Kultura
33006 prikaza

Umrla je u ludnici, sama i nadrogirana

Zelda Fitzgerald
Screenshot
Ispred slavne autorice uvijek je stajao još slavniji suprug što je na kraju dovelo i do njene propasti

Jedno od najvažnijih razdoblja 20. stoljeća bilo je jazz doba ili Roaring Twenties. Osim ilegalne proizvodnje alkohola, hedonističkih plesnih večeri i brojnih prevara, ovo razdoblje svakako definira bogata kreativna energija otkrivena kroz djela pisaca, slikara, filmaša ili plesača.

Ernest Hemingway, Jelly Roll Morton, Josephine Baker, Picasso, Coco Chanel, Salvador Dali i F. Scott Fitzgerald najistaknutiji su likovi koji su uljepšali ovu sjajnu poslijeratnu eru ostavljajući iza sebe kulturnu baštinu koja još uvijek izaziva interes ljudi i postavlja mnoga pitanja. Jedan takav intrigantan lik bila je Zelda Fitzgerald, supruga F. Scott Fitzgerald, autora romana The Great Gatsby.

Zeldu su često nazivali "ljubav Fitzgeralda", "majka Fitzgeraldove kćeri", "problematična žena", "muza kratkog fitilja" i drugi opisi koji su je predstavljali kao tek pozadinsku sliku velikog umjetnika koji je živio izreku "Iza svakog velikog čovjeka stoji velika žena." Ali Zelda nije bila žena rođena za pozadinu. Zelda je poznata po nepristojnom ponašanju, a čini se da je život i djelo ove umjetnice i autorice fascinirao publiku 70 godina nakon njezine tragične smrti.

TRAGIČAN ŽIVOT Life Bogatašica milijarde spiskala na drogu, alkohol i 7 muževa

Zelda Sayre Fitgerald rođena je 1900. godine u Montgomeryju, Alabama. Dolazi iz bogate obitelji i uživala je u životu punom povlastica. Zelda je bila simpatična, inteligentna, smiješna i pametna, premda je jedan od njenih nedostataka bilo njezino traženje pozornosti. U svojim tinejdžerskim godinama pokazala je veliku sklonost pisanju. Otkrila je u srednjoškolskom časopisu: "Ja vozim motocikle, volim žvakati gumu, pušiti u javnosti, plesati obraz uz obraz, piti gin. Izlazim u ponoć da plivam na mjesečini s dečkima u Catoma Creek i onda se pojavim na doručku kao da se ništa nije dogodilo."

Ubrzo nakon što je završila je srednju školu 1919., upoznala je F. Scotta Fitzgeralda na plesu country-cluba. Fitzgerald je bio oduševljen njezinim slobodnim duhom i navodno je komentirao susret s Zeldom riječima: "Volim je, a to je početak i kraj svega." Stojeći na znatno nižoj društvenoj skali od svoje voljene, Scott je predložio brak i odbijen. No, kada je Scribner pristao objaviti knjigu "This Side of the Paradise", Zelda je promijenila mišljenje. Par se oženio tjedan dana nakon što je Scottov debitantski roman došao na tržište i gotovo odmah postao bestseler. 

Mount Everest Mount Everest Life Planina strave - Jedan krivi korak dijeli ih od smrti

Dvije godine kasnije, mali Frances "Scottie" Fitzgerald pridružio se paru. Nije bilo dugo prije nego što se obitelj zbog financijskih problema preselila u Francusku, gdje je Fitzgerald napisao The Great Gatsby, a Zelda naučila slikati. Njezin nemirni duh i krhko mentalno zdravlje dobro su se vodili slikarstvom i plesom. Odlučivši se ozbiljnije plesati, odlučila je učiti balet. Činilo se kao mudra odluka jer je bila strastvena, disciplinirana plesačica sljedećih nekoliko godina. Njezine plesne sposobnosti prepoznate su i donijele joj poziv za ples s Kraljevskim baletom u Italiji 1928. Međutim, odbila je ponudu i odlučila se na pisanje kratkih priča.

I tu je sve počelo. Fitzgerald je često govorio da je Zelda plagirala njegov rad, a ona mu je uzvraćala istom mjerom. Čitatelji su prihvatili da je Zelda bila inspiracija za brojna Fitgeraldova djela, ali važno je spomenuti i da je on redovito uzimao dijelova njenih dnevnika i stavljao u svoje knjige.  

Strastveni brak Fitzgeraldovih kretao se na spirali poplavljenoj nasiljem, alkoholizmom i javnim nesuglasicama. Zeldin problemi s mentalnim zdravlja porasli su. Pad burze 1929. izazvao je sličnu nesreću u njihovom ekstravagantnom životnom stilu i završili su potpuno osiromašeni, piše portal Vintage News.

Vesna Pisarović Vesna Pisarović Kultura U Požegi sam naučila da su Pistolsi i Brena bok uz bok

Godinu dana kasnije Zeldi je dijagnosticirana shizofrenija i pretrpjela je manične promjene raspoloženja. To je bio početak njezinih tretmana u raznim mentalnim klinikama. Tijekom svog vremena u tim ustanovama, Zelda je pronašla spas u pisanju i slikanju. Počela je pisati svoj drugi roman, Caesar’s Things, slikala je pejzaže New Yorka i scene iz njezine omiljene priče, Alice u zemlji čudesa.

Velika depresija i loše mentalno zdravlje njegove supruge razorile su Fitzgeralda i 21. prosinca 1940. umro je od srčanog udara u dobi od 44 godine.

Kao strašna prokletstva iz tmurne ljubavne priče, njegova je smrt bila prethodnik tragične Zeldine smrti. Dana 10. ožujka 1948., u Highland bolnici u Ashevilleu, u Sjevernoj Karolini, počeo je požar. Zelda, 47, koja je bila pod sedativima i zaključana u sobi dok je čekala njenu terapiju elektrošokovima, umrla je u vatri uz osam drugih pacijenata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:20 17.Ožujak 2019.

    nikad čuo