Kultura
3196 prikaza

Trump tražio sliku, muzej mu ponudio zlatni zahod

Zlatni zahod
Guggenheimov muzej
Predsjednik i Melania molili su sliku van Gogha, dobili su gadnu provokaciju

Muzej Solomona R. Guggenheima u e-mailu je Bijeloj kući odgovorio pristojno, ali odlučno: Muzej ne može izići u susret molbi da posudi sliku Vincenta van Gogha za privatne odaje predsjednika i Melanie Trump. Washington Post navodi da je kustosica muzeja Nancy Spector umjesto toga kao dostupan predsjedničkom bračnom paru ponudila jedan drugi eksponat, ne traženi „Pejzaž sa snijegom“, van Goghovu sliku iz 1888.

Ponudila im je 18-karatni, potpuno funkcionalan zahod od zlata, interaktivni eksponat o kojem je Express već pisao, koji u zbirci nosi naziv „America“. Kritičari su u tom eksponatu prepoznali satiru na račun gomilanja i krajnje neravnomjerne raspodjele bogatstva u ovoj zemlji. Djelo umjetnika Maurizia Cattelana muzej je tijekom jedne godine izložio u javnom zahodu na petom katu zgrade kako bi ga mogli koristiti posjetitelji.

Zlatni zahod u Guggenheimovom muzeju Bez presedana Kultura Posjetitelji muzeja Guggenheim ići će na zlatni WC

Zahodska školjka od zlata više nije izložena i voditeljica muzeja sada je Bijeloj kući poručila da je eksponat raspoloživ za posudbu na dulji rok. „Ona je, naravno, ekstremne vrijednosti i donekle krhka, ali mi bismo dodali sve instrukcije o instalacija i održavanju“, poručila je Spector Donaldu Trumpu, političari milijarderu prema kojem je odranije izrazito kritična u javnosti.

O ovom događaju Bijela kuća se nije očitovala, ali jest autor umjetnine: „Što je smisao života? Sve se čini apsurdnim tako dugo dok ne umremo i tek tada dobiva smisao.“ Vrijednost zlatne zahodske školjke u grubo se procjenjuje na milijun dolara, pa bi Trumpovo prihvaćanje ponuđenog imalo smisla, s obzirom da je inače vrlo sklon instaliranju kojekakvih zlatnih uporabnih predmeta u svojim rezidencijama.

S druge strane, Trump je navodno i vrlo opterećeni bakteriofob, što bi ga nesumnjivo spriječilo prihvatiti predmet koji je bio u javnoj zahodskoj upotrebi, bez obzira na apsolutnu i temeljitu sterilizaciju od svih mikroba.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 11:47 02.Veljača 2018.

    Dobro su ga zaje.... Još mu samo školjku trebaju napuniti!