Kultura
522 prikaza

Trojac koji je snimio najbolji domaći album prošle godine

Grupa Chui
Facebook
Zagrebački bend Chui bez muke spaja jazz, Hendrixa i Terminatora

Kako je imati album - albume, točnije - za koji svi kažu ‘e, ovo moraš čuti’ dobro znaju Chui ili, kako više vole, Čuj, onako, po naški.

Treći uradak ovoga (prije svega) zagrebačkog jazz trojca, na čelu s Tonijem Starešinićem, ‘Third Sun from the Stone’, zasjeo je na vrhove svih mogućih domaćih glazbenih ljestvica i proglašen jednim od najboljih u prošloj godini.

- To je naš najrokerskiji album dosad. Svirački je najmoćniji i autorski najzreliji. Mračniji od prošlog albuma ‘The Second Arrival’, ali i najenergičniji. Cijeli album je složen kao jedna cjelina, jedna filmska priča koja konstantno ide naprijed i praktički se ne ponavlja pa nije bilo mjesta za klasičnije jazz forme tema solo tema. I omot je postao ozbiljniji - objašnjava klavijaturist Starešinić, kojem društvo u bendu prave još saksofonist Vojkan Jocić i bubnjar Janko Novoselić.

Na komentare o tome što to točno oni stvaraju, Starešinić kaže da se radi o ‘rock jazz ambiental electronic minimal d’n’b hip hop funk space spiritual’ ili kraće - o ‘progresivnom electro jazz rocku.

Živimo u vremenu u kojem se sve svira i sve spaja

- Jazz je drugi izraz za glazbenu slobodu izražavanja, a jazz puristi vole tu slobodu ograničiti, što je, dakle, u direktnoj suprotnosti s filozofijom jazza. Zaboravlja se da se jazz razvijao upravo raznim fuzijama s drugim stilovima, počevši od afro cuban jazza, latin jazza pa do elektro jazza. Priznavanje samo određenih fuzija, a negiranje drugih je besmisleno.

Danas pak živimo u vremenu kad se svira sve i sve se može spojiti, ključ uspjeha je pronaći originalnost. Mnogi će vam reći da nema ničeg novog u glazbi zadnjih petnaestak godina, ali to nije istina, treba samo na youtubeu kliknuti na imena koja niste nikad čuli i iznenadit ćete se kamo će vas to sve dovesti - preporučuje Starešinić, čija je ekipa na ovom albumu surađivala s hip-hoperom Fil Tilenom na pjesmi ‘Okrenuli smo leđa suncu’.

- Vojkan je poznavao Fila pa nam se učinilo dobro malo zakuhati stvari s hip-hopom da još malo obogatimo zvučni spektar. Fil je jako talentiran lik, poslali smo mu snimku prvog dijela skladbe ‘Will I Ever See You Again?’ i dali naslov ‘Okrenuli Smo Leđa Suncu’ koji bi mogao na dobar način povezati tematiku njegovih tekstova s našom avanturom oko trećeg sunca. Fil je majstorski brzo složio cijeli tekst, a mi samo malo prilagodili podlogu - priča Starešinić ističući i suradnju s Kooladeom, koji je, kaže Toni, Chui čuo na koncertu u Funk Clubu i ‘ostao paf i odmah se javio da bi volio napraviti remix’.

Na albumu, osim toga, gostuju i kontrabasist Tihomir Hojsak, basist Konrad Lovrenčić i gitarist Vanja Kevrešan, a inspiraciju je ekipa pronašla, među ostalim, u SF-u.

Kao i svemirska junačina Riddick, tako smo i mi otputovali na‘Planet tame’, okružen s tri sunca. Onda nam se u cijelu priču upleo Jimi Hendrix , čija nam je ‘Third Stone From The Sun’ ponudila riječi na pladnju.

Trebalo ih je samo okrenuti - objašnjava Starešinić koji je s društvom obradio i temu iz kultnog ‘Terminatora’, čiji je ritam, kaže, stvoren za jazz rock. (“Trebalo je samo ne uprskati.”)

Domaća scena - ona jazzerska - je, smatra ovaj glazbenik, dobra, ali može to još bolje.

- Mnogo odličnih albuma se snimilo u zadnjih nekoliko godina, odrasle su nove jazz generacije koje imaju itekako što za reći. Problem je koncertni dio koji se srozao na par jazz birceva i festivala koji jedva preživljavaju. Dobili smo američki sistem u kojem se svira za sitniš, samo što mi, za razliku od Amerikanaca, ne možemo ići na turneje po Europi ili Istoku gdje se jazz puno više cijeni i napuniti džepove, preživjeti. Mi smo tu gdje jesmo, zatvoreni i bez ograda - kaže Toni kojemu su smiješne priče da će mu se kreativna energija raspršiti zbog sudjelovanja u više bendova i glazbenih projekata.

Teško je od onoga što radiš napuniti džepove

- Hvala bogu, ima toliko tonova i kombinacija i zvukova i efekata i ritmova da se ne bi trebao bojati tog raspršivanja. Prije psihičkog umora kad se puno svira, putuje i tegli oprema amo tamo - kaže Toni, koji je smislio ime benda.

- Imao sam ga već neko vrijeme i čuvao za pravi sastav. U par koncerata jedan se moj drugi bend zvao Chui, ali mu je prevagnulo Punk Data. Dakako, kad imaš bend koji se zove Chui, onda ti ne može biti nejasno što trebaš raditi s takvom glazbom - zaključuje Toni koji je objavio i novi album s Mangrooveom, a planira i snimanje prvoga albuma Tobogana. Kritika je važna , tvrdi, ali ne presudna.

- Mislim da mi u Chui jako dobro poznajemo glazbu koju sviramo. Znamo šta radimo i koliko to vrijedi i koliko to može bolje tako da nam je samokritika najvažnija. Iskreno, kad stvaramo, zadnje o čemu mislimo je što će nam drugi o tome reći - kaže Starešinić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.