Kultura
11454 prikaza

Odlična nova serija koja kritizira moderno patrijarhalno društvo!

Flickr

Powered by:

Iako potječe još iz 1985. godine, Sluškinjina priča vrlo je aktualna i u današnje doba. Serija nastala po istoimenom romanu inspirirala je novu generaciju feminizma

Kada je kanadska spisateljica Margaret Atwood još 1985. godine napisala svoj distopijski roman Sluškinjina priča, sigurno nije ni slutila da će 32 godine kasnije njena priča biti ne samo ogroman hit, već i jedna od najboljih kritika modernog društva. Teme religije, spola, roda i seksualnosti aktualne su danas jednako kao i tada, a s dolaskom Donalda Trumpa na vlast mnogi su kritičari upravo ovu knjigu istaknuli kao obavezno štivo. 

Kritika patrijarhata

Radnja knjige smještena je u blisku budućnost u kojoj su se Sjedinjene Američke Države raspale, a na njeno mjesto je došla totalitaristička, militantna, kršćanska republika Gilead. Uslijed velikog pada stope plodnosti, u Gileadu vlast drže isključivo muškarci, a žene su iznimno potlačene i većinom služe isključivo za reprodukciju. Cijelo društvo podijeljeno je na kaste, a žene koje služe za reprodukciju zovu se Sluškinje te za raspoznavanje moraju nositi crvene halje s bijelim šeširima. Osim njih tu su još i Marte, služavke koje isključivo rade kućne poslove, Tete koje odgajaju Sluškinje, a najsretnije su Supruge, koje su u braku s funkcionarima republike Gilead. Priča prati Offred, Sluškinju koja služi za reprodukciju visokom dužnosniku Gileada Fredu, odakle i dolazi njeno ime. Daljnju radnju nećemo 'spoilati', ali ćemo reći da priča fenomenalno opisuje distopijsko društvo povlačeći odlične paralele s problemima koje istovremeno more i današnje. 

Veliki uspjeh serije

Dolazak Trumpa na vlast poklopio se i s ekranizacijom knjige, koja je krenula u travnju ove godine. I dok su se u početku mnogi pitali hoće li se kompleksne teme iz knjige uspješno prenijeti na mali ekran, danas više nema dvojbe. Serija je ubrzo ostvarila televizijsku povijest. Naime, postala je prva serija dostupna isključivo putem streaminga koja je osvojila najprestižniji Emmy, onaj za najbolju seriju. Glavna glumica Elisabeth Moss, većini poznata iz Mad Mena, osvojila je Emmy za najbolju glavnu glumicu, a Ann Dowd za najbolju sporednu. Osim ova tri Emmya, serija je osvojila još pet drugih, uključujući i za najbolju režiju. Kritika, dakle, seriju obožava, što potvrđuje i odličan rejting od 96% na Rotten Tomatoesu. Odlična gledanost dovela je i do druge sezone, koja će premijeru imati u travnju 2018. godine. Ukoliko vas je ovo zainteresiralo, taman imate vremena prije druge sezone da pogledate prvu i ulovite radnju. Serija je kod nas dostupna putem usluge HBO GO, koju možete isprobati i besplatno na jedan mjesec, pa u ovim zimskim mjesecima možete uživati ispred TV-a ili laptopa u ovoj odličnoj seriji.

Simbol protesta

Veliki uspjeh od strane kritike i publike nije jedini način na koji je ova serija ostvarila povijest. Sve je počelo kada je u ožujku ove godine grupa žena obučena u crvene haljine i bijele šešire, karakteristične za Sluškinje, marširala na zgradu savezne države Texas u Austinu. Prosvjed je bio održan zbog protupobačajnih zakona o kojima se taj dan raspravljalo u zakonodavnom tijelu Texasa. Šest tjedana kasnije, prosvjednice u Missouriju obukle su slične kostime te prosvjedovale protiv odredbe proračuna koja bi rezultirala u mnogo težem pristupu zdravstvenim centrima, bolnicama ili doktorima koji obavljaju pobačaje za žene koje nemaju zdravstveno osiguranje. Ovo su bili samo prvi ovakvi slučajevi, jer se kasnije ovaj pokret proširio diljem SAD-a, od New Hampshirea do Ohia. Posljednji takav protest u Americi održao se u utorak, 5. prosinca, u Alabami, gdje se prosvjedovalo protiv republikanskog kandidata za Senat, Roya Moorea. Moore je, naime, optužen za seksualno napastovanje, no ne namjerava se povući te uživa podršku predsjednika Trumpa.

Gdje god se prosvjeduje za ženska prava u SAD-u mogu se pronaći i prosvjednice u crvenim haljama i bijelim šeširima. No, ni tu nije kraj priči. Ubrzo nakon SAD-a, diljem svijeta žene su se počele oblačiti u Sluškinje. Prosvjednice su viđene u Kanadi i Poljskoj, a u rujnu ove godine, okupile su se ispred zgrade irskog parlamenta kako bi prosvjedovale protiv drakonskih protupobačajnih zakona u toj zemlji. Ni Hrvatsku nije zaobišao utjecaj "Sluškinjine priče", pa su se žene obučene u Sluškinje okupile pred zgradom Sabora, protestirajući protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Tako je ova serija ostvarilo ono što su zbilja rijetke uspjele. Osvojila je srca gledatelja i kritičara diljem svijeta, poharala najprestižnije nagrade te donijela pozitivnu promjenu u svijet, potaknuvši dijalog o ženskim pravima. 32 godine nakon objave romana, Sluškinjina priča postala je simbol otpora zastarjelim patrijarhalnim vrijednostima te simbol ženskih prava diljem svijeta.

Osim ove fenomenalne serije, na HBO GO možete pronaći čak preko 4000 sati drugih serija, filmova ili crtića, sve u odličnoj HD kvaliteti, a usluga je dostupna bez ugovorne obveze. Više informacija možete pronaći ovdje.

Advertisement

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Visibaba 14:12 19.Prosinac 2017.

    Propaganda neofeminističke ekstremne ljevice i neomarksista frankfurtske škole. Dosadni ste više.