Kultura
798 prikaza

'Zbog Dane Scully govorili su nam da smo gayevi'

Dosjei X
Dosjei X
Izvršni redatelji kunu nam se da Mulder nikad ne bi povjerovao u budalaštine od zavjera kakve danas vladaju svijetom

Chris Carter je imao 37 godina kad je odlučio napraviti seriju kakvu svijet još nije vidio - o dvojcu FBI-evih agenata kojima su u opisu posla natprirodno, urote obavještajne birokratske "države u državi" i slične stvari. U ljeto 1993. na audiciju su mu poslali tipa za kojega je Carter, kad ga je vidio kako glumi, bio uvjeren da frajer "nije baš nešto bistar" jer je govorio vrlo sporo. I na sto muka David Duchovny ipak je dobio ulogu agenta Foxa Muldera u "Dosjeima X".

Dosjei X | Author: Dosjei X Dosjei X

Čak je i Gillian Anderson jedva prošla kao agentica Dana Scully. Redatelji su si zamislili dugonogu plavušu, sami su poslije priznali uz to i "bujnih grudi", i... na sreću su se predomislili. Četvrt stoljeća poslije "Dosjei X" odavno su usidreni u pop-kulturi s prijelaza milenija, a od 4. siječnja na FOX-ovu kanalu pratimo novih deset epizoda već 11. sezone. Svijet se u međuvremenu promijenio na mnoštvo načina, tako i po poplavi sve otkačenijih teorija zavjere.

Glen Morgan, izvršni redatelj koji je na seriji radio od početaka, nasmijao se kad smo ga pitali je li tome možda kumovala i pop-kulturna senzacija "Dosjea X"? "Ne, nemojte za to kriviti nas! U to vrijeme nitko od nas nije se bavio teorijama zavjere. Većina naših stvari bila je povezana s NLO-ima, izvanzemaljcima, takvim stvarima. 
Današnje teorije zavjera onkraj su bilo čega što bismo makar i pomislili predložiti kao zabavu. Znate već, govorimo o InfoWars, desničarskim teorijama urota, fake newsu i sličnom", rekao nam je Morgan.

Jim Wong, koji je s Morganom i Carterom također radio od početka, u maloj mjeri ipak preuzima odgovornost. "Teorije zavjera postojale su odranije. Mi smo možda samo neke iznijeli u mainstream, jer ipak je riječ o TV showu. Kad pogledate ‘Sve predsjednikove ljude’ i slične filmove, shvaćate da je potencijal postojao od ranije, još od Kennedyjeva ubojstva. Ali ovo danas, pa to je stvarno otišlo daleko, preko svih granica", rekao nam je Wong.

Dosjei X Dosjei X Kultura Duchovny zna: 'Mulder je najgori agent u povijesti FBI-a'

Vidi se to i u njihovoj 11. sezoni u kojoj su moderne teorije zavjera previše lude čak i za agenta Muldera. "Stare teorije su bile u pravilu oko toga što vlada taji, pa se to ide razotkrivati. Ove nove su lude kao puška, totalno bolesne i samo se gomilaju", dodao je Morgan. Što se agentice Scully tiče, ona je 1993. na TV-u bila jedna od prvih glavnih uloga snažne žene. "To nam je bilo jako važno", potvrdio je Morgan. Neke reakcije su ih, dodao je, iznenadile.

"Kad smo radili ‘Svemirske marince’, u kojima je vođa skupine žena, dobili smo anonimnu poruku: ‘S obzirom na to da radite uloge snažnih žena, očito je da ste homoseksualci’. Nismo mogli zamisliti da će to ljude toliko uznemiriti", opet se smijao Morgan. Ali više se nego isplatilo, što je bolje nego ikad shvatio na Comic-Conu prije nekoliko godina.

"U jednom trenu za govornicu je izišla djevojka i rekla: ‘Ja danas imam dva doktorata iz teorijske fizike, sve zbog Dane Scully, zbog nje sam to išla učiti’. Bio sam tako ponosan", ozbiljno je nastavio Morgan. 
Tijekom godina snimili su toliko različitih epizoda, višeod 200, da su svi osim Cartera počeli zaboravljati o čemu je sve bila riječ.

Dosjei X | Author: Dosjei X Dosjei X

U jednoj je po drugi put u jednom stoljeću iz šume u nekoj zabiti nestala cijela ekipa drvosječa, da bi se ispostavilo kako su ih, zbog rušenja najstarijih stabala, napale milijarde kukaca i praktično požderale. Ili ona u kojoj Mulder zabija glogov kolac u srce tipu za kojeg misli da je vampir. Nezaboravni su i Mulderovi problemi s manijakalnim ubojicom Eugenom Toomsom, koji raspolaže nadnaravnim moćima.

"Prije dvije godine morao sam ići na Wikipediju kako bih provjerio u kojim se sve epizodama pojavljuje William, Scullyna beba. Samo je Carter u stanju sve to pamtiti", priznao je Morgan. Iako su "Dosjei X" u najboljim danima imali gledanost gotovo i po 30 milijuna, posljednje epizode imale su gledanost od četiri ili pet milijuna u premijernom prikazivanju.

Saga, dakle, itekako živi i dalje. Mulder i dalje u svaki novi slučaj ulijeće poput Indiane Jonesa, Scully je još skeptična, logična, racionalna, a legendarni "Pušač" uništava kompromitirajuće dokaze protiv vlade i tajnih agencija kako bi i dalje vrijedila krilatica "Istina je oko nas".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.