Kultura
974 prikaza

Stranicu "Odvalimo se poezijom" na FB čita tisuće ljudi

Odvalimo se poezijom
Žarko Bašić/ PIXSELL
Objavljivanje pjesama spontano je počela Sanja Baković prije dvije godine, a to je preraslo u ovo...

U tri mjeseca otkako na društvenoj mreži Facebook postoji stranica "Odvalimo se poezijom", objavljene pjesme je na stranici čitalo tisuće ljudi iz Hrvatske i iz okolnih zemalja. Govori to o renesansi poezije koju su pokrenule društvene mreže, ali i o činjenici da poezija nije zaboravljena i u kut stjerana književna vrsta.

Od listopada otkako je stranica pokrenuta, službeno je prati gotovo 800 ljudi, a u prosincu (sada već prošle godine) je pjesma mostarskog pjesnika Marka Tomaša dosegla vidljivost od nevjerojatnih 12.000 čitatelja; pjesmu su dijelili i komentirali čitatelji iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Sanja Baković | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Na društvenim mrežama objavljuju mnogi, te je mnogo amaterske i uvjetno rečeno "loše" poezije, rekla nam je urednica stranice "Odvalimo se poezijom" Sanja Baković koja je pokrenula stranicu, no trudi se objavljivati pomno birane i kvalitetne tekstove, ponajviše suvremenih i priznatih autorica i autora, iako je, priznaje, izbor objavljenog sadržaja ipak subjektivan.

Objavljivanje pjesama pod naslovom "Odvalimo se poezijom" spontano je započela na svojem osobnom profilu prije dvije godine, no s vremenom je ideja o povećanju vidljivosti poezije prerasla okvir privatnog profila.

"Odvalimo se poezijom" imao je i svoja stvarna, ne-virtualna čitanja, primjerice u dva navrata pjesnici su javno čitali na cesti u Petrinjskoj u Zagrebu, potom se održalo nekoliko tribina, da bi se prošle godine pod imenom "Odvalimo se poezijom" održao i prvi festival poezije u Bolu na otoku Braču.

Sanja Baković Ugodno društvo Kultura 'Odvalimo se poezijom' uz nagrađene domaće pjesnike

U nastojanju da projekt "Odvalimo se poezijom" dobije materijalnu potporu kako bi se suradnicima i sudionicima čitanja i tribina mogli za umjetnički i stručni rad dati barem minimalni honorari, projekt je bio prijavljen na recentni natječaj Ministarstva kulture za razvoj publike, no nije dobio nikakvu potporu. Unatoč tome, stranica "Odvalimo se poezijom" nastavit će s objavljivanjem pjesama, a u planu su i nova javna čitanja i tribine.

Projekt "Odvalimo se poezijom" je u izvedbenom smislu naslonjen na zagrebački Centar za kreativno pisanje i brački Centar za kulturu Općine Bol uz pomoć kojih su do sada održane tribine i čitanja.

Uz stranicu "Odvalimo se poezijom" postoje još inicijativa na društvenim mrežama gdje se objavljuju pjesme i informacije vezano za poeziju, recimo na Facebooku stranica "Goranovo proljeće", potom grupa "Sapfa", grupa ČITAJ MI, kao i brojni pojedinci koji objavljuju svoje pjesme.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.