Kultura
3888 prikaza

Stručnjaci otkrili: Koji je filmski psihopat najstvarniji

Analiza filmskih psihopata
Themoviedb.org
Iako jesu skloni nasilju, psihopati su u stvarnom životu puno suptilniji u svom ponašanju

Psihopati su u holivudskim filmovima tražena roba - straše nas, intrigiraju i od njih zaziremo. No, koliko su oni stvarni, odnosno kolike su šanse da takvi psihopati postoje i u stvarnom životu. Psihijatri su 2013. odlučili istražiti koji su među fiktivnim likovima najrealističniji, pa su analizirali više od 400 filmova.

Projekt gledanja filmova i analite je trajao pune tri godine, a nakon toga je deset stručnjaka svelo izbor na 126 fiktivnih likova. Među njima, nakon podrobnog promatranja, najrealističnijim je proglašen Anton Chigurh iz filma "Nema zemlje za starce".

Film "Nema zemlje za starce" | Author: Themoviedb.org Themoviedb.org

"Čini se kako je on efektivno totalno cijepljen od emocija, svake vrste humanosti te je kao takav neranjiv", zaključaj je belgijskih psihijatara.

Ostali su likovi u većoj ili manjoj mjeri ocijenjeni kao neuvjerljivi, jer su njihova ponašanja ocijenjena kao preekstremna. Naime, osim što su psihopati skloni nasilju, oni su u stvarnom životu puno suptilniji, no čini se kako to nije pretjerano "televizično". Tako pak slavni Hanibal Lecter nije ušao ni u uži izbor. 

Lecter je iznimno inteligentan i sofisticiran, a njegova razoružavajuća karizma i humor skrivaju njegovu pravu prirodu. Sve navedeno nije kombinacija koja se pronalazi u stvarnim psihopatima. Također dodaju kako je on zapravo loš prikaz psihijatra, potpuno nerealan jer dijagnosticira unutarnje psihološke konflikte Clarice Sterling preko njezinog parfema ili cipela koje nosi. "To su sposobnosti Sherlocka Holmesa, i nema im mjesta u svakodnevnoj kliničkoj praksi", zaključili su stručnjaci.

Ni Norman Bates iz Psiha nije uspio zavarati psihijatre, koji su za njega zaključili da je previše psihotičan za stvarni lik. Među realistične psihopate svrstali su i Gordona Gekka, arogantnog bankara vječno žednog novac iz filma Wall Street.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.