Kultura
307 prikaza

Uskrsnuće "Ratova zvijezda" nije uspjelo, osim financijski

Star Wars: The Force Awakens
1/7
Lucasfilm
Galaktički svijet Republike i prijetnje zlog carstva spektakularan je i besprijekorno sazdan, efekti su majstorski, a akcija vrhunska. Kao spektakl nema mane. Imate što gledati. No imate li koga gledati?

Kad sam izlazio iz kina nakon projekcije sedme epizode “Ratova zvijezda”, poželio sam da nisam u pravu i da, nakon nekog vremena, kad ponovno pogledam film, zažalim što sam pogriješio. “Sila se budi” nije loš film. 

Star Wars: The Force Awakens | Author: Lucasfilm Lucasfilm

To je solidna kino zabava kakvu očekujem od redatelja poput J. J. Abramsa koji je uskrsnuo legendarni serijal “Zvjezdane staze”, te ugodno iznenadio poklonike serijala i ljubitelje dobrog kina.

S Lucasovim “Ratovima zvijezda”, čini mi se, uskrsnuće nije uspjelo, osim financijsko (film je samo u jednom vikendu u svijetu zaradio pola milijarde dolara). 

Poklonik sam Lucasova serijala, i to ne samo prve trilogije (“Nova nada”, “Carstvo uvraća udarac”, “Povratak Jedija”), nego i druge (“Fantomska prijetnja”, “Klonovi napadaju”, “Osveta Sitha”) koja po priči prethodi prvoj.

Iako se udomaćilo mišljenje da je prva Lucasova trilogija vrijedna, a druga slabija, kad pogledate svih šest filmova sage o Annakinu Skywalkeru i njegovu sinu Lukeu, tada ocjena pojedinačnih dijelova blijedi pred snagom cjeline koju je Lucas nadahnuto zamislio i majstorski uprizorio. 

Lucasovi “Ratovi zvijezda” su, kao i Tolkienov “Gospodar prstenova”, epska priča o dobru i zlu, o ljudima i stvorenjima iz bajkovitog svijeta koji zrcali ljudski svijet. 

Problem sedme epizode je u tome što se previše oslanja na Lucasovih šest filmova, a ne uspijeva stvoriti svijet jednako snažan i neodoljiv kakav je stvorio Lucas. 

Pokušavajući što više biti vjeran Lucasu, J. J. Abrams i njegova ekipa, u kojoj se nalazi iskusan i darovit scenarist i redatelj Lawrence Kasdan, našli su se na skliskom tlu kompromisa između stvaranja i oponašanja, poput darovitoga glumca koji fantastično oponaša, recimo De Nira ili Pacina, a pritom nema ništa od njihove osobnosti i glumačke snage. 

Možda bi bio jako zanimljiv da je ono što jest, možda bi čak bio bolji od De Nira i Pacina, tko zna, ali dokle god se trudi oponašati velikane, ostaje samo “mali od kužine”. Kao J. J. Abrams u sedmoj epizodi koja se zove “Sila se budi”, a u kojoj se ne budi ni sila ni Lucasov epski svijet. 

A sve na prvi pogled izgleda onako kako “Ratovi zvijezda” trebaju izgledati. Galaktički svijet republike i ponovne prijetnje zlog carstva spektakularan je i besprijekorno sazdan, efekti su majstorski, a akcijski prizori vrhunski. 

Kao spektakl “Sila se budi” nema mane. Imate što gledati. No imate li koga gledati? Tko su junaci sedme epizode? Tko su lica čije su sudbine “veće od života” i koja nose teret dobra i zla te kušnju izbora između mračne i svijetle strane? 

Je li to glavna junakinja, smetlarica i “lešinarka” Rey (izvrsna Daisy Ridley), galaktičko siroče s kopljem, pomalo nalik kung fu junakinji, koja živi od prodaje svemirskog otpada? Je li to buntovnik Poe ili bivši jurišnik Finn koji pomaže junakinji?

Je li to možda mladi negativac Kylo Ren, novi vitez zla s maskom nalik onoj Dartha Vadera koji, zajedno sa silama Prvoga reda, izraslog na ruševinama uništenog zlog carstva, želi pronaći i ubiti nestalog posljednjeg Jedi viteza Lukea Skywalkera? 

Je li to politički vođa Prvoga reda Snoke, moćan zlikovac koji vlada mračnom stranom? Previše pitanja za bajku u kojoj sve stvari na početku moraju biti savršeno jasne da bi nam tijekom priče na zanimljiv način postale manje jasne, a to znači zagonetne, tajanstvene, iznenađujuće i uzbudljive. 

Bajke nam otkrivaju sve ono što o samima sebi i drugima ne znamo.

Star Wars: The Force Awakens | Author: Lucasfilm Lucasfilm

Sjetite se početka prvih “Ratova zvijezda” iz 1977. Princeza Leia pokušava pobjeći Darthu Vaderu. Ona je pripadnica pobunjeničkih republikanskih snaga, on moćan vojskovođa zlog galaktičkog carstva. 

Od početka sve je jasno, narativno izbrušeno poput sječiva, a scene u kojima se pojavljuju Darth Vader i Leia sa svoja dva robota ostaju u mašti poput neizbrisivog otiska. 

Zna se tko su junaci, što žele i u kakvoj se opasnosti nalaze, odnosno ako su zlikovci, što smjeraju. 

Umjesto da zauzmu svoja mjesta u epskoj priči, junaci sedme epizode “Ratova zvijezda” zaposleni su servisiranjem preživjelih junaka prve trilogije, princeze Leie, Hana Soloa i Lukea Skywalkera. 

“Sila se budi” zamišljena je kao most između starog Lucasova serijala i novog, Disneyeva (koji je kupio Lucasfilm i prava “Ratova zvijezda”), preko kojega u novu priču ulaze stari junaci kako bi se u početku nove priče časno žrtvovali za mlade junake. 

Da bi stvar funkcionirala na retro razini, tu je i mladi zlikovac s maskom mini Dartha Vadera, no ovoga puta bez ikakvog razloga osim dizajna i brenda.

Nije unakažen i nesposoban disati kao Annakin Skywalker, nego crnu masku nosi jer u “Ratovima zvijezda” mora biti i jedan zlikovac s crnom maskom.

Sedmu epizodu odgledao sam do kraja bez emocija, kao da gledam laboratorijski eksperiment kojemu je cilj dokazati podrijetlo vrste filma zvanog “Sila se budi”.

Kvazivejderovska karikatura

Kad Kylo Ren skine masku i kad zavijori njegova romantična duga crna bajronovska kosa palog anđela, prvi sam put s nelagodom skrenuo pogled s ekrana. Zar je Lucasov moćni bajkoviti epski svijet spao na ovu kvazivejderovsku karikaturu?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.