Kultura
503 prikaza

Užežin Sv. Duje pune Gripe jeftinim, a odličnim knjigama

Split
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Sajam knjiga u Splitu bit će zapravo Mediteranski festival knjiga, pravi parnjak Interliberu

Da je nakladništvo u krizi, to znaju i oni što ne čitaju ništa duže od sms-a, što ih ne priječi da sude o knjigama, kazalištu ili termodinamici. Na nesklona, čak turobna vremena izdavači su odlučili odgovoriti poduzetništvom. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, na čelu s predsjednikom Mišom Nejašmićem, odlučila je pokrenuti Sajam knjiga u Splitu, preciznije Mediteranski festival knjiga, još kraće MFK.

Točno pola godine kontra Interlibera, od ove godine, pa ubuduće, u Splitu će se oko Dana Sv. Duje, 7. svibnja, ove godine 3-7. svibnja, održavati Sajam knjiga koji će i cijelu izdavačku godinu i planove učiniti dvotaktnim. Tik-MFK, tak-Interliber. Pulski sajam će ostati jedinstveno slavlje knjige i autora i u tome neprikosnoven. On u dvotaktnoj shemi brine o benzinu.

Prikaz štandova na Interliberu SAJAM KNJIGA Kultura Ovih šest knjiga isplati se potražiti i nakon Interlibera

Nije se u Splitu izdogađalo nešto nove kulture, čak i ako Ultru benevolentno u to uključimo. I Pričigin je napunio već jedanaest godina, no dobro se drži. Sajmovi knjiga koji su se do sada u Splitu održavali bili su više prodajni saloni nekog izdavača. Split nema ni književni festival, što je u doba festivalizacije kulture, propust. A ima scenu, ima publiku, ima autore, baš kao i Dalmacija, i Mediteran kojemu je ovaj Sajam perspektivno okrenut.

A Mediteran je velik bazen, nemojte zaboraviti da ga ima i s one strane Bosdanela, da je i Crno more, Pont, dio Mediterana. Ako išta mogu reći o Mediteranu, to je da tu nema jednoga, nikakvog nazivnika osim te mare-bare okružene rimskim žabama. Veličina, naftno bogatstvo koje privlači sve svjetske kockare i silnike, jer igraju na crno, i različitost naroda koje ga opsjedaju jamče da na njegovim obalama mir uglavnom znači primirje.

Mediteran je neiscrpan, o čemu će govoriti na razne načine program panel diskusija Mediteranski brevijar. Za beletristiku spremljen je program Bellatristika. Poezijom će se baviti Med i teran, publicistikom Mudri libri, djeca će imati priliku pohađati Gatturovu radionicu stripa, za glazbeni ambijent Festivala brine Ilko Čulić, neodoljive festivalske songove je snimio Žan Jakopač. Dođite, bit će vam lipo. Sajam je jematva knjiga.

Sajam će se održavati u dvorani Gripe, ali ovaj put neće biti u narančastoj boji Jugoplastike, nego u plavoj boji Mediterana. Publike koju ćemo ovom prilikom zvati posjetiteljima će biti više i bit će nešto tiša nego u doba Šolmana ili Rađe. Knjiga će biti puno, onoliko koliko ih u Splitu ni okolici nije nikada bilo na jednom mjestu i po posebno povoljnim cijenama. Zapravo, stvar je građanstva da se posjeti MFK.

Klasike treba čitati dok su mladi, pa tako i Festivale posjećivati, poslije će ionako drugi doći, ali drago je onda čovjeku što je bio prvi. S više od 30 događanja, sajam će ozbiljno postati i Festival, mjesto susreta i upoznavanja i druženja i razmjene i zezanja i učenja i guštanja i posla i stvaranja i popravljanja i kvarenja mladeži, jer budućnost se kuje dok je mlada. Knjige uživo. Jer takva je priroda knjige, oživi kada je prime prave ruke. Tu nema kontraverze. A kako li tek grad oživi kada je u njemu sajam knjiga?

Druženje s autorom knjige Karte, molim!, Markom Dejanovićem na Interliberu Festival knjige Kultura Interliber: Marko Dejanović 'glumio' DJ-a i potpisivao knjige

Teško je zamisliti nešto cjelovitije od sajma knjiga. Tu su nove knjige, i mnoge stare i tekstovi stariji od najstarije knjige. Tu su u lijehama, na štandovima, rječnici, priručnici za dijetu, uzgoj smilja i laku matematiku, dječja literatura sa svim čudesima što ih knjige za najmlađe sada nose, ilustracijama za na foto tapetu, sa zmajevima i 3D naočalama, pa poezija i fikcijska proza, njihovi križanci, i svakakvi križanci.

Potom publicistika kojoj se ni rubovi ne vide, teorija lepršava i stroga i ona koja je toliko stroga da se uglavnom bavi samom sobom, antologije, enciklopedije, monografije, memoari značajnih, dnevnici velikih i malih, to je bilo prije Facebooka, ispovijedi i lažne ispovijedi, zbirke karata zvani atlasi, logaritamske tablice čiji smisao nas je većina zaboravila, knjige koje poučavaju, knjige koje objašnjavaju, knjige koje se nećkaju, knjige koje objašnjavaju nećkanje.

Nadalje, knjige sigurne u sebe kao da su azbestne – takve najprije gore – knjige o putovanjima, drugim ljudima i krajevima i put kroz knjige na sve strane, od kojih je najmoćniji onaj koji te izvede na stranputicu, mimo svakog očekivanja, i ostavi te tu, u novoj zbilji, promijenjenog. U korijenu riječi Festival je fešta, u korijenu riječi sajam je jamstvo, ali jako mi se sviđa i pulsko sa(n)jam. U Mediteranu su mi draži med i teran, nego središnje more, a u knjizi se krije sve. Zato je sajam knjiga uvijek velesajam.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.