Kultura
6349 prikaza

Preminula Esma: Zbog romske glazbe nije dala mira ni Boratu

Esma Redžepova
1/8
Marko Prpić (PIXSELL)
Karijeru je počela s 11 godina, a održala je više od 12.000 samostalnih koncerata

U nedjelju ujutro u bolnici u Skoplju u 73. godini preminula je kraljica romske glazbe Esma Redžepova. Esma je prije dva tjedna primljena u bolnicu teškog zdravstvenog stanja, a imala je problema s dišnim sustavom, odnosno upale pluća i bronhija.

Glazbenu karijeru započela je sa svega 11 godina, kada ju je pod okrilje uzeo Stevo Teodosijevski koji joj je 12 godina kasnije postao i suprug. 

Stevo i Esma usvojili su tijekom godina čak 47 djece, sve odreda sinove, jer su mislili da je ipak bolje ne miješati mušku i žensku djecu koja nisu u rodu.

Danas su svi njihovi sinovi glazbenici. Sviraju po nekoliko instrumenata i prate Esmu na nastupima. 

Esma je sa svojim humanitarnim djelovanjem, razmišljanjem , a na kraju i načinom života počela još u drugom razredu osnovne škole kada je dobila poklon od Crvenog križa.

'Rekla sam sebi u životu kad sam dobila tu crvenu kapu i rukavice i čarape: ako jednog dana ja budem imala nešto više, odmah ću to podijeliti s nekim drugim', kazala je Esma. 

Esma Redžepova dva puta je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Na pitanje je li joj žao što ju nikada nije dobila, Esma je prije nekoliko godina u intervjuu za Express odgovorila:

"Nije. Ako neki misle da je trebam dobiti, onda je u redu, ako ne, nikom ništa. Koliko znam, za Nobelovu se nagradu može konkurirati sedam puta pa ako mi je suđeno dobiti je, to će se sigurno i dogoditi. Vjerujem u Boga i ako je nešto predodređeno, tako će i biti. Ako nije, uzalud nam sav trud."

Njezin suprug Stevo preminuo je prije 19 godina i Esmi se bilo jako teško vratiti na pozornicu.

"Na pozornicu su me vratila moja djeca. Sjećam se da mi je Stevo na samrti rekao: ‘Ako nastaviš pjevati, kroz naše ću pjesme i ja živjeti. Ako prestaneš, ja potpuno umirem’. To mi je dalo snage da idem dalje, da nastavim kad mi je bilo najteže u životu."

Esma je često govorila o svojoj usvojenoj djeci.

"Ja i moj Steva nismo mogli imati svoju djecu. Težnja za roditeljstvom javlja se kako čovjeku prolaze godine. To je neki instinkt. Mi smo odlučili da tu našu ljubav prema djeci zadovoljimo tako što smo se brinuli o 47 njih. Ti momci nisu bili odjedanput u našoj kući, nego generacija po generaciju. Mi smo ih čuvali kao da su naša djeca, svima pružili ljubav i toplinu i napravili od njih dobre muzičare. To nam je bio glavni cilj, da bi oni mogli od muzike da zarađuju i dobro žive. To je bio pravi porodični odnos, bilo je i kazne, i poneki šamar, ali i nagrada, kad se zaslužilo."

Malo je poznato da je Esma Redžepova svojevremeno tužila producente filma Borat, nakon što se u filmu pojavila njezina pjesma "Čaje, šukarije".

"Pjesma “Chaje Shukarije” je moja kompozicija, to je pjesma koja govori o ljubavi dvoje mladih. Tužbu sam podigla zato što nisu bila ispoštovana autorska prava i na kraju se to riješilo posredstvom diskografske kuće World Connection iz Harlema, a to je bila i koncertna agencija koja me zastupala u to vrijeme, tako da je sve došlo na svoje", rekla je Esma Redžepova.

U karijeri je održala više od 12.000 samostalnih koncerata, te je objavila 15 albuma i surađivala s brojnim svjetskim zvijezdama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.