Kultura
286 prikaza

Smrt kulture u Rusiji: Putin zabranio filmove, opere, knjige...

Balerine u Rusiji
Bernd Thissen/DPA/PIXSELL
Putinova administracija trudi se zadržati rusku kulturu u 'moralnim okovima'

U posljednjih nekoliko tjedana, ruske vlasti branile su sve i svašta iz područja kulture. Zabranili su tako Wagnerovu operu u Novosibirsku jer je prikazivala grešnog Isusa. Zatim film 'Child 44' jer je pokazivao Rusiju nalik Mordoru. A policija je uz to uništila i jedno umjetničko djelo i počela istraživati lokalnog umjetnika u Permu nakon što je na pravoslavni Uskrs naslikao razapetog Jurija Gagarina, sovjetskog astronauta koji je prvi otputovao u svemir. 

Irkutske vlasti objavile su popis štetnih, zabranjenih dječjih knjiga i priča, među kojima su se našli: Palčica, Karlsson na krovu, Pustolovine Toma Sawyera i Bajka o zlatnom pjetliću od Aleksandra Puškina.

Vlast također čini sve kako bi spriječila održavanje prosvjeda 'Za istinu i slobodu' kojeg organizira više od desetak nevladnih organizacija i grupa - studenata, znanstvenika, liječnika i umjetnika. Oni su tražili dozvolu za održavanje prosvjeda u centru Moskve, no to im nije dozvoljeno, uz obrazloženje da će se u centru grada i dalje održavati uskrsne svečanosti. Naknadno im je dozvoljeno da marširaju daleko od Kremlja, što će nezadovoljna masa svakako iskoristiti jer se unatoč zabranama organiziraju i ujedinjuju. Kad im zabrane okupljanja, protestirat će pojedinčano, a ako im zabrane Facebook i ostale društvene mreže, tiskat će letke, odlučni su ovi protivnici zabrane samoizražavanja.

Ruski slikar | Author: A3534 Hannibal Hanschke/DPA/PIXSELL A3534 Hannibal Hanschke/DPA/PIXSELL

"Ljudi će nastaviti stvarati besplatnu umjetnost. Sav trud da se uvedu ideološke zabrane jednako je bezuspješan kao i nečija želja da se zabrani Putin", objašnjava Mikhail Ugarov, predsjednik kazališta Doca. Prošlog prosinca policija je izvela raciju u njegovom kazalištu i istjerala sve okupljene iz zgrade, taman prije nego što se počeo prikazivati dokumentarni film o prošlogodišnjim događajima u Kijevu. 

Nedavno je kazalište ponovno otvoreno na drugoj lokaciji, gdje je postavljena predstava ukrajinske skupine ATO (Antiteroristička operacija), koja progovoara o PTSP-u kojeg proživljavaju mnoge žrtve u istočnoj Ukrajini. "Mi se osjećamo dovoljno slobodnima da može prikazivati što želimo, kao i prije. Jedino što ćemo na novoj lokaciji morali prolaziti kroz puno strožu kontrolu i udarati kontru našim provokatorima", kaže Ugarov.

Sva moć cenzure i zabrana u jednim rukama

Prije desetak dana vlasti u pokrajini Orenburg zabranile su rad svim privatnim plesnim školama koje podučavaju djecu kako twerkati. Skandalozni, seksi ples prvotno je izveden kao točka na jednom školskom plesu, nakon čega su vlasti posegnule za potpunim izbacivanjem tog zla iz svih škola. 

Child 44 | Author:  Summit Entertainment, LLC Summit Entertainment, LLC

U prošlotjednom dugačkom javnom priopćenju na službenoj stranici, ministar kulture Vladimir Medinsky objasnio je zašto je visokobudžetni holivudski film 'Child 44' zabranjen: "Sovjetski vojnici s pet trofejnih satova na rukama, krvavi vampiri s časničkim oznakama na pobjedničkim rukama... nisu imali prava naći se na ruskim ekranima!" Ministar je iskazao žaljenje što su članovi drugih komisija dopustili prikazivanje filma, no on smatra da je riječ o principu, "jer vrijeme je da konačno prekinemo sa serijom beskonačnih shizofreničnih prikaza samih sebe".

Njegova izjava zvučala je prilično kontroverzno jer ona prijeti samoj biti umjetnosti. "Ako bismo prestali prikazivati sami sebe, to bi bio kraj našeg zanimanja, jer to je sve što činimo, mi proučavamo i istražujemo sami sebe", izjavio je glumac Ivan Ivashkin, član Čehovljevog moskovskog umjetničkog teatra za The Daily Beast.

Ministar Medinsky protivi se bilo kakvoj umjetnosti koja kritički pristupa ruskoj realnosti. Već je kritizirao dobitnika Golden Globea, 'Levithiana' zbog njegovog 'egzistencijalnog beznađa'. Ovaj mjesec zabranio je Wagnerovu operu 'Tannhauser' jer 'vrijeđa vjernike' u Novosibirskom kazalištu, te je otpustio umjetničkog direktora Borisa Mezdricha, unatoč prosvjedima mnoštva kulturnih velikana i demonstracijama na ulicama Novosibirska. Peticiju za povratak Mezdricha na njegovo radno mjesto potpisalo je 15.000 aktivista, te je ona poslana predsjedniku Putinu i premijeru Dmitryju Medvedevu. A uz peticiju priloženo je i pismo u kojem su obojica vođa zamoljeni da otpuste nekompetentnog Medinskyja, čije su odluke dovele do točke usijanja atmosferu u ruskom kulturnom svijetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.