Kultura
2146 prikaza

Tri godine snimali Krku noću, kratki film je čista čarolija

NP Krka, scene iz videa "Nocturno"
1/9
Mario Romulić, Dražen Stojčić/YouTube/screenshot
220.000 noćnih fotografija, a za jednu sekundu potrebno ih je 24, samo za montažu trebalo je pola godine

Što je potrebno za uhvatiti svu čaroliju NP Krka? Sitnica, samo 220.000 fotografija iz svih godišnjih doba tijekom tri godine, plus kakvih pola godine obrađivanja. Povodom svog 32. rođendana NP Krka objavio je promotivni video "Nocturno" u time lapse tehnici, čiji su autori Mario Romulić i Dražen Stojčić. "Sve fotografije snimljene su noću, isključivo pod mjesečevom svjetlosti, kako bi se rijeka Krka prikazala pod okriljem noći, neopterećena, sama u tišini, obasjana zvijezdama.

U filmu se surovi krš i životvorna voda sjedinjuju u skladnu cjelinu, što gledatelje ostavlja bez daha, jer se ljepota Krke otvara u novoj, gotovo nadrealnoj, dimenziji", objavili su iz NP Krka na svojoj stranici. Time lapse tehnika kombinira fotografiju i video. Od niza fotografija snimljenih u određenom intervalu dobije se video koji ostavlja dojam ubrzanog protoka vremena.

Da bi se dobile dvadeset i četiri noćne fotografije u toj tehnici, potrebno je dvanaest minuta, da bi onda sve to rezultiralo tek jednom sekundom videa. Hrvatska javnost, inače, već poznaje rad Maria Romulića, o kojem je pisao 24sata, i Dražena Stojčića. Na isti su način do sada već ovjekovječili ljepote Baranje, Motovuna i oluje nad Hvarom.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.