Kultura
24855 prikaza

Rasistička Roseanne: Pad nekad najveće zvijezde komedije

Roseanne Barr
1/6
ABC/REUTERS
Nakon skoro 20 godina pauze Roseanne Barr se vratila na male ekrane, ali kratko je trajala

Odluka televizijske kuće ABC da s programa skinu popularnu i vrlo gledanu seriju Roseanne, nakon što je glavna zvijezda serije Roseanne Barr na Twitteru rasistički izvrijeđala Valerie Jarrett, bivšu dužnosnicu ureda Baracka Obame vijest je koja je prilično uzdrmala televizijske krugove i to iz dva razloga.

Prvi je taj što je jedna velika televizijska kuća odlučila povući moralan potez i pri tom poslati poruku da neovisno o tome koliko novca zarađuju od serije i koliko je serija gledana, to ipak glavnoj zvijezdi ne daje za pravo javno se izražavati, kako je ABC naveo u službenoj izjavi, u sasvim suprotnom tonu od njihovih vrijednosti koje žele promovirati.

Drugi je što su ovim potezom pokazali da ne žele pristati na moralni relativizam koji je u zadnje vrijeme u Americi dosta popularan i promovira ga njihov predsjednik Donald Trump.

Roseanne Barr | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
ABC je naime mogao nastaviti prikazivati seriju, koja im uistinu donosi veliku zaradu i vrlo je gledana i svatko bi opravdao te njihove razloge, a ABC se komotno mogao vaditi na činjenicu da seriju očito njihovi gledatelji žele, ispričati se zbog Roseanneinih izjava i reći da to nisu njihovi stavovi i sve bi bilo ok.

Međutim, u ABC-u su odlučili da neće ići tim putem i odlučili su da trebaju zauzeti čvrst i jasan stav da je ponekad (ili možda uvijek) važnije učiniti pravu stvar nego zaraditi novac.

Inače, ovaj otkaz kojeg je Roseanne Barr dobila s ABC-ja je zapravo nekakav zaključak njenog brzog povratka u fokus javnosti nakon gotovo 20 godina odsustva iz televizijskog posla i pada s tog trona. Roseanne Barr je prije nekoliko mjeseci doživjela prave ovacije kada je ABC emitirao novu, desetu sezonu serije Roseanne, čiju je prvu epizodu gledalo 18 milijuna gledatelja, što je bio najbolji rezultat jedne humoristične serije zadnje četiri godine. Osobno ju je nazvao i čestitao joj Donald Trump.

Roseanne Barr je već dulje vrijeme vrlo glasna pristalica Donalda Trumpa i u veljači je na ABC-ju izjavila da je Amerika sretna što ima Trumpa za predsjednika, pa stoga i ne čudi da joj je Trump čestitao. 

Međutim, nova sezona se prilično razlikovala od serije koju smo i mi u Hrvatskoj gledali negdje krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Serija je tada bila vrlo benigna i osim obiteljskih sukoba nije bilo tragova rasističkim ispadima, netrpeljivosti prema homoseksualcima ili bilo kome tko nije heteroseksualni bijelac.

Javio se čak i Danny Zuker, koji je pisao prve sezone serije i rekao da mu je žao kako je serija radikalno promijenila svoj izvorni izričaj, ali i kako se radikalno promijenila sama Roseanne Barr.

Roseanne Barr | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Naime, unatoč dobroj gledanosti, nova sezona se suočila s kritikama o rasizmu. Roseanne Connor, lik kojeg igra Roseanne Barr, u seriji je majka iz radničke klase, ali u novoj sezoni joj je dodana još jedna karakteristika, a to je da podržava Donalda Trumpa, dok je njezina sestra Jackie liberalka i ovisnica o ljekovima.

U jednoj od zadnjih epizoda dogodila se scena zbog koje je serija proglašena islamofobičnom, a to je kada je Roseanne za svog susjeda muslimana posumnjala da kod kuće radi bombu i rekla da misli da dolazi iz 'Talibanjistana'.

Roseanne se branila da je njen lik poput mnogih Amerikanaca i da namjerava i dalje nastaviti u sličnom tonu, i čak najavila da će u idući sezonama 'pasti svaka sveta krava Amerike'.

Međutim, Roseanne Barr ima daleku povijest rasističkih i nacionalističkih ispada, čime je ABC preuzeo veliki rizik kada su odlučili ponovno s njom ući u pregovore.

2013. je Susan Rice, bivšu državnu savjetnicu za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame usporedila s majmunom. Potom je u vrijeme predsjedničke kampanje Hillary Clinton optužila za antisemitizam, iznosila lažne informacije poput one da je Chelsea Clinton udana za nećaka Georga Sorosa, a Humu Abedin, šeficu predsjedničke kampanje Hillary Clinton nazvala "prljavom nacističkom kurvom". U ožujku ove godine je izjavila da je Trump oslobodio jako puno puno djece koja su bila 'zarobljena' u prostitucijskim i pedofilskm lancima, čime je aludirala na desničarske teorije zavjera da Hollywoodom vladaju pedofili.

Serija Roseanne | Author: ABC ABC
Sve to rezultiralo je time da su ljudi koji su radili na seriji Roseanne, i to puno prije nego je ABC razmišljao o skidanju serije, negodovali radi njenih javnih istupa u medijima i na društvenim mrežama. Čak su neki od glavnih glumica, poput Sare Gilbert koja igra njezinu kćer, javno osudili njezine izjave i rekli da se srame. Brojni glumci, kao što su Julianne Moore, Don Cheadle i Debra Messing već dulje vrijeme su je prozivali i govorili da kako bi se trebala povući.

Roseanne Barr je u konačnici kažnjena zbog duboko neispravnih izjava koje je izgovorila u javnosti, širenja netrpeljivosti i mržnje. Bit će zanimljivo pratiti kako će reagirati 'njezina strana'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.