Kultura
2962 prikaza

Zlatni WC: 2018. umalo ga je uzeo Trump, a sad je ukraden

Zlatni zahod u Guggenheimovom muzeju
Christina Horsten/DPA/PIXSELL
5 milijuna dolara, tolika je vrijednost umjetnine koja je privremeno bila izložena u rodnoj kući čovjeka koji je obilježio 2. svjetski rat

Lopovi su ukrali zahodsku školjku od 18 karatnog zlata iz britanske palače Blenheim, u kojoj je bila smještena u sklopu izložbe o Oxfordshireu u Velikoj Britaniji.

Vrijednost ukradenog izloška procjenjuje na više od pet milijuna dolara. Zahodska školjka bila je dijelom izložbe talijanskog konceptualnog umjetnika Maurizija Cattelana.

Umjetnina nosi ime "Amerika" i navodno je već uhićen 60-godišnji sumnjivac.

Zlatni zahod u Guggenheimovom muzeju Bez presedana Kultura Posjetitelji muzeja Guggenheim ići će na zlatni WC

Svjetske naslovnice skupocjena umjetnina prvi put je okupirala prije tri godine kada je Caitlin Dover, šefica Interaktivnog odjela Guggenheimovog muzeja u New Yorku, gdje je WC školjka izvorno bila izložena, iz zafrkancije pitala Cattelana kako bi se osjećao kad bi njegovu zlatnu WC školjku dali na korištenje posjetiteljima muzeja.

"'To bi bio pravi test tog umjetničkog djela', odgovorio mi je istog trenutka se uozbiljivši. Kako je rekao, to kako se ljudi ponašaju prema umjetničkom djelu, dio je igre", napisala je Dover na stranicama muzeja.

Nije prošlo dugo i muzej je objavio da će oko njegovog umjetničkog djela, načinjenog od punog 18-karatnog zlata, koje je nazvao "America", napraviti presedan. Za razliku od apsolutno svih ostalih umjetnina i izložaka ne samo u tom muzeju, nego i diljem svijeta, posjetitelji će ubuduće moći obaviti nuždu na zlatnoj zahodskoj školjci.

1/4

Eksponat je izložen u zahodu na četvrtom katu muzeja, odrasli će za njegovo korištenje morati platiti 15 dolara, dok će za djecu i osoblje korištenje biti besplatno. Osim cijene korištenja, posebnost obavljanja nužde poput pripadnika najviših razina osmanske sultanske dinastije iz posljednjih godina vladavine, jest i to što će ispred ulaza u zahod stajati zaštitar i svaki put poslije korištenja provjeravati je li umjetnina i dalje kompletna.

Cattelan je rekao da ovim potezom želi najfiniju umjetnost učiniti dostupnom svima, da on i inače ide za tim da publika sama interpretira njegovu umjetnost, te da ovim potezom "umjetnost za onih jedan posto, postaje umjetnost za onih 99 posto".

Poslije toga svjetsku je slavu WC školjka dosegla u siječnju 2018. povodom e-maila, niti više niti manje, nego Donalda Trumpa.

Zlatni zahod Popio šamarčinu Kultura Trump tražio sliku, muzej mu ponudio zlatni zahod

Muzej Solomona R. Guggenheima u e-mailu je Bijeloj kući odgovorio pristojno, ali odlučno: Muzej ne može izići u susret molbi da posudi sliku Vincenta van Gogha za privatne odaje predsjednika i Melanie Trump. Kustosica muzeja Nancy Spector umjesto toga je kao dostupan predsjedničkom bračnom paru ponudila jedan drugi eksponat, ne traženi „Pejzaž sa snijegom“, van Goghovu sliku iz 1888.

Ponudila im je 18-karatni, potpuno funkcionalan zahod od zlata. Kritičari su tada u tom eksponatu već prepoznali satiru na račun gomilanja i krajnje neravnomjerne raspodjele bogatstva u ovoj zemlji, tako da je odgovor "Guggenheima" Trumpu bio puno više od puke umjetničke odbijenice, kamoli tek nekakve službene korespondencije.

Zlatni zahod u Guggenheimovom muzeju | Author: Christina Horsten/DPA/PIXSELL Christina Horsten/DPA/PIXSELL

Najnovija vijest je tragična. Palača iz koje je zlatna zahodska školjka ukradena, rodno je mjesto Winstona Churchilla. Ukrali su je nešto prije 5 sati ujutro, a kako je bila uredno instalirana i za upotrebu, bila je spojena sa svim instalacijama i lopovi su, žureći se, napravili veliku štetu i poplavu jer su je istrgnuli.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.