Kultura
6735 prikaza

Senzacija: Otkriven jedini video na kojem se vidi slavni pisac

Marcel Proust
Wikipedia
Iako je umro davne 1922. godine, istraživači još uvijek otkrivaju neke nove detalje iz njegovog života

Sveučilišni profesor Jean-Pierre Sirois-Trahan iz Kanade tvrdi da je otkrio jedini video na kojem se vidi slavni francuski pisac Marcel Proust. Kako piše britanski Guardian, crno-bijela snimka povorke na vjenčanju nastale 1904. godine pokazuju tek nekoliko sekundi muškarca u svojim tridesetima, sa šeširom na glavi i u sivom odijelu. Zanimljivo je da samo on silazi stepenicama sam, a većina ostalih gostiju idu u parovima.

Sirois-Trahan, profesor na sveučilištu Laval u Quebecu vjeruje da je to jedina snimka Marcela Prousta. On dodaje da je riječ o snimci vjenčanja Elaine Greffulhe, kćeri grofice od Greffulha. Grofica je bila Proustova bliska prijateljica i navodna inspiracija za lik Oriane de Guermantes u "Potrazi za izgubljenim vremenom".

Luc Fraisse, veliki stručnjak za Prousta i njegov život, kaže da snimka zasigurno prikazuje Prousta. "Znamo svaki detalj Proustova života, znamo da je tih godina volio nositi specifičan šešir i sivo odijelo. Dirljivo je reći da prvi put vidimo Prousta još do njegovog vremena. Bilo bi super da je silazio stepenica nešto sporije, ali bit će sve u redu kad malo usporimo film", rekao je Fraisse. 

Jedan drugi specijalist za život i djelo Marcela Prosuta, Jean-Yves Tadie, kaže da je oduševljen, ali očekivao je da će pronaći Prousta na snimci nekih vijesti. "Nevjerojatno je da nitko nije razmišljao o traženju Proustovih materijala u arhivu Greffulha. Sve to pokazuje da su nova otkrića moguća čak i o autoru kojeg smo tako dobro proučavali", kaže on.

Proust je umro davne 1922. godine u 51. godini života. Njegovo najpoznatije djelo "U potrazi za izgubljenim vremenom" objavljeno je u sedam dijelova između 1913. i 1927. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.