Kultura
1010 prikaza

Teška artiljerija - 'Frakturinih' TOP 10 za 2017.

Fraktura
1/11
Fraktura
Sjeća li se tko kad je vidio akcijsku prodaju najčitanijih naslova? I znate li odakle 'Frakturi' ime?

Prije točno jednog desetljeća Seid Serdarević je kao šef nad šefovima i broj jedan izdavačke kuće Fraktura, objasnio u jednom intervjuu odakle ideja da tvrtku u vlasništvu njega i njegove supruge nazove ovakvim imenom. Prvi je poriv bilo to što se tako zvalo pismo na kojem je Johannes Gutenberg 1455. godine tiskao svoju Bibliju.

Fraktura se kao ime odlično uklapala i u želji da se i tako ističe da izdavačka kuća od samih svojih početaka iz 2002. donosi nešto novo, neki lom. Na kraju, fraktura se uklopila i u označavanje prijeloma teksta, estetsku dimenziju izdanja. U desetljeće i pol Serdarevićeva Fraktura proslavila se po pametnom i znalačkom odabiru knjiga, za promjenu mahom europskih autora, kao i domaćih pisaca.

Fraktura | Author: Fraktura Fraktura

Kad Fraktura danas objavio svoj TOP 10 najčitanijih naslova, onda je to u najmanju ruku zanimljiv trenutak. Kad je riječ o TOP 10 za cijelu jednu godinu, primjerice za 2017., stvar naprosto mami da se barem "škicne" o čemu je riječ. A na kraju priče Frakturina ekipa smisli još i ponudu svojih 10 najčitanijih naslova za proteklu godinu po sistemu "kupi jednu, drugu – onu jeftiniju – uzmi u pola cijene". A ljestvica ide ovako:

1. Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu – David Lagercrantz

2. Labirint duhova - Carlos Ruiz Zafón

3. Mileva Einstein, teorija tuge – Slavenka Drakulić

4. August – John Williams

5. Stoner – John Williams

6. Uhoda – Lar Kepler

7. O roditeljima i djeci - Demián Bucay, Jorge Bucay

8. Lisica – Dubravka Ugrešić

9. Me'med, crvena bandana i pahuljica - Semezdin Mehmedinović

10. Do pakla i natrag – Ian Kershaw

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.