Kultura
28322 prikaza

Titova jahta Jadranka: Derutni brod ide u rezalište

Titova jahta "Jadranka"
1/3
paluba.info
Nekoć je bila luksuzni brod, ali su desetljeća tavorenja u luci u Baru učinila svoje

Izgrađena je u brodogradilištu "Kraljevica" 1977. za potrebe Josipa Broza Tita, duga 34 metra, široka osam metara, s gazom na krmi od 1,5 metara, mogla je primiti 40 gostiju uz 14 članova posade. Danas je "Kraljevica" već šest godina zatvorena nakon skoro 300 godina povijesti, a jahta "Jadranka" prodaje se za 80.000 eura. Ako se kupac ne uspije pronaći, izrezat će je u otpad.

Blic donosi vijest da je Vlada Republike Crne Gore prihvatila nalaz sudskog vještaka koji je zaključio da brod što su ga nekoć pokretala dva velika dizelska motora brzinom do 25 čvorova, više nije u plovnom stanju. Da bi bivša Titova jahta bila u stanju opet zaploviti, u nju bi trebalo uložiti toliko novca da to više ne bi bilo isplativo, zaključile su crnogorske državne vlasti i zato najmanja mediteranska, bivša jugoslavenska republika jahti daje posljednju šansu da je netko kupi.

1/3

S raspadom Jugoslavije "Jadranka" je ostala u luci Bar, gdje ju je jedno vrijeme povremeno koristio crnogorski državni vrh. No, onda je vrijeme učinilo svoje. Već i to što su je prošle godine u studenom izvukli na suhi vez bilo je vrlo rizična operacija. Brod je težak 150 tona, kako mu je oplata drvena nadležne službe pobojale su se da bi mogla početi i puštati, od raspada Jugoslavije pretrpjela je najmanje jednu pomorsku nesreću, a u nju se ulagalo praktično ništa i postojala je opasnost da se raspadne tijekom izvlačenja iz mora.

To je ipak prošlo uredno, ali se za nekoć luksuzni brod više nije moglo napraviti ništa a da to bude isplativo. Na kraju o ishodu ovog javnog natječaja ovisi hoće li brod 43 godine od izlaska iz brodogradilišta "Kraljevica" biti uništen ili renoviran.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 10:08 03.Listopad 2018.

    Uništili su sve što je Maršal stvorio pa zašto onda nebi jednu domaće proizvedenu jahtu... Danas je popularnije uvoziti strano smeće a izvoziti mlade ljude da rintaju kao robovi za strance... Jad i bijeda.