Kultura
2051 prikaza

Serija "Uspjeh": Kad neće HRT, hoće HBO

Serija "Uspjeh"
HBO
Gospodarski kriminal, sprega državnih institucija i privatnog kapitala došle su kao naručene nakon Adventa u Zagrebu

Nema uspjeha bez puno novca. Hrvatska kriminalistička serija "Uspjeh" (HBO Europe) to najbolje pokazuje. Ne samo svojim naslovom. Šest epizoda koje se bave gospodarskim kriminalom, spregom državnih institucija i privatnog kapitala došle su kao naručene nakon Adventa u Zagrebu. HBO je ukrasio čitav grad promotivnim plakatima. Je li mu se to kićenje zagrebačkih ulica isplatilo?

"Uspjeh" je jedina igrana hrvatska serija nakon "Smogovaca" koju sam pogledala do kraja. No prije nego što se dotaknemo njezina uspjeha, moramo se osvrnuti na novac koji ga je omogućio. Steve Matthews, jedan od dvojice izvršnih producenata serije, prije dvije godine naveo je "suradnju s lokalnim talentima" kao važan dio poslovne strategije HBO Europe.

SLUŠKINJINA PRIČA Kultura Odlična nova serija koja kritizira moderno patrijarhalno društvo!

Ta bi suradnja pomogla producentima da uspješno razviju serije "namijenjene prvenstveno domaćim gledateljima, temeljene na originalnim lokalnim idejama". Iza toga se, međutim, krije u medijima također izgovorena ambicija da nešto od tog "lokalnog" sadržaja postane svjetski hit kojim bi HBO mogao konkurirati puno produktivnijem Netflixu s kojim se bori za prevlast na balkanskom, ali i europskom tržištu.

Motivacija HBO-a da pomogne mladim dramatičarima i scenaristima proizlazi, dakle, iz vrlo sebičnih, eksploatatorskih pobuda. Stoga "lokalni" kolorit koji HBO Europe reklamira treba uzimati sa zadrškom, kao dio puno šire strategije od koje najveću korist ima američki konglomerat WarnerMedia, u čijem je HBO vlasništvu.

Podilaženje domaćoj publici, odnosno "domaćem", regionalnom ukusu svjesna je producentska odluka kojom američka kablovska televizija pomaže balkanskom potrošaču da se odluči hoće li se radije pretplatiti na Netflix ili na HBO GO, koji velikodušno ulaže u "lokalne talente". Kad kažem velikodušno, mislim na jednu domaću seriju godišnje. "Usudi se otvoriti oči", piše na jednom od reklamnih plakata za "Uspjeh".

Mislim da je to u ovom slučaju vrlo primjerena poruka: na umjetnicima koji stvaraju lokalno HBO zarađuje globalno. HBO Adria i HBO Europe nemaju, nažalost, nikakvu producentsku konkurenciju u javnom televizijskom servisu. Pretplata koju su hrvatski građani dužni plaćati HRT-u duplo je skuplja od usluge HBO GO. Za 70 kuna na javnoj televiziji možemo pogledati relativiziranje ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu, telenovelu "Imperij" i Romana Bolkovića.

Serija "Uspjeh", snimljena po scenariju Marjana Alčevskog, nadmašuje takav sadržaj. I u tome, zapravo, leži glavni problem: govorimo o seriji koja je trebala biti snimljena novcima poreznih obveznika, a snimljena je američkim kapitalnim ulaganjem. Gotovo je nezamislivo da HRT ekranizira Alčevskog i plati Danisu Tanoviću da ga režira. "Uspjeh" govori i o tome: kad gubimo javne gradske površine, gubimo i medije, gubimo kulturu.

Radnja serije nije pretjerano komplicirana. Na ekranu gledamo neznatno izmijenjen, distopijski Zagreb u kojem umjesto križa na savskom nasipu podižu kompleks zgrada. Poduzetnik Lujo Kralj (Borut Veselko) gradi zagrebačku verziju Beograda na vodi, odnosno Bandićev Zagreb na Savi. Njegov glavni arhitekt Haris Mujadžević (Uliks Fehmiu) ima grižnju savjesti jer zna da će grad završiti pod vodom zbog projektnih propusta i štednje na građevinskome materijalu.

Westworld Završetak inhibicija Kultura HBO u novoj seriji pretjerao sa seksom - ne bi ih snimili ni u "Igri prijestolja"

U trenutku kad napokon smogne snage da se odupre graditeljskim malverzacijama svojeg suradnika i šefa, Haris upada u mrežu ispletenu oko banalnog zločina u kojem umire sin zagrebačkog narkobosa Danila (glumi ga Goran Navojec). Zajedno s njim u toj se mreži nalaze bankarica Vinka Ćorić (Iva Mihalić), učenica Blanka (Tara Thaller), nezaposleni otac Kristijan Mihletić (Toni Gojanović) i kriminalistička inspektorica Kalić (Marija Škaričić).

Paralelno pratimo živote tih pojedinaca i njihovu udruženu borbu da se izvuku iz beznadne situacije u kojoj se miješaju ovrhe, obiteljsko nasilje i korupcija. Serija ne počinje pretjerano obećavajuće, ali prije nego što se stignete predomisliti i odustati, u devetoj minuti prve epizode lik kojega glumi Mislav Čavajda donosi obrat nakon kojeg se više ne možete odvojiti od ekrana.

Šest epizoda "Uspjeha" proleti za tren, prije svega zato što je serija puno manje "lokalna" nego što bismo to po tvrdnjama njezina izvršnog producenta mogli zaključiti. "Uspjeh" je u suštini snimljen po isprobanoj recepturi skandinavskih krimića te je mogao biti napisan i snimljen bilo gdje u svijetu. Alčevski je sintetizirao Balkan od njegovih općih mjesta.

Serija "Uspjeh" | Author: HBO HBO

Vinka gata iz kave, a lik čistačice Vere (Jasna Žalica) glas je priprostog balkanskog naroda u sumornom i stranom korporativnom okruženju kakav domaća imaginacija redovito smješta na europski sjever, zajedno s većinom naše dijaspore. No to nordijsko ozračje nikako nije loša stvar: hladna, pomalo sterilna atmosfera serijala odlično odgovara hrvatskom glumačkom senzibilitetu.

Likovi su uhvaćeni u teške, negativne emocije koje ne zahtijevaju manično gestikuliranje i nagle provale smijeha u tužnim situacijama, iako lako mogu vidjeti izvrsnu Mariju Škaričić u svakom od tih ekstremnih osjećanja. Ona je blistava zvijezda ove serije. Zanimljivo je svakako i to što "Uspjeh" napokon u Hrvatsku donosi trend kriminalističkih serija s neprilagođenim detektivkama na čelu. Škaričić je tragičarka kakvu bismo lako mogli zamisliti i u serijalu BBC produkcije.

Kasting Ive Mihalić također je bio pun pogodak. Njezina je minimalistička gluma izrazito kompatibilna s Tanovićevom interpretacijom noira. Uz Tihanu Lazović i Boruta Veselka, Mihalić ima vrlo upečatljivu pojavu i lice koje je kazališna maska samo po sebi. Kao bankarska femme fatal prigrlila je žanrovske konvencije i uvelike pridonijela uspjehu serije.

Old Nan Šokantno Kultura Old Nan: Ona je ključna za kraj priče Igre prijestolja

Kad smo već kod ženskih likova, najzahtjevniji zadatak (kojemu nije uvijek sasvim dorasla) imala je Tara Thaller u ulozi buntovne srednjoškolke koja živi s ocem ratnim invalidom i pijancem. Lik Blanke postupno se razvija i ono što nas u njezinoj glumi na početku može iritirati do kraja serije Thaller popravlja: kao da se glumica u kasnijim epizodama opustila te prihvatila svoju slojevitu i kontradiktornu ulogu.

"Uspjeh" je dobra serija koju vrijedi pogledati. Ne samo zbog kvalitetne produkcije, režije ili nagrađenog scenarija, nego i zbog toga jer sliči svim drugim hvaljenim kriminalističkim serijama koje imamo priliku pogledati na televiziji ili internetu. To što nam dolazi iz Hrvatske nimalo ne mijenja njezin HBO potpis. "Uspjeh" je ono što kvalitetne kriminalističke serije obično jesu: dobra, iako mjestimice jeziva zabava. Voljela bih Mariju Škaričić vidjeti u repriziranoj ulozi ili, još bolje, kao junakinju scenaristice i redateljice Jane Campion, koja bi iz nje mogla izvući još više.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.