Kultura
4772 prikaza

Zadnja noć u životu Jima Morrisona - što se dogodilo?

Jim Morrison i Doorsi
1/7
skeeze (pixabay.com)
Pobjeći ću u Afriku i promijeniti svoje ime u Mr. Mojo Risin', često je govorio svojim prijateljima, a mnogi vjeruju da je baš to i napravio

Tog 2. srpnja 1971. godine Jim Morrison i njegova djevojka Pamela Courson otišli su u kino, prikazivao se vestern Pursued, sa Robertom Mitchumom u glavnoj ulozi. U drugom kinu, Morrison je sjedio sam, i gledao dokumentarac Death Valley.

Na drugom kraju grada u noćnom klubu Rock ’n’ Roll Circus u wcu je uživao u heroinu. U to isto vrijeme Jim Morrison je hodao ulicama Pariza i družio se s nekim narkomanima. A na aerodromu Orly  ukrcao se u avion i odletio na nepoznatu destinaciju. 

Pronašla ga je u kadi nasmijanog, ali bilo je kasno

Ove različite večernje aktivnosti pokazuju kako zapravo nitko ne zna što je točno posljednje večeri na životu radio Jim Morrison, no jedno je sigurno. Sutrašnjeg jutra bio je mrtav. 

Tri mjesec ranije pobjegao je iz Hollywooda. Nekadašnji seks simbol, sa samo 27 godina, izgledao je podbuhlo, zaraslo i puno drugačije nego što je izgledao čovjek kojeg su zvali Lizard King. Tijekom snimanja njihovog posljednjeg albuma L.A. Woman, Morrison bi popio po 36 piva, u jednom danu. Glas ga je izdavao, a borio se sa tekstom, piše Performing Songwriter

EKV MAGI Kultura Crna princeza YU rocka: Otišla je sama i u tišini

11. ožujka 1971. godine otišao je u Pariz na odmor, trebao se očistiti, smršaviti i ponovno se povezati sa svojom muzom. Stvarati. 

Od mogućih scenarija njegove posljednje večeri na životu, čini se da je najizgledniji onaj u kojem je večer proveo u kinu sa svojom djevojkom. Nakon filma vratili su se u stan. Gledali su neke snimke sa svog odmora u Maroku prije nego je ona otišla na spavanje.

Morrison je ostao još budan, i slušao albume Doorsa. Pokušao je zaustaviti napadaj kašlja koji je počeo ranije te večeri. Kad je došao u krevet probudio ju je, i požalio joj se da se ne osjeća dobro. 

Sat vremena nakon toga probudio se i bilo mu je još gore. Povratio je malu količinu krvi, pa je Courson predložila da pozovu liječnika. Umjesto toga Morrison joj je rekao da mu pripremi kupku, pa se vratila u krevet. Posljednje što joj je rekao bilo je "Pam, jesi li tu? Jesi tu?". 

Probudila se nešto malo kasnije od 6 sati ujutro, i primijetila da ga nema u krevetu. Zvala ga je i nije bilo odgovora. Pronašla ga je u kadi, potopljenog, sa osmijehom na licu. Pomislili je da se šali, da ju zeza. Kada ga nije uspjela probuditi nazvala je policiju i vatrogasce, no stigli su prekasno. 

Sve teorije od čega je umro

Njegovo tijelo zamotano u plastiku sa ledom ostalo je u stanu dok se Courson i Alain Ronay, obavili pripreme za sprovod. Tri dana kasnije stigao je lijes, najjeftiniji model kojeg su imali (oko 75 dolara).

Liječnik je napisao smrtni list, na kojem je kao službeni razlog smrti pisalo srčani zastoj. Autopsija nije obavljena. Kada je njihov menadžer Bill Siddons stigao iz SAD-a, 6. srpnja, dočekao ga je zatvoren lijes i smrtni list. Samo su Courson i Ronay vidjeli Morrisonovo tijelo prije nego je pokopan na slavnom pariškom groblju Pere La Chaise 7. srpnja. 

Zagreb: Dodjela nagrada Večernjakova ruža za 1996. godinu, 05.02.1997. Čola, Kazalište... Kultura Domaći hitovi: Ove tužne pjesme skrivaju istinite priče

Siddons i Courson su se sljedećeg dana vratili u Los Angeles. 

"Vratio sam se iz Pariza gdje sam bio na sprovodu Jima Morrisona. Mogu vam reći da je umro spokojno, prirodnom smrću", rekao je Siddons medijima. 

I odmah su krenula pitanja. Je li bilo istrage? Zašto nitko nije obavijestio roditelje? Zašto nije bilo autopsije?

"Kako uopće znaš da je u lijesu bio Jim? Kako znaš da umjesto njega nije bio pijesak?", pitao je Ray Manzarek Siddonsa. 

Niz je teorija o tome što je zapravo ubilo Jima Morrisona, od onih da je umro od neke spolne bolesti, do toga da je bio žrtva vladine urote, do nekih suludih poput one da ga je ubila bivša djevojka sa nekim činima. 

Danny Sugerman autor biografije No One Here Gets Out Alive, ima svoje objašnjenje, koje je povezano sa drogom. Kaže kako mu je Courson pričala da je uzimala heroin i lagala Morrisonu o tome. Ona je pak od predoziranja umrla 1974. godine. Te večeri oni su šmrkali heroin jer se Morrison strahovito bojao igala. Tog ljeta Parizom je kružila posebna vrsta China White. 

"Nije neobično da onome tko je prvi put koristi nakon toga bude loše. Bilo mu je loše, okupao se i umro. I iza toga nema nikakve misterije", rekao je Sugerman.

Morrisonovi bliski prijatelji kritizirat će ovu njegovu teoriju, tvrdeći kako Jim nikada nije koristio teške droge, i da ih je zapravo prezirao. 

Oliver Dragojević LEGENDA Life Iskreni Oliver: "Žao mi je djece, perspektiva je loša"

Bilo je i onih koji su tvrdili da je inscenirao svoju smrt kako bi se mogao povući iz svijeta, a i on sam je u jednom intervju komentirao kako se često šalio sa svojim prijateljima da će pobjeći u Afriku i promijeniti svoje ime u Mr. Mojo Risin (anagram njegovog imena). 

I tako su ga, poput mnogih drugih glazbenika čiju smrt obožavatelji nisu mogli prežaliti, tijekom godina viđali u Tibetu, u nekim zabitima u Australiji i SAD-u, gdje se navodno bavi rodeom i piše poeziju. 

"Mi ne znamo što se Jimu dogodilo u Parizu. Da budem iskren, mislim da nikada ni nećemo saznati. Glasine, nekakve navodne priče, laži i razne projekcije, samo zamagljuju istinu. Postoji previše konfliktnih teorija", rekao je Manzarek.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • centirion 17:29 10.Srpanj 2019.

    Droga i točka!

  • BESTpartizan 17:32 03.Srpanj 2019.

    mozda se jim zasdnji nasmijao ali zasto bi 48 godina zivio s drugim imenom, netko bi ga prepoznao.teško je vjerovat u teorije zavjera pa cu vjerovat činjenici da je umro d predoziranja drogom