Kultura
962 prikaza

Preminula Toni Morrison, prva Afroamerikanka s Nobelom u rukama

Toni Morrison
1/6
Press Association/PIXSELL
Autorica je 11 romana, dobila je Nobelovu nagradu za književnost 1993. godine, a svoj prvi roman "Plavo oko" objavila je 1970. godine

Američka spisateljica Toni Morrison, prva afroamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost preminula je u 88. godini života. 

Autorica je 11 romana, dobila je Nobelovu nagradu za književnost 1993. godine, a svoj prvi roman "Plavo oko" objavila je 1970. godine. Nobela je dobila 1993. godine za sabrana djela, a osvojila je i Pulitzera za roman "Voljena" u kojemu je lik majke primoran ubiti bebu kako bi je spasio od ropstva.

Po tom je romanu snimljen film 1998. godine, a glavnu ulogu imala je Oprah Winfrey.

Rođena je Ohiju u vrijeme velike depresije, a kroz svoje je knjige bila glas Afroamerikanaca u SAD-u.

Toni Morrison | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Kuća u kojoj je rođena 1931. godine, a koja je jedna od mnogih koje je njena obitelj mijenjala, nalazi se jedan kilometar od ulaza u čeličanu u kojoj je radio njen otac i u kojoj je odrađivao veliki broj prekovremenih sati kako bi mogao plaćati stanarinu. Suprostavio se svom šefu i uzeo još jedan posao sa strane kako bi svoju kćer Toni poslao na fakultet.

Toni Morrison studirala je na Cornellu, a nakon što je završila fakutet vratila se u Washington gdje je predavala. Udala se i dobila dva sina, a brak joj je nakon šest godina završio razvodom.

Potom je počela raditi kao urednica, a u Syracuseu je zaključila da još nije naišla na roman kojeg zaista želi pročitati, pa je počela pisati.

"Imala sam dvoje male djece u malom stanu i bila sam jako usamljena. Pisanje me opuštalo navečer, kada bi djeca išla spavati", rekla je u intervjuu za New York Times.

Pet godina je pisala roman "Plave oči". Objavljen je 1970. godine u nakladi od 2000 primjeraka, a New York Times je odmah prepoznao novu književnu zvijezdu i napisao do tada rijetko viđene pohvale za novo ime među piscima.

Osamdesetih više nije radila kao urednica i otada se potpuno posvetila pisanju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.