Kultura
582 prikaza

"Zar ne mogu biti žena koju zanima politika, a da nisam dio neke strane?"

Elemental
Jurica Galoic (PIXSELL)
Nedavno je, na nagovor dečka, prvi put, otkako je prije dvije godine počela pisati poeziju, javno čitala poetske stihove koji su izašli ispod njezina pera

Ona je buntovnica s pokrićem koja o muško-ženskim odnosima, primitivizmu s kojim se svakodnevno susreće, ali i političkim intrigama na hrvatskoj sceni britko i bez pardona već godinama progovara u pjesmama grupe Elemental. 

Elemental  | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Kao 17-godišnjakinja počela je bilježiti prve stihove koje otada u rimama niže stvarajući reperske hitove. Mirela Priselac Remi (36) reći će za svoju pjesmu s početka karijere“Malena” da je upravo ona koju je napisala samoj sebi. Stihove sjetna tona koje je napisala 16-godišnja Mirela do danas je čuvala u privatnosti svog doma. 

Ipak nedavno je, na nagovor dečka, prvi put, otkako je prije dvije godine počela pisati poeziju, javno čitala poetske stihove koji su izašli ispod njezina pera. Tihu poeziju piše u rimi, ali i u slobodnom stihu, dok su joj pjesme za Elemental uvijek u rimi. 

"Moram priznati da sam za novi album Elementala uglazbila dosta pjesama koje sam isprva mislila ostaviti samo u folderu ‘Poezija’, govori nam pjevačica.

Inspiracija joj, kako dođe tako i ode, no provjeren recept za pisanje ne napušta. Piše u osami uz čašu kvalitetnog vina.

"Kao što sam rekla u refrenu na jednom davnom albumu, ‘ne trebam puno, samo dva sa dva i jedna vrata’. Nekoć sam imala veliku diferencijaciju između pisanja glasnih i tihih pjesama, dok u zadnje vrijeme samo pišem. Taj zaokret se dogodio dijelom i iz nužde s Elementalom imamo u zadnje vrijeme probe tri puta na tjedan, radi se mahnito pa sve češće otvaram folder ‘poezija’ i gledam što adaptirati", objašnjava profesorica engleskog i španjolskog jezika i književnosti koja još materijalnu egzistenciju osigurava prijevodima, a ne glazbom. 

To je, kaže Remi, isključivo stvar njezine odluke. Glazbu ne želi pretvoriti u posao nego joj je najprije strast u kojoj uživa. No i dalje piše, pa u konačnici i pjeva o temi koju nije prerasla od puberteta.

Elemental  | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

"Muško-ženski odnosi su mi vječna inspiracija zato što su složeni i nije lako proniknuti u njihovu bit – i kad mislim da sam ih shvatila, dogodi se nešto što mi pomrsi konce spoznaje. Divno je kad možeš pisati iz iskustva, ali čak i kad to činim, zakamufliram priču kako se protagonisti ne bi lako prepoznali. Štoviše, radije ih svjesno prikrivam kako bi bili zagonetniji. Ako pišem o emocijama, rijetko kad pišem iz perspektive promatrača – u sve se miješam pa se uvijek postavljam kao protagonist, s pitanjem: Kako bih reagirala da se ovo dogodi meni", objašnjava Zagrepčanka.

Njezina strast prema pisanju nije neracionalna, ona na neki način predstavlja za ovu urbanu glazbenicu održavanje higijene njezina mentalnog stanja.

"Pjesme su moja ispovjedaonica, moja škrinja s tajnama, skrivenim željama koje me ponekad strah verbalizirati kako ih ne bih ‘urekla’, moja mapa s planovima za koje nitko ne zna. Poezija mi daje misaonu slobodu i nikada me ne osuđuje. Samokritična sam, a često papir podnosi više nego što ja sama podnosim. Zato postoji opcija ‘delete’, objašnjava Remi. 

Zbog politički angažiranih pjesama, nerijetko se susreće s pitanjima o aktivnom angažmanu u politici. Remi na to odmahuje glavom ponovno se ismijavajući malograđanštini koja ljude uporno pokušava etiketirati i svrstati u ljevičarski ili desničarski politički koš.

Elemental  | Author: Nina Djurdjevic (PIXSELL) Nina Djurdjevic (PIXSELL)

"Zašto ne bih mogla biti pametna žena koja prati politiku i koju to na neki perverzan način zanima, ali da pritom ne trebam biti dio neke strane. Zašto ne bih mogla biti pametna, politički aktivna žena koja se bavi nekim drugim stvarima u životu, kojoj politika nije ono u čemu ona vidi svoj kruh i za što ona, u krajnjem slučaju nije ni educirana. Bilo bi mi jako smiješno da se aktiviram u nekoj stranci ako nisam educirana za politiku. Ja sam educirana za prevoditeljicu, a ne za političarku", odgovara pjevačica.

Prošle godine svojim je glasnim stavom podigla prašinu zbog medijskog okršaja s bračnim parom Huljić. Mirela je tad, javno prozvala Vjekoslavu Huljić na račun stihova za pjesmu “Nirvana”, optužujući Splićanku da je hrvatskim ženama naudila više od šovinista. Danas, kad se cijela priča smirila, Remi i dalje čvrsto stoji iza svog stava.

"Pjesma se našla na pogrešnom mjestu pogrešan dan, kada sam bila osobito nabrušena. Čovjek može trpjeti dosta toga. Onda vidiš da netko sustavno blati ženu i oduzima joj snagu", objašnjava reperica koja je potpuno izgubila kontrolu kad je čula interpretaciju Jelene Rozge koja u toj pjesmi pjeva “Pa dođi ko slavljenik na tortu i uzmi mi ljepotu, napokon”.

"Reagirala sam! Doduše, nisam očekivala takvu reakciju jer nisam u tom trenutku bila svjesna koliko je Facebook moćan medij i koliko je moj status, koliko god bio privatan, s druge strane javan. Ono što pokušavam u svojim pjesmama probuditi kod žena i općenito bilo kojeg građanina jest svijest o ravnopravnosti. Kod drugih žena želim probuditi svijest da žena mora biti snažna, da mora biti izdržljiva, da se mora boriti i ne smije se povući. U svojim pjesmama zagovaram stranu da žena mora biti snažna. Dajte žene, probudite se! Zar ne shvaćate koliko smo jake, inteligentne, pametne, snalažljive… Da možemo biti savršene majke, ali paralelno voditi i karijeru i biti sposobne", kaže pjevačica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.