Kultura
626 prikaza

Propast ljubavnih romana - afere na poslu više nisu "in"

Ljubavna veza na poslu
Thinkstock
Romanopisci su počeli u svoja djela unositi drugačije moralne vrijednosti i počeli su mijenjati karaktere svojih muških likova

Dok je pisala svoj novi ljubić 'Reunion with Benefits' - fikcijsku ljubavnu priču o izvršnoj direktorici i njezinom playboyu i bivšem šefu, autorica HelenKay Dimon shvatila je da mora ovu vezu o kojoj piše u romanu, prijaviti odjelu upravljanja ljudskim resursima.   

"Ne znam kako biste ikada napisali ljubavni roman o vezi dvoje zaposlenika, bez da se zapitate,"Što bi o tome mogli reći u ljudskim resursima?" govori  Dimon.
Winston Churchill i Doris Castlerosse na ljetovanju WINSTON CHURCHILL Life Otkrili državnu tajnu - otac i sin imali istu ljubavnicu

Prije no što je posljednju verziju rukopisa dostavila urednicima konzultirala se o tome s prijateljem koji doista radi u odjelu ljudskih resursa u jednoj osiguravajućoj kući. 

50-godišnjoj bivšoj odvjetnici iz San Diega, koja je nedavno objavila i roman "Pregnant by the CEO", ovo je 25. ljubavni roman koji objavljuje u izdanju Harlequina.  

U novoj knjizi 'Reunion with Benefits' pažljivo je razradila lik Spencea Jamesona, glavnog junaka romana, i promijenila dio njegovih dijaloga potkraj prošle godine jer nije htjela da biznismen u romanu ispadne kreten. 

Uredski negativci

Prošle jeseni, usred skandala o seksualnim uznemiravanju s opširnim popisom vrlo utjecajnih muškaraca, romanopisci su počeli u svoja djela unositi drugačije moralne vrijednosti i počeli su mijenjati karaktere svojih muških likova. Ukratko - odzvonilo je izmišljenim muškim junacima koji ostavljaju gorak okus i bacaju loše svjetlo na svoje kompanije.

Također, autori su početak romansi među glavnim likovima počeli izmještati izvan ureda, a alfa-mužjaci postali su u ljubavnim romanima malo oprezniji. Također, u dežurnom uredskom pervertitu pronašli su idealnog negativca i zlikovca. Autori idu tako daleko da paze i na detalje, pa njihovi junaci ostavljaju otvorena vrata ureda kako bi dali do znanja da nisu na poslu. 

Spence Jameson, glavni junak romana 'Reunion with Benefits' koji izlazi u lipnju, je posebno moralan. U knjizi HelenKey Dimon, kad Spence vidi kako njegov kolega pohotno gleda mladu kolegicu, pa ostane zgrožen i pomisli:"To nije profesionalno ponašanje. Ovo je nedostatak poštovanja i to nije u redu!"  

Ljubavni par Ah ta ljubav Life Savršen spoj! Princa na bijelom konju traže preko DNK

I autorica Lauren LeDonne, koja piše pod pseudonimom Lauren Layne, dok je radila na rukopisu 'I Think I Love You', čija je radnja smještena u uredništvo jednog magazina za muškarce, shvatila je da među glavnim likovima postoji veliki disbalans moći. 

Stoga je pazila da do kraja knjige Brit Robbins više ne podnosi izvještaje šefu digitalnog marketinga Hunteru Crossu. 

"Zaključila sam da ne mogu pisati ljubavni roman u kojem glavna junakinja spava sa svojim šefom", kaže ova 34-godišnja autorica koja je zbog ravnoteže u roman ubacila i glavnog urednika koji u romanu kaže:"Ne volim kad mi se zaposlenici zbližavaju!"

Autorice ljubavnih romana kažu da su i pisci i urednice i publika ovog žanra većinom žene koje su prihvatile društvene promjene i već odavno promoviraju vrijednosti poput pristanka na seks.

Kažu da su ovakvi novi ljubavni romani poznati na društvenim mrežama kao #ResistanceRomance i već imaju vjerne sljedbenike.

Žene upravljaju svojim životom

Urednica Harlequinove edicije, Joanne Grant, kaže kako je naročito od veljače ove godine sve više novih rukopisa u kojima su glavne junakinje moćne žene. 

Napomenuvši da, iako su ljubavni romani prije svega eskapistička fikcija, Grant kaže da glavne junakinje imaju utjecaja na čitateljsku publiku: 

"Junakinje zapravo imaju moć u vezi jer iako muškarci imaju poziciju i funkciju, žene su te koje upravljaju svojim željama i svojim životom. Budući da prava romansa ima uvijek sretan kraj, heroina uvijek dobije ono što želi." 

Još nedavno čitatelji su poludjeli za E.L. Jamesovim ljubićem '50 nijansi sive' koja je doživjela nevjerojatan uspjeh i s još dva nastavka prodala se u više od 150.000.000 primjeraka širom svijeta. Prema priči o bogatom poduzetniku koji želi dominirati studenticom snimljena su i tri filma.

Vjenčanje Istraživanje Znanost Brojke dokazale: Srpkinje više vole Hrvate

No danas jedan od najzanimljivijih ljubavnih romana je 'With This Man' o glavnom junaku Jessu, bogatom programeru koji ima potpunu kontrolu nad svojom suprugom, dizajnericom interijera Avom. U ovom romanu Jodi Ellen Malpas, Ava je zadobila tešku povredu glave i potpuno je zaboravila posljednjih 16 godina života, uključujući i to da je zajedno sa suprugom radila na poslovnim projektima. Ta nesreća ostavlja Jessa u moćnoj poziciji da upravlja njihovom vezom. Kritičari su već napisali da je ovakav zaplet obični ljubavni roman odveo u "nezamislive visine briljantnosti". 

Kad je Sophie Stern prije nekoliko mjeseci započela pisati ljubavni roman uredske tematike "Rex iz ljudskih resursa", stavila je svoje likove u različite odjele softverske kompanije Blossom Falls. Lucy je u marketingu, a Rex u ljudskim resursima - tako da njihovo flertanje ne bi izazvalo etičke dvojbe kod čitatelja. 

Ova 30-godišnja autorica iz Pittsburga najavljuje izlazak još dva naslova slične tematike. U svibnju izlazi "Ben iz računovodstva" a slijedi "Dane iz tehničke podrške".

Ukratko, pokret #MeToo i povijesno moralno urušavanje Hollywooda koje je počelo prošle jeseni s aferom Weinstein, imali su moćni utjecaj i na formu ljubavnih romana kakve smo poznavali. Glavni likovi, ako se žele svidjeti ženama od sad će jako paziti na rodne i spolne uloge žena i muškaraca, piše The Wall Street Journal.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.