Kultura
10335 prikaza

Zabranjeni Thompson: Odbili ga od Sarajeva do Rotterdama

Thompson
1/4
Goran Jakus (PIXSELL)
Marko Perković, poznat pod nadimkom Thompson, dugi niz godina nepoželjan je gost koncertnih dvorana diljem Europe

Gradska uprava Maribora zabranila je održavanje Thompsonovog koncerta u njihovom gradu i to na prijedlog tamošnje policije koja je upozorila da koncert predstavlja sigurnosni rizik zbog mogućeg dolaska, kako piše slovensko Delo, "njegovih radikalnih pristaša iz Hrvatske". Nije to ni približno prvi zabranjeni koncert "ustaškog Bore Čorbe", kako ga je jednom prilikom nazvao Emir Imamović.

Marko Perković Thompson ima dugu i šaroliku povijest zabranjenih ili otkazanih koncerata kako u Hrvatskoj, tako i diljem Europe. Krajem prošlog mjeseca trebao je nastupiti u gradu Kremsmünsteru u Austriji, ali je pod pritiskom stranaka i građanskih udruga koncert je otkazan u posljednji trenutak. Austrijski mediji prenijeli su tvrdnje Zelenih, Socijaldemokrata Austrije (SPO) te udruga antifašista da ga smatraju ultranacionalističkim glazbenikom. Međutim, preko njegove službene Facebook stranice ponudili su dosta osebujno pojašnjenje otkazivanja koncerta.

"Dakle, nitko nije ZABRANIO Thompsonov koncert kako pišu mediji već je općinska vlast popustila pod prijetnjama građana srpske nacionalnosti potpomognute nekim antifašističkim organizacijama. Kao što vidite na ovom dokumentu, zanimljivo da je općina Kremsmünster izdala odluku o uskraćivanju dvorane s današnjim datumom, dan prije koncerta i to par sati prije kraja radnog vremena", stoji u objavi od 28. travnja ove godine.

Thompson sa slikom Pavelića | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Slično pojašnjenje imali su i nekoliko godina ranije kad je otkazan koncert u berlinskoj Columbiahalle. "Uprava dvorane, kako se bližio dan koncerta, bila je izložena silnim pritiscima putem poziva, pisama, sms-ova, raznih protivnika Hrvata i hrvatstva, predvođenih jugokomunistima od kojih su se posebno isticali Jerko Bakotin, Ilija Grašić (navodno Hrvati) te Sead Husić. Zgroženi smo i začuđujuće iznenađeni lažima i mržnjom kojom su kroz svoja pisma iznosili navedeni. Nažalost, uprava dvorane popustila je pred bjesomučnim napadima i prijetnjama jugokomunista te se ponijela krajnje neposlovno i neprofesionalno otkazavši dvoranu svega sedam dana prije koncerta", pričao je tadašnji Thompsonov menadžer Zdravko Barišić u travnju 2014. godine.

Prije više od deset godina Thompsonu su zabranjena dva koncerta u Nizozemskoj zbog isticanja fašističkih obilježja, a iz istih razloga mu je u Švicarsku nekoliko godina bio zabranjen ulazak. Kad je napokon smio ući u državu i nastupati, morao je otpjevati samo dio repertoara s posebnim odobrenjem švicarske policije. 2016. godine je trebao nastupiti u gradu Schlierenu, ali i taj koncert je zabranjen.

Osim već uobičajene brige za javnu sigurnost, koncert su obilježile i kontroverze s nedozvoljenim korištenjem logotipa. Naime, na reklama su kao sponzori bili navedeni trgovački lanac Coop i Švicarska pošta. "Obje tvrtke trljaju oči u nevjerici na upit o ovome. Glasnogovornik Coopa Urs Meier nakon razjašnjenja stvari kaže kako ''ne postoji nikakav angažman u svezi s koncertom odnosno umjetnikom'' te da pošta za ovu svrhu nije stavila na raspolaganje svoj logotip", objavili su tada švicarski mediji.

Marko Perković Thompson | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

Thompsonu je svojevremeno zabranjen i koncert u Sarajevu, a Emir Imamović se s pravom pitao koja je to razlika između Kiseljaka i Sarajeva da u jednom gradu nesmetano održava koncerte, a u drugom mu se zabranjuje. "Zašto, dakle, najava koncerta ustaškog Bore Čorbe u Sarajevu izazove stotinu i jednu reakciju, a koncerti u Širokom ili Mostaru, na koje se ide pod kapama sa velikim slovom u na glavi, prođu kao da ih, gledano iz prijestolničke perspektive, nije ni bilo?", pisao je on krajem 2011. godine.

Marko Perković je htio nastupiti u pulskoj Areni još u kolovozu 2008. godine, ali grad mu je to odbio. Uoči Božića iste godine kontroverzni pjevač je održao trodnevni koncert u Pazinu, a u međuvremenu mu je otkazan i nastup na umaškom ATP-u, kada je tadašnji predsjednik Mesić zaprijetio organizatorima da neće doći na turnir ako ne otkažu Thompsonov nastup, pisao je portal Istarski.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 16:45 21.Srpanj 2017.

    Pa falabogu! Ako jos nisu shvatili i oni koji ga podrzavaju?!

  • ranko75 14:29 17.Svibanj 2017.

    Niko normalan ga nece slusati!

  • kolibri 13:49 17.Svibanj 2017.

    __________________________________________________________ ★☆★ KAMAGRA GEL ORIGINAL - Najpovoljnije Cijene ★☆★ ☆ Info - www.kamagragelhrvatska.ga ☆ ★ Narudzba - Viber, WhatsApp, samo SMS - 095 75 222 19 ★ __________________________________________________________