Kultura
903 prikaza

Strip star osamdeset godina prodan je za skoro milijun dolara

Action Comics 1
CGC comics
Prva izdanja stripova, posebno odlično sačuvana, prodaju za milijunske iznose na aukcijama

Iznimno rijetko izdanje stripa o Supermanu prodano je za gotovo milijun dolara na aukciji ranije ovog tjedna, piše CNN. 

Prvi broj Action Comicsa, inače i prvo pojavljivanje danas ikonskog superjunaka, izdano je 1938. godine. Prvo izdanje svakog stripa iznimno je skupocjeno, a posebno neko izdanje stripova koji su poslije postali jako popularni.

Heritage Auctions, aukcijska kuća iz Texasa, izjavila je da su očekivali prodajnu cijenu od oko 750.000 dolara, ali i njih je iznenadila ponuda od 956.000 dolara, što je bila konačna cijena stripa. 

Action Comics 1 | Author: CGC comics CGC comics

Pretpostavlja se da je u opticaju još samo stotinjak primjeraka prvog izdanja Action Comicsa, što je velika stvar za toliko stare stripove. 

"Tek nekoliko primjeraka je opstalo, a prava je rijetkost da neki komad ima tako jasne boje", rekao je Lon Allen, upravitelj prodaje stripova u Heritage Auctions.

Strip prodan u četvrtak bio je tek dio kolekcije koju je jedan predani sakupljač kupio devedesetih godina prošlog stoljeća za 26.000 dolara.

U trenutku objave, prvi broj Action Comicsa koštao je 10 centi. Uzevši u obzir američku inflaciju posljednih desetljeća, taj strip bi koštao nešto manje od 2 dolara u današnjim uvjetima.

Apsolutni rekorder po cijeni je odlično očuvani primjerak istog stripa koji je prodan 2014. godine za nešto više od tri milijuna dolara. Zanimljivo je da su čak četiri primjerka prvog izdanja Action Comicsa prodana po cijeni iznad milijun dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.