Kultura
9164 prikaza

Srbija snima film o Jasenovcu - on će glumiti Luburića

Marko Janketić glumit će Maksa Luburića
Screenshot
Premijera filma "Dara iz Jasenovca" bi trebala biti iduće godine, na 75. obljetnicu oslobađanja Jasenovca

Krajem ljeta u Srbiji počinje snimanje filma “Dara iz Jasenovca”, režisera Predraga Gage Antonijevića, a po scenariju Nataše Drakulić.

"Na snimanje ovog filma se čekalo skoro 75 godina. Država je stala iza jednog ovakvog projekta i to nam je velika čast i zadovoljstvo, a u isto vrijeme i veliki teret, za kojeg se nadam da ćemo uz božiju pomoć iznijeti. Premijera se očekuje najkasnije do svibnja sljedeće godine, na 75. obljetnicu oslobađanja Jasenovca", rekao je Antonijević na konferenciji za novinare koja je održana u Vladi Republike Srbije. 

Antonijević je istaknuo da je Jasenovac jedna ogromna priča, tragedija i genocid, vrijeme i mjesto zla i ubijanja. Kao takav, on ima, s umjetničke strane, više nego jednu temu i jedan pristup.

"Mi smo se odlučili priču ispričati kroz Darine oči, kroz njenu sudbinu i sudbinu njene obitelji. Samim time to će biti emotivna priča i sve će biti na Biljani Čekić koja glumi Daru i njenim prijateljima, da tu priču emotivno prikažu, a ja ću biti tu da im pomognem", kaže Antonijević.

Vjekoslav Maks Luburić u Staroj Gradiški Javili se Zagrebu Top News Otkrivamo: Pismo španjolskih vlasti o Luburićevom grobu

Biljana Čekić, koja glumi Daru, ima 11 godina. Na filmu će biti angažirani i profesionalni glumci od kojih je jedan Marko Janketić, koji će glumiti Vjekoslava Maksa Luburića, zloglasnog mučitelja i ubojicu iz Jasenovca.

"Ovo je velika odgovornost, jer je tema takva kakva je. Uloga Maksa Luburića zahtijeva ozbiljan istraživački rad, jer činjenice moraju biti autentične", rekao je Janketić za Blic.

Radnja filma se događa nakon ustaško-njemačke ofenzive na Kozari, kada je lokalno stanovništvo završilo u koncentracijskom logoru. Među njima i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas kojeg će preživjeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška utjecat će na Daru tako da će preko noći morati postati odrasla, zrela osoba. Darinu majku i starijeg bratu ubijaju, a Dara nastavlja dalje čuvajući život mlađeg brata.

Nataša Drakulić je scenaristica i otkrila je da je na priči radila cijeli život, te da je na papir stavila sve ono što je čula. Vlada Srbije je snimanje filma podržala sa 61 milijun dinara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 12:57 20.Lipanj 2019.

    HOĆE LI SRBI SNIMATI FILM O TAMNICI NA BANJICI, TE NAPAD NA HRVATSKU I SVE TE STRAHOTE, KAO BIH I KOSOVO. IMA ZA NJIH MATERIJALA DA SNIMAJU NEKOLIKO GODINA.

  • Sime385 07:05 20.Lipanj 2019.

    Hahahahaha, sto puta laz je samo stota laz.Jos jedan nastavak bolesnih velikosrpskih ideja, lazi i propagande.Pitam se ciji je ovo portal, niti ne trebate odgovoriti pa svima je jasno...cak i ovim komarcima po Slavoniji!Ali opet Dzaba krechite, laz je laz, ... prikaži još!, popushili ste 95-e i opet ce te....a sta nije vam jasno, e bit ce vam jasno!

  • Avatar Sekmiassa
    Sekmiassa 01:37 20.Lipanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com