Kultura
319 prikaza

Priča o najpoznatijem 'zviždaču' ns svijetu

Edward Snowden
Press Association/PIXSELL
Iako je morao napustiti svoju obitelj i dugogodišnju ljubav Lindsay Mills, Edward je pronašao hrabrosti da djeluje u skladu sa svojim načelima

Prije nego što je cijeli svijet saznao njegovo ime, Edward Snowden je u svakom pogledu bio potpuno predan američkoj vladi. Nakon odrastanja u obitelji koja je generacijama radila u vladinim odjelima, prijavio se u vojsku i postao član specijalne jedinice za borbu u Iraku. 

Nagradna igra za film Snowden | Author: Promo Promo

Kada je nesreća na treningu srušila snove o vojnoj karijeri, pridružio se Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) a kasnije nastavio raditi u Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA). 2013. 

Snowden je napustio svoj posao u NSA-i odletio u Hong Kong, gdje se susreo s novinarima Glennom Greenwaldom, Ewenom MacAskillom i Laurom Poitras. 

Svrha sastanka bila je objavljivanje priče epskih razmjera koje je potresla svijet jer je svjedočio o stvarnom opsegu nadzora telefonskih i online informacija koje SAD vrši u zemlji i inozemstvu. 

Nagradna igra za film Snowden | Author: Promo Promo

U ovom virtualnom moru podataka nije se radilo samo o podacima stranih vlada i navodnih terorističkih skupina, već o tome da “big brother” nadzire svakog američkog građana. 

Zabrinut protuzakonitim radnjama obavještajnih programa, Snowden je pažljivo prikupio dokaze kako bi pokazao pravo lice tih prekršaja. 

Iako je morao napustiti svoju obitelj i dugogodišnju ljubav Lindsay Mills, Edward  je  pronašao hrabrosti da djeluje u skladu sa svojim načelima.

Nagradna igra za film Snowden | Author: Promo Promo

Ovaj triler otvara vrata za mnoge priče o Edwardu Snowdenu. Istražuju se sile koje su mladog konzervativnog domoljuba koji je žarko želio služiti svojoj zemlji promijenile u zloglasnog zviždača. 

To postavlja provokativna pitanja o slobodama kojih smo se spremni odreći u ime sigurnosti.

Biografski triler SNOWDEN u našim kinima igra od 22. rujna, a režirao ga je slavni Oliver Stone.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.