Kultura
2268 prikaza

Špijun u službi kraljice, pjesnik i junkie kojemu se Hrvati dive

Aleister Crowley
thierry ehrmann/ Flickr/ CC BY 2.0
Kako je "Sotona" Aleister Crowley uvjerio svijet u svoju genijalnost

Ni o jednoj ličnosti 20. stoljeća ne kruži toliko neistina kao o britanskom pjesniku i okultistu Aleisteru Crowleyu, ni jedan tiranin te krvave epohe ne izaziva toliku mržnju i nerazumijevanje kao najveći britanski čarobnjak nakon Merlina. Većinu groznih priča o sebi sam je poticao jer ga je imidž "najopakijeg čovjeka na svijetu" zabavljao. U pop kulturi on je prototip zlog čarobnjaka, a po mišljenju vjerskih fanatika, Sotona osobno. Da nekome od njih kažete da je Crowley bio inteligentan lik s čudnim smislom za humor i umjetničkim talentom, spalili bi vas na lomači da mogu. No u posljednjih 15-ak godina Crowley sve više postaje predmetom akademskih studija, a priznanje mu je nedavno dodijelio i BBC, smjestivši ga na 73. mjesto liste najutjecajnijih Britanaca svih vremena.

Crowley je u svojem životu bio štošta - pasionirani šahist i planinar, špijun u službi Njezina Veličanstva, pjesnik, LGBT aktivist, sadomazohist i junkie, no nikad nije bio sotonist, a to je stigma pod kojom ga mnogi danas znaju. Stil života koji je vodio - otvoreno propagiranje homoseksualizma i borba protiv represije nad slobodnom voljom pojedinca - učinili su ga omraženim demonskim kopiletom u očima konzervativne viktorijanske Engleske. "Svaki muškarac i svaka žena je zvijezda", osnovni je moto Theleme, njegova duhovnog učenja. To znači da se svatko rađa kao unikatno biće u svemiru. "Čini što te volja, to je sav zakon", podrazumijeva odgovornost za svoje postupke, dok treći princip "Ljubav je zakon, ljubav pod voljom", baš kao i kršćanstvo, nalaže ljubav spram bližnjeg.

Osnivač sotonističke crkve SOTONIZAM Life Osnivač Sotonine crkve: "Neki su ljudi ovce, a neki vukovi"

Ono što je Comte za sociologiju, a Freud za psihologiju, Crowley je za ezoteriju. Mnoge inovacije koje je unio, poput približavanja mudrosti Istoka, pokrenule su tektonske pomake u društvu, a brojni umjetnici gajili su neskrivene simpatije za tog "crnog vraga". Iako je većina mračnih legendi o Crowleyu neistinita, poput one da žrtvuje djecu 150 puta godišnje (mislio je na ejakulat), neki mitovi o njemu su točni. Njegovo učenje utjecalo je na nastanak scijentologije, u vrijeme ratova špijunirao je za saveznike, a među sljedbenike spadaju Bondov tata Ian Fleming, David Bowie, Ozzy Osbourne, Madonna... 
Osnovu njegova učenja čini "Liber Al Legis" ili "Knjiga zakona", koju mu je 1904. u Kairu izdiktiralo egipatsko božanstvo Aiwass najavivši mu dolazak Novog eona.

Objava nije neistinita jer je 20. st. donijelo korjenite promjene. Je li Crowleyev "intervju" s Aiwassom bila halucinacija izazvana pretjeranom konzumacijom droga, kojima je čitav život bio sklon, ili tu ipak ima nečega - na pojedincu je da prosudi. Crowleyeva priča mogla bi biti serija perverznija od "Igre prijestolja", mističnija od "Twin Peaksa" i napetija od "Na putu prema dolje". Bio je džentlmen i bonvivan koji je proputovao više zemalja nego svi Bondovi, ljubio puno više žena (i još toliko frajera) te aktivno sudjelovao u kreiranju povijesti 20. st. Rodio se 12. listopada 1875. u Warwickshireu, a umro 1. prosinca 1947. u Hastingsu. Osim kršenja svih pravila, strasti u mladosti bile su mu poezija, šah i planinarenje. Do 16. je osvojio nekoliko alpskih vrhova, a kasnije će se penjati na najzahtjevnije vrhunce Himalaje.

Upisao je Cambridge, no nije ga završio jer ga je kao studenta regrutirala britanska tajna služba. Svoje prve magijske operacije obavlja u vili Boleskine na obalama Loch Nessa. Kuća je od tada ukleta. U 60-ima ju je kupio Jimmy Page, koji je ondje izvodio niz amaterskih rituala. Rezultat je bila "kletva Led Zeppelina". Bubnjar John Bonham umro je pod bizarnim okolnostima, Page doživio tešku prometnu nesreću, a Plantu je umro 5-godišnji sin. Nakon toga bend se raspao. Izgleda da je i sam Crowley pobjegao iz vile jer intenzivno putuje. Nakon povratka ženi se s Rose Edith Kelly kako bi joj pomogao razvrgnuti dogovoreni brak.

Rod Stewart i Carmine Appice RAZOTKRIO IH Kultura Bubnjar koji je spavao s 4500 žena otkriva mračnu seks-tajnu Led Zeppelina

Međutim, ljubav nije dugo potrajala. Prekid je uzrokovala smrt kćeri Lilith i Rosein alkoholizam. Nakon razvoda organizira niz javnih rituala, na kojima je novinarima posluživao halucinogenu drogu pejotl pa su recenzije u tisku bile afirmativne. Nakon što je 1912. objavio svoju poznatu "Knjigu laži", javio mu se glavar reda Vitezovi Istočnog hrama (O.T.O.) te ga primio u bratstvo, a "kalifat" će do danas ostati središnje tijelo njegova učenja. Prvi svjetski rat provodi u New Yorku gdje se infiltrirao u pronjemački pokret. Tračevi kažu da je potapanje Lusitanije bila njegova zasluga. Nakon rata na meti je tabloida koji pišu o njemu kao izdajniku. Od progona bježi na Siciliju gdje osniva Opatiju Theleme po uzoru na onu iz Rabelaisova klasika. No zbog njegove sve teže ovisnosti o heroinu, pretvorila se u najobičniji skvot u kojemu mu je, zbog loših higijenskih uvjeta, umrla još jedna kći, Anna Poupee Leah.

Nakon što ga je Mussolini protjerao, Crowley se pokušava skinuti s heroina, u čemu mu pomaže ruski mistik Gurdžijev.
Ranih 30-ih seli se u Berlin, gdje prijateljuje s Huxleyem i ekspresionističkim slikarima, a i sam uspješno izlaže. Nekoliko dana prije berlinske izložbe portugalski pjesnik Fernando Pessoa pomaže mu u lažirati vlastito samoubojstvo. Kad su svi povjerovali da je umro, nonšalantno se pojavio na otvorenju. O Crowleyevu odnosu prema Hitleru američka kuća Dark Horse početkom ove godine izdala je grafički roman "Aleister i Adolf" iz pera slavnog Douglasa Rushkoffa. Tijekom 2. svjetskog rata surađuje s Ianom Flemingom u operaciji hvatanja Rudolfa Hessa, a priča se da je njegov buran život inspirirao Fleminga za lik Jamesa Bonda.

Navodno su Crowleyeva znanja pomogla saveznicima da pobijede u ratu. Naime, ratnički pozdrav "V for Victory", koji su saveznici često rabili, zapravo je magijsko oružje protiv svastike i solarnog kulta koji su štovali nacisti. Pred kraj rata posjetio ga je mladi američki vojnik Grady Mc Murty, kojemu je Crowley dao titulu nasljednika. Istodobno, s feministicom i slikaricom Lady Friedom Harris radi na krunskom dragulju svojeg stvaralaštva – tarot špilu u koji je utkao sva svoja magijska znanja. Ubrzo nakon dovršetka "Knjige Thotha", Crowley umire pored svojeg učenika Kennetha Granta. Sprovod je bio skroman, čitale su se njegove pjesme, no tabloidi su ga svejedno prozvali crnom misom. Crowleyevo učenje našlo je plodno tlo u SAD-u zahvaljujući Mc Murtyju, koji ondje tiska njegove knjige i tarot u ljeto ljubavi 1969.

Adolf Hitler nakon skupa stranke u Munchenu Ogoljen do srži Life Nova knjiga o Hitleru: Fuhrer je bio ograničena budala

Njegov utjecaj na društvena previranja 60-ih je nemjerljiv. Čak su ga i Beatlesi uvrstili na omot "Sgt. Peppersa", a sam "papa hipi revolucije", Timothy Leary, rekao je da "nastavlja Crowleyevo učenje". Među sljedbenike "dede" Crowleya ubraja se i Bowie. Njegov berlinski alter ego, The Thin White Duke, više je nego očita referenca. Kroz "đavolju glazbu" Crowleyevo učenje stiglo je i do naših prostora. Umjetnik i mistik Vladimir Dodik Trokut u svojoj kolekciji neobičnih predmeta posjeduje i prvotisak Crowleyeva tarota iz 1969. koji je, tvrdi, dobio od jednog člana Bijelog dugmeta. To ima smisla jer su Brega i njegovo jato obožavali Led Zeppelin, a mnoge okultne poruke u njihovim stihovima predvidjele su raspad Jugoslavije.

Iako je "Knjigu zakona" u nas prvi preveo karate majstor Vladislav Gigov, šira javnost u kontakt s Thelemom došla je preko srpskog ezoterika Živorada Slavinskog. Njegova crkva, Ecclesia Gnostica Alba, zastupa čudesnu teoriju da je nadzemaljska inteligencija s kojom je Crowley došao u kontakt zapravo Nikola Tesla. Tradicija kaže da, kad god se tiska novo izdanje "Knjige zakona", dolazi do rata ili političkih previranja. Tako je bilo i u SFRJ. Nakon luksuznog izdanja beogradske izdavačke kuće ESOTHERIA buknuo je rat. Iako je Crowley u SFRJ bio prisutan i prije 80-ih, organizirano djelovanje počinje 1983. nakon posjeta Mc Murthyja Jugoslaviji, kad niče 15-ak "kalifatskih" O.T.O. loža.

Nürnberški proces nacistima 70 godina poslije Life 'Bio sam prevoditelj nacistima na suđenju u Nürnbergu'

Smatra se da je prije rata u Jugi živjelo više telemita nego igdje drugdje u svijetu, osim SAD-a. Točnu brojku danas je teško ustvrditi. Zanimljivo, O.T.O. je inicijalno nastao kao unutarnji red masonske linije Memphis-Misraim, u koju je tijekom boravka u Rusiji bio iniciran i Tito. Broz je ime dobio po tajnoj riječi osmog stupnja, a to je "Tito, pravedni sudac koji donosi ravnotežu". Time se linija vratila na Balkan, gdje je i nastala kad su je u istarskim Balama osnovali Casanova i Cagliostro. Ovim podatkom prilike na Balkanu postaju još uvrnutije, a priča o Crowleyu još zamršenija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.