Kultura
236 prikaza

Pulski Sa(n)jam Renaultom 4 razvozi knjige diljem Istre

Sa(n)jam knjige
“Dajte mi libar” čitalačka akcija Sajma knjige i hrvatskih izdavača na Narodnom trgu u Vodnjanu

U srijedu, 9. listopada Sa(n)jam knjige u Istri predstavio je na Narodnom trgu u Vodnjanu čitalačku akciju "Dajte mi libar".

Uoči ovogodišnjeg 25. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se od 5. do 15. prosinca održati pod sloganom Gradovi u tijeku i tematskom odrednicom Grad, osmišljena je čitalačka akcija kojom Sa(n)jam knjige i hrvatski izdavači daruju knjige istarskim mjestima, uglavnom onima bez čitaonica ili literarnog sadržaja.

Čir Liders natjecanje na Sajmu knjiga u Puli Najbolje zdravice Kultura Čir Liders: Natjecanje u nazdravljanju

Akcija Dajte mi libar nazvana je prema istoimenoj himni Sajma koju je prije deset godina, povodom 15. sajamske obljetnice, napisao i skladao kantautor Livio Morosin. Danas, povodom 25. sajamske obljetnice, stihovi himne odjeknut će diljem Istre komunicirajući knjigu i pozivajući na čitanje.

U suradnji s nekolicinom hrvatskih izdavača, među kojima su Fraktura, Jesenski i Turk, MeandarMedia, Planetopija, Sandorf i V.B.Z, Sajam putuje Istrom u nekad popularnom Renaultu 4 oblijepljenim stihovima poput Dajte mi libar da ujden od svita i posebno osmišljene kašete prepune knjiga donosi u lokalne prostore, istarske oštarije, prizivajući tako i već pomalo izgubljenu naviku okupljanja, druženja i razgovora u oštarijama.

Istarskim cestama od najmanjeg Huma ili srednjovjekovne Savičente preko udarničke Raše i vampirske Kringe do "nadmorskog" Motovuna proputovat će tako poruka koju Sajam permanentno promovira svojim, redom neuobičajenim, literarno-umjetničkim aktivnostima, a koju na najbolji način zaokružuju stihovi Dajte mi libar / dajte da čitan / Dajte mi libar / Lolitu, Idijota / Dajte mi Harmsa, Eca i Rotha / Dajte mi libar / da siden pod kostanj / Dajte mi libar da sanjan.

Više od tisuću različitih naslova putovat će Istrom kroz mjesec listopad, a svojevrsni čitalački punktovi već su postavljeni u sjevernom i središnjem dijelu Istre: Buzetu (caffe bar Tina i Melody), Humu (Humska konoba), Oprtlju (oštarija Loggia), Livadama (konoba Dorjana), Motovunu (oštarija Montona Gallery), Grožnjanu (caffe bar Vero), Gračišću (caffe bar Sorriso) i Vodnjanu (Al Fondaco).

Marina Vujčić Marina Vujčić Kultura "Mog djeda su ubili u trafici jer je pomagao partizanima"

Iz posebno osmišljenog pakiranja s upečatljivim sloganom - Dajte mi libar - knjige će se besplatno moći posuditi, pročitati i vratiti.

Zajedno s njima će biti moguće pronaći i veliki Leksikon pulskog sna – novinski podlistak koji sadrži povijest pulskog Sajma ispisanu u kratkim, abecedno složenim pričama. Čitalačku akciju dosad su podržali gradovi Buzet, Buje i Pazin te općine Oprtalj, Motovun, Grožnjan, Gračišće i Cerovlje, a do početka 25. Sajma obići će se otprilike 30 istarskih mjesta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:26 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site