Kultura
2311 prikaza

Tužna priča nepoznatog člana: Bio je Beatles 13 dana

Jimmie Nicol
Screenshot
Kasnije je radio s mnogo drugih bendova prije no što je napokon napustio glazbenu industriju 1967. godine

Beatlesi su tijekom cijele svoje karijere, ali posebno tijekom šezdesetih uzrokovali nevjerojatnu histeriju obožavatelja. "Beatlemanija" je bila kulturni fenomen koji je članovima benda - Johnu Lennonu, Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu i Ringo Starru - donijela popularnost i bogatstvo.

Milijuni obožavatelja dali bi sve da vide Beatlese kako sviraju uživo, a bend je neprestano dobivao ponude za turneje. Iza njih je bila čitava mašinerija koja je to omogućavala.

U lipnju 1964. "Beatlemanija" je bila na vrhuncu, a bend se pripremao za turneju po Nizozemskoj, Danskoj, Novom Zelandu, Australiji i Hong Kongu.

No, nedugo prije odlaska bubnjar Ringo Starr se srušio usred snimanja za novine, i u bolnici su vrlo brzo došli do zaključka da ima tonzilitis ili upalu krajnika. S obzirom na milijune prodanih karata, bukiranih dvorana i hotela prijetila im je financijska propast.

Producent George Martin i menadžer Brian Epstein znali su da ili moraju otkazati turneju ili naći, privremeno, novog bubnjara te time uznemiriti članove benda.

Epstein ih je morao nagovarati, no George Harrison nije htio za to niti čuti.

"Ako Ringo ne ide, ne idem niti ja. Onda možete tražiti dvije zamjene", rekao je.

"George je nevjerojatno odana osoba. Brian i ja smo ga morali ozbiljno uvjeravati da će sve razočarati ako ne pristane", rekao je Martin u intervjuu. Lennon i McCartney su se s tom idejom odmah pomirili.

Iako je bilo nemoguće istinski zamijeniti Starra, Martin je predložio 24-godišnjeg momka iz Londona imena Jimmie Nicol čiji ga je rad impresionirao. 

On je često svirao za bendove koji su "skidali" Beatlesove pjesme pa je znao sve aranžmane, a uživo ga je s jednim bendom čuo Paul McCartney.

Sve je dogovoreno i Nicol je pozvan na audiciju u Abbey Road Studio. Odlično je odbubnjao šest pjesama. Ošišali su ga na Beatles frizuru i bio je spreman za pozornicu. Starr je radi toga bio nevjerojatno sentimentalan.

"Bilo je tako neobično da idu bez mene. Poveli su Nicola i ja sam mislio da me više ne vole, sve mi je to prolazilo kroz glavu", rekao je Starr u "Anthology".

Epstein je mladiću ponudio 2.500 funti po nastupu i dodatni bonus od 2.500 funti. Nicol je bio tako uzbuđen da nije mogao spavati.

Njegov prvi koncert bio je u Kopenhagenu gdje je ispred 4.500 obožavatelja odsvirao 10 pjesama. Sve je zajedno odsvirao osam koncerata i snimio jedan televizijski nastup.

"Dan prije no što sam postao Beatle djevojke nisu bile zainteresirane za mene. No kada sam bio u odijelu, s frizurom i u limuzini s dečkima, umirale su da me dodirnu. Bilo je neobično i malo zastrašujuće", ispričao je.

No, bilo mu je tada drago što nije bio "pravi" Beatle jer je to donosilo nevjerojatne restrikcije. On je jedini kao turist mogao obilaziti lokacije koje su posjećivali.

"Izašao bih sam, gotovo me nitko nikada nije prepoznao. Prešao sam i vidio čuda u Hong Kongu, bio u klubu. Vidio sam život. Ostali to nisu mogli", rekao je.

Za njega je turneja trajala 13 dana dok im se Starr nije pridružio u Melbourneu, u Australiji. Na aerodromu

Epstein mu je poklonio ručni sat na kojem je ugravirano "Sa zahvalnošću od Beatlesa i Briana Epsteina".

Odjedanput nije više bio slavan, i morao se suočiti sa stvarnošću, koja nije bila lijepa.

"To što sam zamijenio Ringa mi je bilo najgore iskustvo. Do tada sam bio zadovoljan s 30 ili 40 funti tjedno. Kako su zamirali naslovi u novinama, zamirao sam i ja". Kasnije je radio s mnogo drugih bendova prije no što je napokon napustio glazbenu industriju 1967. godine.

Kako je vrijeme prolazilo sve je više odbijao pričati o kratkom iskustvu s Beatlesima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:26 13.Siječanj 2020.

    ovo nisam čuo nikada 5 beatle postojao?