Kultura
5694 prikaza

Tajni život: Slavni skladatelj skrivao je vezu s muškarcem

Leonard Bernstein
Wikipedia
Njegova uloga u životu slavnog skladatelja bila je potpuno zanemarena sve dok japanska akademkinja nije otkrila 350 pisama

Jedan je bio među briljantnim skladateljima i dirigentima 20. stoljeća, i svijetu je donio jednu od najvećih ljubavnih priča u svijetu mjuzikla. Drugi je bio 26-godišnjak koji je radio u osiguravajućoj kući u Tokiju. Sada otkrivena pisma pokazuju kako je posljednjeg desetljeća svog života skladatelj i dirigent Leonard Bernstein ušao u strastvenu vezu s mladim Japancem.

"Primijetio sam da me promatra. Teško je objasniti te njegove oči. Nije pokušao razgovarati sa mnom ili me zavesti, samo me je gledao. To je bilo neodoljivo", prisjeća se sada 66-godišnji Kunihiko Hashimoto.

Njegova uloga u životu slavnog skladatelja bila je potpuno zanemarena sve dok japanska akademkinja Mari Yoshihara nije otkrila 350 pisama. Otkrila je da su se upoznali 1979. godine kada je Hashimoto otišao iza pozornice sa prijateljem nakon koncerta, i završio te noći sa Bernsteinom.

Posjetio je tada Japan sa njujorškom filharmonijom, a njihov odlazak uništio je Hashimota. Sljedećeg dana mu je napisao: Kada si otišao iz Japana, ostao sam prazan. Jedna večer i poslijepodne što smo imali bilo je poput predivnog sna.

Sasvim slučajno pronašla je ova pisma koja su joj bila nevjerojatno otkriće. 

"U knjižnici iz njegove kolekcije bilo je oko 1700 kutija i oko 400.000 predmeta. Uključujući i rukopise. Sasvim slučajno sam naišla na ta pisma sa dvoje Japanaca čija imena mi nisu bila poznata", rekla je. 

To ju je jako zaintrigiralo i uvelike promijenilo tijek njezinog projekta. Htjela je pregledati ostatak korespondencije, piše The Guardian.

Michael Jackson KRALJ POPA Life Pet mitova o Michaelu Jacksonu: Je li umro bez nosa?

Pisma su razmjenjivali 11 godina, sve do ljeta 1990. godine, samo nekoliko mjeseci prije Bernsteinove smrti u 72. godini. Ime Japanca samo se kratko spominje u njegovoj biografiji, kao nekog poslovnjaka.

"Osim toga nisam mogla ništa pronaći. Radio je za osiguravajuću kuću kada su se upoznali. Par godina nakon toga počeli su vezu, je je tada Hashimoto bio amaterski glumac. Otišao je na audiciju za veliki mjuzikl u kazalištu u Japanu i postao glumac. Skladateljev menadžer pozvao ga je da postane njegov predstavnik u Japanu. Njihova veza bila je puno više od seksualne. Hashimoto je radio kao pisac, redatelj i producent u Australiji i Japanu, a među produkcijama bio je i Bernsteinov mjuzikl Candide.

Po pričanju njegova suradnika Arthur Laurentsa, Bernstein je jednostavno bio "gay muškarac koji se oženio. On nije bio u konfliktu s tim. Jednostavno je bio gay".

Nakon smrti njegove žene glumice Felicie Cohn Montealegre 1978. godine imao je puno ljubavnika. Iako mu Hashimoto nije bio jedini, privlačnost je bila obostrana. U dvije prigode Bernstein  ga je doveo u Europu i proveo neko vrijeme s njim. 

U jednom je pismu Hashimoto napisao: Primio sam najnježnije pismo od tebe. Stalno ga čitam.

Opisujući pisma kao "strastvena, nježna i ponekad takva da vam slamaju srce", Yoshihara je rekla da te riječi pokazuju emocije mladog muškarca koji se jako zaljubio.

"Jako se iznenadio kada je čuo da je netko pročitao njegova pisma, da ih se uopće može pročitati u knjižnici".

ABBA u Rotterdamu 1979. Agnetha Fältskog Life Zvali su je naljepšom ženom, a život joj je bio pakao

No povjerenje se razvilo kada je shvatio da je njezina knjiga Dearest Lenny: Letters from Japan and the Making of the World Maestro zapravo znanstvena studija o Bernsteinu isprepletena s poviješću, politikom i ekonomijom 20. stoljeća.

Uključuje i njegovo pismo.

Nikada nisam zaboravio da si me pitao gdje bi živjeli. Tvoje je pitanje bilo gdje bi "mi" živjeli, nije li? Volio bih živjeti s tobom. Čak i kao sluškinja (ali nisam dobar u kuhanju u šivanju). Čak i kao tajnica (no ne mogu tipkati brzo). Čak i kao lutka (ali imam mozak). Rođen sam da bih te upoznao i da budem s tobom.

Dalje je napisao. 

Pisma koja si mi pisao...fotografije iz Münchena, Positana, Amsterdama i pokloni koje si mi dao...Sve sam to sačuvao i zaključao u aktovci.

Prošlog tjedna je rekao:

"Zaključao sam Lennyjeve...uspomene u kovčeg, ne samo pisma. Jer ako ih otvorim, sve će te uspomene izletjeti vani. To me jako pogađa emotivno".

Krajem ove godine knjiga će biti objavljena, a uključivat će i korespondenciju sa ženom iz Japana, njegovom obožavateljicom Kazuko Amano koja mu je počela pisati pisma 1947. godine i 40 godina bila bliska obiteljska prijateljica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 05:46 27.Kolovoz 2019.

    Jel' to propagandni članak ili što ?

  • Penzić 19:20 23.Kolovoz 2019.

    Peder na pederu odnosno peder do pedera !!