Kultura
4692 prikaza

Scenarist otkrio najveći misterij filma Umri muški

Scena iz filma Umri muški
20th Century Fox
Film Umri muški pokorio je svjetska kina, a i danas je gotovo jednako popularan kao i krajem osamdesetih kad je prvi put prikazan

Jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, kultni Umri muški, ima jedan zaplet koji već tri desetljeća muči gledatelje. Riječ je o sceni kojoj se Hans Gruber, glumi ga pokojni Alan Rickman, pretvara da je talac dok upoznaje glavnog lika Johna McClanea.

McClane, a glumi ga Bruce Willis, shvati da nešto nije u redu s Gruberom, ali nikad nije razjašnjeno kako je McClane shvatio da Gruber nije talac. Na svu sreću, scenarist Steven de Souza ispričao je u razgovoru za Esquire kako je Willis prepoznao Rickmana.

"U izvornoj verziji, teroristi se iskrcaju s kamiona, kamera se udalji i pokaže ih kako stoje u krugu i Alan Rickman kaže 'Sinkronizirajte satove'", objašnjava de Souza. U toj verziji bi kamera pokazala da svi nose iste Tag Heuer satove, a tijekom filma i McClane shvati da svi imaju iste satove.

De Souza nastavlja razgovor i kaže: "Kad McClane razgovara s Dwayneom Robinsonom on kaže 'Mislim da su ovo profesionalci. Lažne isprave su jako dobro napravljene. Ne nose etikete na odjeći i svi imaju iste satove'"

Pred sam kraj snimanja filma, odlučeno je da će teroristi pokušati pobjeći kolima hitne pomoći. U filmu vozač limuzine se zabije u kola hitne pomoći i tako spriječi njihov bijeg, ali vozilo hitne nije bilo snimljeno dok su teroristi sinkronizirali satove što bi moglo dovesti do većih problema s radnjom. Zbog toga je redatelj John McTiernan naredio da se izreže kompletan dio sa sinkronizacijom satova, a kao posljedica toga nastao je problem na kraju filma.

"Kad Bruce ponudi cigaretu Alanu, vidi mu sat. Možete vidjeti kako pažljivo promatra taj sat i tada shvati da je Rickman zapravo terorist", ispričao je de Souza.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.