Kultura
743 prikaza

Ratna propaganda: Ovog se filma bojao čak i monstrum Goebbels

Gospođa Miniver
Screenshot Youtube
Hollywoodu je dugo trebalo da se uključi u antinacističku propagandu, zbog čega je često bio kritiziran

Winston Churchill je za značajan doprinos u pobjedi nad Nijemcima u Drugom svjetskom ratu pohvalio - jedan film. 

"Gospođa Miniver" je drama koja je imala veliki utjecaj na svijest Amerikanaca i promjenu njihovog odnosa prema Hitleru i nacistima", rekao je Churchill nakon rata.

"Mi ćemo doći i bombardirati vaše gradove. Sravnit ćemo vas sa zemljom". 

To su bile riječi koje je izgovorio jedan glumac u filmu, a koji je glumio uhvaćenog njemačkog pilota. 

No, upravo je zbog tih riječi film u američke domove uspio unijeti djelić užasa u pomalo uspavanu Ameriku čiji su stanovnici duže vrijeme živjeli u mraku i izolaciji, odnosno nisu bili previše svjesni što se zaista događa u Europi. 

"Gospođa Miniver" se u kinima počela prikazivati 1942. godine, kada je svijet već bio u najžešćem ratu protiv nacista. 

Taj je film važan iz još jednog razloga, a to je što je s njim započeo zaokret u politici Hollywooda, koji se do tada snažno opirao sudjelovanju u filmskoj propagandi protiv nacista. 

"Hollywood je tada bio leglo ulizica i kukavica. Stalno su igrali dvoličnu igru, sve dok nije postalo potpuno jasno da Amerika ne može cijeli rat sjediti kao rezervni igrač na klupi", izjavio je filmski kritičar David Thompson.

"Gospođa Miniver" je zapravo melodrama, ali ju je režiser William Wyler pretvorio u ratnu dramu.

Wyler je rođen u Francuskoj i jako je dobro znao što Hitler radi po Europi, pa je odlučio prepraviti scenarij.

"Nisam smio biti 'mekan'. Bio sam jako zabrinut zbog potpune izolacije Amerikanaca, koji su živjeli kao da se ništa ne događa i odlučio sam napraviti pravi propagandni film. Priča je to o obitelji koja živi mirnim životom u SAD-u, ali nakon što otac i sin odu u rat, žena ostaje sama. Potom se u njihovom gradu pojavljuje njemački padobranac i ona se s njim mora sama boriti", rekao je Wyler. 

Mijenjajući originalni scenarij, režiser je od simpatičnog i prijateljskog njemačkog vojnika napravio agresivnog okupatora. 

"On je lik vojnika pretvorio u ono što su njemački vojnici i bili - hladnokrvni nacisti", rekao je Thompson.

Nakon ovog filma, pojavila su se i druga ostvarenja s propagandom protiv Hitlera i njegovih zločina, a možda najpoznatiji je "Diktator" Charlieja Chaplina. 

Savezničke snage prikazivale su "Gospođu Miniver" u kinima u Europi, a predsjednik Roosevelt je naredio MGM-u da "svaki Amerikanac mora pogledati ovaj film". 

Churchill je za ovaj film rekao da vrijedi kao "50 brodova razarača".

Film je preveden na nekoliko jezika, također po naredbi Roosevelta. Čak su i kopije ovog filma bacane iz aviona na teritorij kojeg je Njemačka okupirala, a najutjecajniji magazini, kao što je TIME, filmski su plakat objavili na svojim naslovnicama. 

No, pohvala za filma stigla je i od sobe od koje su se to najmanje nadali – ni manje ni više nego od Josepha Goebbelsa, Hitlerovog "genija za propagandu". Goebbels je film nazvao "savršeno odrađenim zadatkom".

"U filmu nećete čuti nijednu ružnu riječ o Njemačkoj ili njenoj vojsci, ali je antinjemačka propaganda savršeno vidljiva. Besprijekorno odrađen posao", rekao je Goebbels o filmu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.