Kultura
1276 prikaza

Preminuo umjetnik i pisac Vladimir Dodig Trokut

Vladimir Dodig Trokut
1/4
Luka Stanzl (PIXSELL)
Trokut je bio ugledni hrvatski likovni umjetnik, šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, povjesnik, antropolog, teoretičar, predavač, publicist...

Preminuo je umjetnik i pisac Vladimir Dodig Trokut u 69. godini života. Dodik je bio i sakupljač umjetnina, muzeolog,  teoretičar, predavač, publicist te modni stilist. Ostat će zapamćen kao tvorac mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja.

Vladimir Dodig Trokut | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ga je odlikovalo nagradom za životno djelo.

U Antimuzeju je pola milijuna artefakta pod zaštitom UNESCO-a i Regionalnog zavoda za zaštitu prirodne i kulturne baštine. 

Dodig je bio svjetski priznati umjetnik, muzeolog, publicist, sakupljač umjetnina i tvorac mnogobrojnih projekata.

- Napravio sam više od 700 problemskih izložbi, akcija, performansa, body arta, instalacija, wunderkamera, living teatra, monodrama, kazališnih predstava, zastupljen sam u više enciklopedija i leksikona, a ono što na što sam najviše ponosan je to što sam osnivač prvog svjetskog Antimuzeja - rekao je Dodig u intervjuu za Tportal.

Maleni stan u centru Zagreba konceptualno je ispunio nađenim starinama i svojim umjetničkim radovima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.