Kultura
1326 prikaza

Znanost potvrdila: 'Metalci' su najbolji fanovi u povijesti

Koncert Iron Maidena
Daniel Kasap (PIXSELL)
Čak se i znanost pozabavila metalcima, a posebno s pitanjem zašto se metalci toliko razlikuju od fanova nekog drugog glazbenog žanra

Metalci, odnosno politički korektno rečeno – fanovi heavy metal glazbe spadaju među neshvaćene glazbene fanove. Ljudi ih često doživljavaju kao agresivne, koji ne znaju ništa drugo nego mahati glavom na gitarske rifove, no stvar je potpuno drukčija.

Čak se i znanost pozabavila metalcima, a posebno s pitanjem zašto se metalci toliko razlikuju od fanova nekog drugog glazbenog žanra. Znanstvenici su tako otkrili pet stvari po kojima se metalci razlikuju od ostalih ljubitelja glazbe.

Metalci su odaniji od drugih ljubitelja glazbe 

Iron Maiden | Author: Daniel Kasap (PIXSELL) Daniel Kasap (PIXSELL)

Prema nedavnom istraživanju Spotifya, zaljubljenici u metal glazbu su odaniji od drugih glazbenih fanova. Koristeći podatke Echo Nesta Spotify je 'zbrojio' koliko se puta puštala glazba iz svih žanrova.  Kod 'metalaca' su najslušaniji Metallica, Slayer, Judas Priest, Iron Maiden, Sepultura, Pantera, Cradle of Filth i Anthrax, bendovi koji su nastali 80-ih i 90-ih, i još uvijek su, nakon toliko vremena među najtraženijima.  Znanstvenici su otkrili kako heavy metal predvodi po broju fanova, dok je druga po redu pop glazba.  

Metalci cijene i razumiju glazbenu formu

Metal je sličniji klasičnim majstorima glazbe od bilo koje druge moderne glazbene forme. Slavne 'metalce' poput Yngwie Malmsteena, Ulricha Rotha iz Scorpionsa i Ritchieja Blackmorea iz Deep Purplea muzikolog Robert Walser opisao je gitarističke virtuoze koji su iskoristili klasične elementne u glazbi i od njih stvorili kompleksniju  glazbu, odnosno heavy metal. 

Predani su u ljubavi

Osim što su odani glazbi koju slušaju, ljubitelji metala su na vrhu po vjernosti prema svojim partnerima.  Istraživanje stranice Victoria Milan koji je ciljao na ljude u vezama i njihove osjećaje, otkrilo je kako su fanovi metal glazbe najmanje skloni varanju. 

Zaljubljenici u metal su miroljubivi

Iako se na prvi pogled čine kao agresivci koji pobjesne bez ikakvog razloga sociolog Adrian North, objašnjava kako to nije tako. Istraživanje Sveučilišta Queensland pokazalo je kako zaljubljenici u heavy metal imaju puno veći spektar emocija od stereotipa u koje vjerujemo. 

Metallica | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Sudionici istraživanja namjerno su isprovocirani kako bi opisali ljutite uspomene iz života, a znanstvenici su ih 'hladili' slušanjem omiljenog metala ili tišinom. Slušatelji metala su ostali mirni kao Bude. 

"Otkrili smo kako glazba regulira tugu i poboljšava pozitivne emocije", rekla je Leah Sharman, koautorica Queenslandove studije dodajući kako im glazba pomaže u otkrivanju pune palete emocija, ali im ostavlja mogućnost veće aktivnosti i nadahnuća. 

Fanovi metal glazbe su stabilni i sigurni

Nekoliko osobnih studija o glazbenim ukusima pokazalo je kako su 'metalci' emotivno stabilniji od zaljubljenika u pop glazbu. Znanstvenici sa Sveučilišta Texas iz Austina rekli su kako su izjave o slušateljima "intenzivne i buntovne glazbe" iznenađujuće s obzirom da je otkriveno kako oni koji preferiraju ovu vrstu glazbe ne pokazuju znakove neurotike ili neslaganja. Čakštoviše, oni koji slušaju metal su znatiželjni po pitanju različitih stvari, uživaju u riziku a fizički su aktivniji.

Studija Sveučilišta Westminster iz 2013. godine pokazala se sličnom oko metalaca koji su otvoreni i imaju veliku potrebu biti jedinstveni. Iako imaju niži prag samopoštovanja za razliku od slušatelja drugih žanrova, autori studije su napisali kako "katarza koju pruža heavy metal može pomoći u jačanju samopoštovanja te promovirati pozitivne stavove među onima s niskom razinom samopoštovanja", piše Mic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.