo ograničen, a tek su rijetki vidjeli tajne koje skrivaju

Ljubitelji putovanja dobro znaju koje su glavne atrakcije mjesta koje namjeravaju posjetiti ili su to već napravili. Ona su naznačena u turističkim vodičima te su postala slavna, no postoje brojni skriveni dijelovi planeta za koja tek rijetki znaju, a uistinu su fascinantni.

Konfus, Japan

Groblje japanske imperijalne obitelji | Author: Pinterest Pinterest
Ovi umjetni otoci zapravo su drevna groblja pripadnika japanskih Imperijalnih obitelji. U rijetkim prilikama, posjećuju ih arheolozi, no samo s posebnim dopuštenjem Imperijalnog suda.

Sjeverni Sentinel otok, Indija

Domoroci koji žive na ovom otoku neće prezati ni od čega kako bi zaštitili svoju zemlju od tuđinaca. Stoga su, zbog zaštite turista, indijske vlasti zabranile svima pristup njihovoj lokaciji.

Area 51

Area 51 | Author: Google Earth Google Earth
Postojanje ove tajne ustanove potvrdila je američka vlada 2013., a prema njima, područje se danas koristi za razvoj i testiranje letjelica. Pristup je strogo zabranjen.

Crkva St. Mary of Zion, Etiopija

Crkva u kojoj se čuva kovčeg sa svetim savezom | Author: Flickr Flickr
Etiopska Pravoslavna Crkva tvrdi da posjeduje Kovčeg Saveza ili tabot u Aksumu. Kovčeg se čuva pod stražom blizu Crkve BDM od Siona. U njemu se navodno nalaze kamene ploče s Deset božjih zapovijedi.

Otok Kaho’olawe 

Kroz svoju povijest ovaj je otok bio mjesto održavanja raznih religijskih rituala, zatvorenička kolonija i trening područje za američku vojsku. Danas je to prirodni rezervat koji posjetiti mogu jedino pripadnici timova dobrovoljaca koji rade na očuvanju lokalnog okoliša.

Britanski telekomunikacijski toranj, Ujedinjeno kraljevstvo

Britanski telekomunikacijski centar | Author: flickr flickr
Sve od incidenta koji uključuje eksploziju u tornju, rotirajući restoran i vidiokovac iznad njega zatvoreni su za javnost. Ipak, pivremeno se tamo održavaju humanitarne zabave u kojima rijetki imaju priliku razgledati ga iznutra.

Hram Ise Grand, Japan

Područje najsvetijeg japanskog hrama dostupno je samo svećenicima i pripadnicima Imperijalne obitelji. Ostali se moraju zadovoljiti s promatranjem divnih krovova hrama iza nekoliko redova ograde.

Grad duhova Varosha, Cipar

Napušten ciparski grad Varosha | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ovaj resort je nekoć bio naposjećenija lokacija zemlje. No, sve se promijenilo u srpnju 1974., kad je, nakon masovne evakuacije, grad zauzela turska vojska. I danas je iza ograde te služi kao tampon zona koju kontroliraju turske trupe.

Otok Sable, Kanada

Smješten u Atlantiku, ovaj pješčani otok ima populaciju od samo 30 ljudi te je groblje brojnih potopljenih brodova. Zbog svojih jedinstvenih značajki, proglašen je prirodnim rezervatom. Da bi ga posjetili, za to morate tražiti pismeno dopuštenje kanadske vlade uz obrazloženje nužnosti i cilja vašeg putovanja.

Podatkovni centar Pionen, Švedska

Podzemni podatkovni centar u Švedskoj | Author: Flickr Flickr
Sagrađen u Stockholmu tijekom Hladnog rata, ovaj nuklearni bunker transformiran je u ultramoderni centar švedskih internet providera. Tu, 30-ak metara ispod zemlje, oni čuvaju neke od najvažnijih internet podataka.

Pećina Lascaux, Francuska

Lascaux | Author: www.lascaux.culture.fr www.lascaux.culture.fr
Kako bi se sačuvale jedinstvene prethistorijske slike na zidina ovih pećina, pristup njima je ograničen turistima na 15 godina. Ono što možete napraviti je uživati u istovjetnoj replici pećine na virtualnoj turi.

Radarska postaja Don-2N, Rusija

Radarska postaja u Rusiji | Author: Facebook Facebook
Ova moderna piramida nalazi ima visinu od 40-ak metara i bazu široku oko 120 metara te je ključan element u raketnom obrambenom sustavu Moskve. U rijetkim prilikama, novinari uz vodiča smiju pogledati ustanovu, no smiju vidjeti tek mali dio onog što je unutra.

Tajna soba Mount Rushmorea, SAD

Tajna soba na Mount Rushmoreu | Author: National park service National park service
Osim glavi najvećih američkih predsjednika, ovo mjesto ima još jednu zanimljivost - skrivenu sobu u koju običnu smrtnici nemaju pristup. U njoj se nalazi vremenska kapsula za buduće generacije s najvažnijim povijesnim dokumentima te zemlje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 20:16 27.Kolovoz 2017.

    "Crkve BDM od Siona"...'ajd dobro, ja sam već mislio BMW. Bogek dragi...