Kultura
6002 prikaza

Žena koja je od Einsteina dobila - ništa

Mileva Marić Einstein
public domain
Romanom "Mileva Einstein, teorija tuge" Slavenka Drakulić raskrinkava europski prosvjetiteljstki karakter

Slavenka Drakulić već je na samom početku romana "Mileva Einstein, teorija tuge" do kosti ogolila koliko je brak između briljantne matematičarke iz Vojvodine Mileve Marić i genijalnog fizičara Alberta Einsteina bio tipičan primjer svog patrijarhalnog doba.

Na stranu romansa njih dvoje na početku njihove veze, na stranu i nedavna ekranizacija o njih dvoje koja je prešutjela možda i najsramotniji dio Einsteinovog života, njegovo pismo njoj u Berlin 18. srpnja 1914. brutalan je povijesni dokument o muškoj šovinističkoj tradiciji zapadne civilizacije koja je u 20. stoljeću navodno postala do kraja prosvijećena.

Mileva Marić, Albert Einstein 'Teorija tuge' Kultura Mileva Einstein: Žena koja je tragično upoznala Alberta

Mileva i Albert, kad su se tek upoznali, tretirali su jedno drugo s puno pažnje – sve dok Albert nije ostao jedini u obitelji koji je zarađivao. Ona je u braku s njim imala troje djece, a pismo joj je napisao kad je već bio u ljubavnoj vezi sa svojom rođakinjom Elsom, kojom se naposljetku i oženio. U tom pismu Albert je Milevu tretirao gore od sluškinje, tražio je sve, a davao skoro ništa, ženi koja mu je, kad su se upoznali na Politehničkom fakultetu u Zürichu, jako pomagala kao skoro besprimjerno nadarena matematičarka.

U Albertovom pismu nekoliko godina poslije, međutim, stoji čak i ovakva rečenica: "Prestat ćeš mi se obraćati ako ja to zatražim." A nekoć davno raspravljali su o problemima teorijske fizike jedno drugom ravni. Alberta je i privukao intelekt i misaoni karakter žene koja je još u Kraljevskoj gimnaziji u austrougarskom Zagrebu dobila posebnu dozvolu za pohađanje fizike u isključivo muškom razredu.

U Švicarskoj je morala studirati zato što u dobu kad je započinjalo 20. stoljeće u Europi, industrijski naprednom i prosvijećenom kontinentu, nigdje drugdje nisu na tehničkim sveučilištima primali žene. Mileva je, inače, bila – ako ne ravna po svojoj genijalnosti iz matematike u odnosu na njegovu genijalnost iz fizike – onda bez sumnje organiziranija i sređenija u svom znanstvenom proučavanju od njega. I na kraju ta oštroumna, vrijedna, analitična Vojvođanka, briljantna studentica - nije završila fakultet.

Fraktura | Author: Fraktura Fraktura

Ostala je trudna s Albertom Einsteinom, i to – kakva su već to bila vremena – Bože sačuvaj, prije braka. Niti tada mu nije htjela praviti probleme. Čovjeku kojega je voljela bezrezervno koliko on nju nije, nakratko se maknula s puta, jer po svojoj neformalnosti nije bio na baš najboljem glasu, pa je otišla roditi na nekakvo imanje u Vojvodini gdje su je roditelji sakrili u tim "nećudorednim trenucima". Pa je rodila.

Pa je, iz nerazjašnjenih okolnosti, napustila svoju curicu i otputovala Albertu u Švicarsku. To što je djevojčica uskoro oboljela i umrla, proganjalo ju je do kraja života. On je za to vrijeme radio na razvoju svoje karijere, profesure, borio se sa svijetom koji ni prema njemu nije bio uvijek najblaži.

Samo, do trenutka kad je Mileva bez diplome, s bolnim sjećanjem na kćerčicu Lieserl i dva sina za koja se trebalo brinuti, postala turobna kućanica, Albert je svoj privatni život stao obogaćivati naplaćivanjem svoje popularnosti kod mladih, slobodnih, veselijih žena. Imala je 44 godine kad su se razveli, kad je gospođa Einstein postala Elsa Löwenthal. Dvije godine poslije barem joj je pripao, kao njegovoj bivšoj supruzi, pravedni dio novčanog iznosa za njegovu Nobelovu nagradu.

Carlos Ruiz Zafón Slom univerzuma Kultura 'Ljudi su poludjeli za desnicom jer živimo u dobu laži'

Pa je s te strane lakše skrbila o njihovom najmlađem sinu Romanu koji je bio teško bolestan. S jedne strane ironičan, s druge gorak naslov romana s obzirom na sve potpuno je na mjestu. Ovaj povijestni roman Slavenke Drakulić treći je iz njenog ciklusa biografskih romana o znamenitim ženama koje su imale posebne odnose sa znamenitim muškarcima. Prije toga pisala je o Fridi Kahlo i Dori Maar, čije su živote obilježile veze sa slikarima Diegom Riverom i Pablom Picassom.

Naruči online:

"Mileva Einstein, teorija tuge" Slavenka Drakulić, Fraktura (129 kn)

PROVJERITE NOVE KNJIGE (FRAKTURINIH TOP 10)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Eddo 02:32 23.Veljača 2018.

    Ovo je izuzetno zanimljvo kako je gospođa Drakulić napisala : I onda joj je pripala pravična nagrada od Einstan-ove Nobelove nagrade ( konstatacija iz bajki braće Grim ) . Koliko ja znam on joj je poklonio svoju Nobelovu nagradu, ništa ... prikaži još!a ona nije dobila pravično ( nego joj je čovjek dao jer mu je rodila i bila majka njihove troje djece iako su već bili razvedeni ). Isto tako očledno je nije volio i šta sada, šta je trebao napraviti ?

  • Osman 14:27 12.Veljača 2018.

    Prava je historijska neistina da Albert Einstein nije bio dobar matematičar, naprotiv. Činjenica je također da je Mileva bila vrsna matematičarka i nudila je Albertu mogućnost da provjeri njegove jednačine, i to je bilo to. Einsten nije mogao biti to ... prikaži još!to što jeste da nije bio prvenstveno vrhunski matematičar, a dobrano se služio, u fizici najelegantnijim Maxwellovim četirima jednačinama elektromagnetizma. Ove jednačine su bile ključne za daljnji rad.