Kultura
29040 prikaza

YU serija Otpisani: To je bila povijesna izmišljotina

Scena iz serije Otpisani
Screenshot Youtube
Nevjerojatno popularna serija prikazivala je hrabre partizane u žestokim borbama protiv nacističkog okupatora

Serija Otpisani nekad je žarila i palila malim ekranima bivše države. Gledali su je svi i željno očekivali nove uspjehe Prleta, Tihog, Paje i Marije u borbi protiv mrskog okupatora. Dok je serija pokazivala krvave borbe u Beogradu, povjesničari kažu da je istina bila znatno drukčija.

Rade Ristanović je u razgovoru za srpski Vice ispričao: "Prema podacima koje sam uspio skupiti iz njemačke i kolaboracionističke građe, od izbijanja ustanka u Srbiji u ljeto 1942. godine, pa do jeseni 1942. godine kada je zabilježena posljednja akcija komunističkih ilegalaca u Beogradu, devet puta su pripadnici njemačkog naroda našli se pred nišanom. U tim akcijama su poginula trojica Nijemaca".

Prvi njemački vojnik ubijen je 29. srpnja 1941. godine prilikom spašavanja iz bolnice kasnije zloglasnog šefa Udbe i Ozne Aleksandra Rankovića. Tada je bio poznat po tajnom nadimku "drug Crni". Nesretni njemački vojnik je pošao ka Pančevačkom mostu u pratnji srpskog željezničara dodijeljenog kao tumač na crnom tržištu naišao je na dio ekipe koja je izvodila Rankovića iz beogradske bolnice. Prema sjećanjima komunističkih ilegalaca koji su preživjeli rat, na Nijemca je zapucao Mirko Mići Rakić

Druga žrtva pala je kao plod organizirane akcije Vojislava Nanovića, kasnije slavnog redatelja, zatim Momčila Mitrovića, Mome Stefanovića i Radovana Ćosića. Ova grupa je, po nalogu Marka Nikezića, dobila zadatak da likvidiraju nekog Nijemca, a na njima je da izaberu koga će ubiti.

Plakat za seriju Otpisani | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Četvorka je danima lutala gradskom periferijom gdje nije bilo većih njemačkih patrola kako bi naišli na pravu metu. Prilika im se ukazala u rujnu 1941. godine kada su Nanović i Mitrović vidjeli usamljenog vojnika u jednoj kavani. Čekali su da iziđe i u polumraku ga ubili.

Treći uspješan atentat izvršen je početkom listopada 1941. godine, a meta je bio folksdojčer Anton Parte. On je čuvao skladišta namirnica njemačke nacionalne grupe na Vračaru. Skladište je bilo krcato opljačkanom židovskom imovinom koju su folksdojčeri uzimali od protjeranih Židova. Skojevcu Radovanu Ćosiću pridružio se Ranko Kekić te su njih dvojica, glumeći prolaznike, prišla Parti i ubili ga s dva metka.

Jedno vrijeme su komunisti pokušavali likvidirati kolaboracioniste, ali ni te operacije nisu naišle na veći uspjeh. Vice napominje da se i dalje jako malo zna o običnim građanima i mogućim pobunama civilnog stanovništva. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • emmica23 10:25 29.Kolovoz 2018.

    Djes Raife? Raife dragi pa to je samo serija i sad se pitam Raife da li je u scenariju receno “istinite” price i dragi Raife puti politicku istoriju neka strucnjaci pisu. Moj Raife, izgleda da si morao to napisati.....

  • OLUJA 09:47 29.Kolovoz 2018.

    Bitka na Sutjesci, gdje pogiba 3.000 Hrvata, a u toj bitci učestvuje čak 29 (dvadeset devet) beograđana - piše u dokumentu u Beogradu. Stvorena je Jugoslavija (velika srbija) kada su se drugi borili za nju. Zašto su srbi poraženi u ... prikaži još! Oluji 95? Jer nije bilo nikoga drugoga da se bori za njih!

  • OLUJA 09:28 29.Kolovoz 2018.

    Što ne snime film o dizanju srpskog ustanka 1941 god. Ne mogu, kada ustanak nikada nisu digli. Po napadu nacista, umjesto otpora četnik Draža Mihajlović s njima potpisuje tajni sporazum o ne napadanju, vernosti, pokornosti. Znači da ne mogu dizati ... prikaži još!zati ustanak protiv sebe. Dolaskom Rusa na oslobađanje Beograda 1944.god. deru im kožu, preživjeli četnici preko noći pređoše na Titinu stranu i svi dobiše boračke penzije. Lažovi u svemu.