Kultura
366 prikaza

Stiže izložba selfieja - postali su umjetnička forma

Hillary Clinton
REUTERS
Selfieji su postali ikona digitalne ere i značajan su dio internetske pop kulture

U londonskoj galeriji Saatchi u ožujku će se otvoriti izložba pod nazivom "Od selfieja do samoizražavanja", koja će se baviti propitivanjem selfieja kao oblika umjetničkog izričaja, rekao je za Guardian voditelj galerije Nigel Hurst.

Na izložbi će se predstaviti autoportreti poznati umjetnika, poput Van Gogha, Tracey Emin, Rembrandta, Velazqueza, June Calypso i Kutlug Ataman, no među izlošcima će biti i selfie bivšega američkog predsjednika Baracka Obame te nekadašnjega britanskog premijera Davida Camerona.

Svrha izložbe je istražiti značaj selfieja kao umjetničke forme, s obzirom na to da je ova vrste fotografije "u kratkome vremenu postala ikona digitalne ere", kazao je Hurst, dodajući da selfieji "svjedoče o prijelazu suvremene kulture u visoko-digitalizirano i tehnološki napredno razdoblje povezano s mobilnom tehnologijom". 

"Izložba će pred posjetitelje podastrijeti uvjerljiv prikaz povijesti i kreativnog potencijala selfieja", kazao je Hurst.  

U sklopu projekta, Saatchi surađuje s kineskim proizvođačem pametnih telefona Huaweijem koji će desetero mladih britanskih fotografa omogućiti da na kreativan način obogate izložbu. 

Istodobno je raspisan i javni natječaj, kojim se zainteresirani iz svih dijelova svijeta pozivaju da pošalju svoje najzanimljivije selfieje. Izbor fotografija bit će predstavljen na izložbi u ožujku, a najbolji će biti nagrađeni mobitelom marke Huawei. 

Predstavnik Huaweija Glory Zhang za Guardian je kazao: "Pametni telefon postao je sredstvo umjetničkog izričaja. Selfieje generacija postaje generacija onih koji imaju potrebu za samoizražavanjem i iskazivanjem unutarnje kreativnosti, a u tome im pomažu predmeti dostupni svima - pametni telefoni."

Izložba traje od 31. ožujka do 30. svibnja, a javni natječaj za izbor selfieja od 23. siječnja do 19. ožujka. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.