Kultura
373 prikaza

Žiri izabrao top 13 knjiga koje ulaze u širi izbor za nagradu Fric

24 sata
Nagradu su utemeljila 24sata i tjednik Express, a dodijelit će se sedmi put pod pokroviteljstvom Barcaffea. Jedna autorica ili autor od odabranih 13 osvojit će nagradu koja donosi mobilnu skulpturu i 10.000 eura (bruto)

Žiri književne nagrade Fric, predvođen predsjednicom, teatraloginjom Natašom Govedić, a u kojem su još bili molekularna biologinja Dragomira Majhen, dramaturginja Dubravka Vrgoč, kritičar i teoretičar književnosti Tomislav Brlek, teolog Dalibor Milas, odvjetnik Čedo Prodanović i povjesničar Hrvoje Klasić, odabrao je 13 proznih naslova koji konkuriraju za to prestižno priznanje, nazvano nadimkom Miroslava Krleže.

U izbor su ušli, abecednim redom:

Ferić, Zoran: Dok prelaziš rijeku

Gjoni, Svjetlana: Shengbidebao

Gjurkin, Iva: Svijet u zrnu pijeska

Jurak, Dragan: Peleov priručnik

Kaplan, Almin: Šušanj

Karakaš, Damir: Potop

Matić, Dunja: Mirovanje

Pavličić, Pavao: Općinski pjesnik

Periš, Želimir: Gracija od čempresa

Perišić, Robert: Brod za Issu

Prtenjača, Ivica: Kino sloga

Savičević Ivančević, Olja: Ljeta s Marijom

Šojat, Ivana: Sama

Nagradu su utemeljila 24sata i tjednik Express, a dodijelit će se sedmi put pod pokroviteljstvom Barcaffea. Za nagradu su konkurirale knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj u razdoblju 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine. Jedan autor/ica osvojit će nagradu koja donosi mobilnu skulpturu i 10.000 € (bruto).

Zadnjeg dana književne manifestacije Sa(n)jam knjige u Puli javnosti će biti predočeni rezultati glasanja za uži izbor, a potom će se odabrati pobjednica ili pobjednik.

Do sada su dobitnici nagrade Fric bili, redom: za sezonu 2016/17 Damir Karakaš za roman „Sjećanje šume“, 2017/18 Jurica Pavičić za roman „Crvena voda“, 2018/19 Darko Cvijetić za roman „Schindlerov lift“, 2019/20 Marko Gregur za roman „Vošicki“, 2020/21 Damir Uzunović za roman „Ja sam“ i 2021/22 Miljenko Jergović za zbirku priča “Trojica za Kartal“.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.